ASV nepatiesi apsūdzēti brāļi izcīna $75 miljonu kompensāciju (6)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Leons Brauns un Henrijs Makolums
Leons Brauns un Henrijs Makolums Foto: Chuck Liddy/The News & Observer via AP, File, AP Photo/Michael Biesecker, File

Ziemeļkarolīnas štatā diviem pusbrāļiem, kuri pirms 40 gadiem tika nepatiesi notiesāti par 11 gadus vecas meitenes izvarošanu un slepkavību, izdevies izcīnīt 75 miljonu dolāru kompensāciju, vēsta raidorganizācija CNN.

1983.gadā Leons Brauns un Henrijs Makolums tika aizturēti aizdomās par 11 gadus vecās Sabrinas Buī izvarošanu un slepkavību. Abiem tika piespriests nāvessods, taču Braunam piespriestais sods vēlāk tika mīkstināts uz mūža ieslodzījumu.

Pusbrāļi cietumā pavadīja vairāk nekā 30 gadus.

2014.gadā veiktas DNS analīzes pēc nozieguma vietā atrastā izsmēķa pierādīja, ka slepkava bijis cits cilvēks. Brauns un Makolums tika attaisnoti. 2015.gadā pusbrāļi vērsās tiesā pret amatpersonām, kas bija iesaistītas viņu notiesāšanā.

Pagājušonedēļ federālās tiesas zvērinātie lēma, ka abiem vīriešiem pienākas kompensācija par ieslodzījumā aizvadīto laiku. Katram no viņiem tika piešķirts  viens miljons dolāru par katru ieslodzījumā pavadīto gadu, kā arī vēl 13 miljoni par atbildīgo personu nolaidību.

Brauna un Makoluma advokāti tiesā pierādīja, ka pusbrāļi tikuši nepatiesi notiesāti, kā arī apgalvoja, ka viņi tikuši piespiesti atzīties zvērībās, ko nebija pastrādājuši.

Atšķirībā no daudziem citiem nepatiesi apsūdzētajiem Braunam un Makolumam izdevās pierādīt pārkāpumus atbildīgo iestāžu darbā. "Dažos gadījumos vienkārši tiek identificēts nepareizais cilvēks, un tas nav apzinātu iemeslu dēļ - vienkārši sistēmas kļūda, kādas vienmēr pastāv," norāda aktīvistu organizācijas "Innocence Project" pārstāve Rebeka Brauna. "Tas nenozīmē, ka pārkāpumu nebija, taču tādā gadījumā ir ļoti grūti pierādīt pārkāpumus, kas ir gana nopietni, lai tos varētu uzskatīt par pilsoņa tiesību pārkāpšanu."

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu