Lidmašīnu atstātās sliedes debesīs nav “ķīmiskās trases” (25)

, Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Facebook populārs kļuvis video, kurā kāda lietotāja stāsta par lidmašīnu atstātām sliedēm debesīs, apgalvojot, ka tās ir ķīmiskās trases (no angļu val. “chemtrails”). Tās izkaisot smagos metālus, izraisot dažādas slimības un ekoloģiskas katastrofas, kā arī nogalinot dzīvās radības. Tā nav taisnība.

Sazvērestības teorija par tā saucamajām ķīmiskām trasēm jeb to, ka lidmašīnas un helikopteri izdalot vīrusus un indīgas vielas, sazvērestības teoriju piekritēju vidū ir populāra jau sen. Šai teorijai nav zinātniska pamatojuma. Par to iepriekš rakstījuši arī citi faktu pārbaudītāji no dažādām valstīm.

2016.gadā tika publicēts pētījums, kurā 76 no 77 vides zinātnes speciālistiem noliedza slepenas izsmidzināšanas programmas esamību. Šie zinātnieki atklāja, ka teorijas aizstāvju minētos it kā pierādījumus var izskaidrot ar citiem faktoriem, ja labi izprot ar lidmašīnām saistītos fizikas un ķīmiskos procesus. Citiem vārdiem sakot, pierādījumi liecina, ka sliedes ir vienkārši lidmašīnu lidojuma rezultāts.

Latvijas “Civilās aviācijas aģentūras” pārstāvis Aivis Vincevs iepriekš rakstiskā atbildē Re:Check skaidroja, ka šo parādību sauc arī par gaisa kuģa dzinēju atstāto kondensācijas taku, kas ir normāla un aviācijā ierasta parādība. Viņš skaidro, kā veidojas inversijas gāzu sliedes, kuras gaisa kuģu dzinēji atstāj gaisā lidojuma laikā:

“Inversijas gāzu sliedes baltā krāsā veidojas, gaisa kuģim lidojot desmit un vairāk kilometru augstumā (tuvu vai virs tropopauzes), kur ārējā gaisa temperatūra ir kļuvusi konstanti nemainīga un ir mīnus 57°C. Ūdens tvaikiem sasalstot, veidojas šī inversijas gāzu sliede, kas parasti pēc neilga laika izgaist un līdz zemes virsmai nenonāk. Inversijas gāzu sliežu lielums un forma ir atkarīga no gaisa mitruma un vēja virziena šajā kreisēšanas lidojumu augstumā, tādēļ katrā reizē šīs sliedes izskatās dažādas (plašākas, šaurākas, paliek ilgāku laiku utt.).”

Vincevs uzsver, ka Latvijas gaisa telpā lidojošiem gaisa kuģiem ir kategoriski aizliegts izsmidzināt (izliet) jebkādus šķidrumus vai izmest jebkādus priekšmetus, ja gaisa kuģa izmantotājs nav saņēmis īpašu Civilās aviācijas aģentūras atļauju.

Jāpiebilst, ka par šo sazvērestības teoriju 2017.gadā žurnālā “Vides vēstis” rakstīja arī ķīmijas zinātņu doktore Jana Simanovska. Arī viņa nonāca pie secinājuma, ka ķīmiskās trases neeksistē un teorija tiešā veidā nav kaitīga, bet kā domāšanas veids var atstāt pēdas un kaitēt gan atsevišķiem cilvēkiem, gan sabiedrībai kopumā. Simanovska norāda, ka šī teorija radusies ASV pirms divdesmit gadiem, bet pirms trim gadiem beidzot nokļuva līdz mums.

Video autore saka, ka informācija “apkopota no drošiem, patiesiem ziņu avotiem, kā arī dažu karavīru atklājumiem no ASV”, bet, kādi ir tie avoti, netiek norādīts. Kā savā rakstā secina Simanovska, ķīmisko trašu teorijas uzturētāji savās interneta vietnēs atsaucas uz «ievērojamiem zinātniekiem» un viņu rakstiem, kas, tālāk pētot, nemaz tik ievērojami nav. Dažreiz autori patiešām respektējamus zinātnes atklājumus papildina ar pašu izgudrotiem “pierādījumiem”.

Līdzīgus apgalvojumus nesen izplatīja Marina Kornatovska, iepriekš pazīstama kā “feldšere Marina”. Viņa publicēja video, kuros bija redzamas lidmašīnu atstātās kondensācijas takas virs Rīgas, un apgalvoja, ka kāds cenšoties mūs noindēt un ka tas ir saistīts ar Covid-19 jauno variantu izplatību Latvijā.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu