Borels aicina panākt pamieru starp Izraēlu un palestīniešiem (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Žuzeps Borels.
Žuzeps Borels. Foto: EPA/OLIVIER MATTHYS / POOL

Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels otrdien aicinājis panākt pamieru starp Izraēlu un palestīniešiem.

"Prioritāte ir tūlītēja visas vardarbības pārtraukšana. Un pamiera īstenošana, nevis vienoties par pamieru, bet īstenot pamieru," ES dalībvalstu ārlietu ministru videokonferencē uzsvēra Borels.

Borels atklāja, ka viņa paziņojumu atbalstījušas visas ES dalībvalstis, izņemot Ungāriju, kas paudusi spēcīgu atbalstu Izraēlai.

"Mērķis ir aizsargāt civiliedzīvotājus," sacīja Borels, nodēvējot par nepieņemamu lielo bojāgājušo un ievainoto civiliedzīvotāju skaitu.

"Mēs pilnībā atbalstām Izraēlas tiesības uz aizsardzību, bet mēs arī esam apsvēruši un paziņojuši, ka tas jādara proporcionāli un ievērojot starptautiskās cilvēktiesības," norādīja Borels.

Izraēla 10.maijā sāka gaisa triecienu kampaņu, atbildot uz raķetēm, kuras Gazas joslā valdošais grupējums "Hamas" raida uz Izraēlu.

Izraēlā kopš 10.maija gājuši bojā 12 cilvēki, bet Gazas joslā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 200 cilvēku, tostarp aptuveni 60 bērni.

ES nācies grūti vienoties par kopīgu nostāju šajā situācijā, jo dažas dalībvalstis atbalsta Izraēlu, bet citas palestīniešus.

Borels atklājis, ka ved sarunas ar Izraēlas un palestīniešu līderiem un kaimiņvalstu diplomātiem, cenšoties diplomātiskiem līdzekļiem panākt vardarbības samazināšanos. Taču Briseles centienus kavē vienotības trūkumus Eiropas galvaspilsētās.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu