Daļa priekšlikumu par klātienes skatītājiem hokeja čempionāta spēlēs nodoti komisijām (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: IU Liquid and water photo/Shutterstock

Saeima šovakar nodeva izskatīšanai komisijās atsevišķu partiju ierosinājumus par klātienes skatītāju ielaišanu uz pasaules hokeja čempionāta spēlēm, kas jau rīt sāksies Rīgā.

Saeimas vairākums nolēma nodot izskatīšanai komisijās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) virzīto likumprojektu, lai čempionātu ļautu apmeklēt klātienes skatītājiem.

ZZS rosina noteikt, ka, ievērojot Ministru kabineta noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības, pasaules čempionāta hokejā spēles varētu atļaut apmeklēt klātienē skatītājiem, kuri ir vakcinēti pret Covid-19 infekciju (pabeigts pilns vakcinācijas kurss) vai pēdējo 48 stundu laikā ir veikuši Covid-19 testu, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS, un tas ir negatīvs, vai arī pirms hokeja spēles veiktais SARS-CoV-2 antigēna tests ir negatīvs, kā arī skatītājiem, kuri var dokumentāri pierādīt Covid-19 inficēšanās un izslimošanas epizodi.

Tāpat konceptuāli tika atbalstīti grozījumi Covid-19 pārvaldības likumā, kurā politiķiem būs iespējams vēlāk tajā iesniegt priekšlikumus arī par atļauju par hokeja spēļu klātienē skatīšos. Tomēr Saeimas vairākums pretēji Jaunās konservatīvās partijas (JKP) deputātu rosinājumam šodien nolēma nenoteikt likumprojektam steidzamību, bet par priekšlikumu iesniegšanas datumu noteica 25.maiju. Līdz ar to izmaiņas šajā likumā tā pieņemšanas gadījumā varētu stāties spēkā laikā, kad daļa čempionāta spēļu jau būs aizvadīta.

Tāpat sēdes darba kārtībā bija iekļauts JKP deputātu sagatavotais lēmumprojekts uzdot Ministru kabinetam nodrošināt epidemioloģiski drošas iespējas hokeja spēles klātienē vērot, piemēram, vakcinētajiem skatītājiem un skatītājiem ar negatīvu Covid-19 testu.

Vaicāts par tālāko procesu, lai virzītos uz klātienes skatītāju atļaušanu hokeja spēlēs, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns (JKP) skaidroja, ka tas būs atkarīgs no Saeimas tālākajiem lēmumiem šodien.

Rancāns prognozēja, ka pēc pašlaik notiekošās Saeimas sēdes atkal pēc vismaz 34 deputātu pieprasījuma tiks sasaukta jauna ārkārtas sēde, lai skatītu JKP deputātu sagatavoto lēmumprojektu uzdot Ministru kabinetam nekavējoties izstrādāt kārtību epidemioloģiski drošai iespējai hokeja spēles klātienē vērot, piemēram, vakcinētajiem skatītājiem un skatītājiem ar negatīvu Covid-19 testu. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka JKP jau ir sākusi parakstu vākšanu.

Ja JKP lēmumprojekts tiks pieņemts, tad Aizsardzības komisija šodien neskatītu ZZS rosināto likumprojektu, kurā arī paredzēts noteikt līdzīgu kārtību par klātienes skatītājiem hokeja spēlēs, norādīja Rancāns. Ja JKP lēmumprojekts tiks noraidīts, tad gan ZZS likumprojekts varētu tikt skatīts šodien komisijā un tad parlamenta darbs varētu ievilkties, pieļāva deputāts.

JKP lēmumprojektu skatīja kā patstāvīgo priekšlikumu, un saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli, ja Ministru prezidents vai kaut viens deputāts iebilst, tad Saeima lemj par rosinājuma iekļaušanu Saeimas nākamās kārtējās sēdes darba kārtībā.

Iebildumus pret lēmumprojekta izskatīšanu šai sēdē pauda deputāti Aldis Gobzems, Rihards Kols (NA) un Juris Pūce (AP). Vienlaikus Gobzems bija par jautājuma izskatīšanu nākamajā parlamenta sēdē. Viņš teica, - ja reiz jautājums iekļauts darba kārtībā, tad to jāizskata, vienlaikus paziņojot, ka aicinās balsot pret to, jo tas esot nekvalitatīvi sagatavots.

Kopumā parlaments atbalstīja, ka šo JKP sagatavoto lēmumprojektu parlaments izskatīs nākamajā sēdē.

LETA vēstīja, ka JKP, ZZS, "Saskaņas", "KPV LV" un pie frakcijām nepiederošie deputāti savāca parakstus Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanai, lai varētu lemt par atļauju pasaules hokeja čempionāta spēlēs ielaist arī skatītājus.

Līdz šim viedokļi par šo jautājumu bijuši pretrunīgi. Otrdien valdība nelēma par iespēju skatītājiem apmeklēt hokeja čempionātu, kā rezultātā JKP, kura vada par sportu atbildīgo Izglītības un zinātnes ministriju, solīja šo jautājumu pārskatīt Saeimā.

Pirmdien pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes JKP līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns žurnālistiem sacīja, ka uz otrdienas Ministru kabineta sēdi tikšot meklēti risinājumi, lai vismaz daļa skatītāju varētu klātienē redzēt Rīgā gaidāmo pasaules hokeja čempionātu, tomēr Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) neiekļāva šo jautājumu valdības sēdes dienaskārtībā.

Sākotnēji tika runāts, ka uz spēlēm varētu ielaist cilvēkus, kas pabeiguši vakcinēšanos pret Covid-19. Šādu cilvēku pašlaik Latvijā vēl ir relatīvi maz - pārsvarā mediķi un seniori. Kā liecināja aģentūras LETA rīcībā esošais IZM noteikumu projekts, valdībai tika piedāvāts jau cits risinājums - ministrija piedāvāja uz spēlēm ielaist zināmu skaitu cilvēku, kuri uzrādītu pēdējo divu dienu laikā veiktus negatīvus Covid-19 testus, bet šāds risinājums neapmierināja premjeru un veselības ministru.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu