Amerikāņiem tiek elektrisks Ford F-150, kuram var pieštepselēt privātmāju (1)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ford F-150 Lightning
Ford F-150 Lightning Foto: Ford

Ford F-150 ir starp visu laiku pārdotākajiem auto modeļiem līdzās Toyota Corolla, VW Beetle, VW Golf, Honda Civic, Ford Model T. Līdz šim amerikāņu iecienītākajam pikapam varēja izvēlēties V6 un V8 benzīna un dīzeļdzinējus, taču tagad Ford ir sagatavojuši modeļa elektrisko versiju Lightning, ar kuru  var ne tikai braukt bez izmešiem, bet arī apmierināt veselas mājsaimniecības vajadzības pēc elektrības trīs dienu garumā.

Ford Motor jauno modeli pieteica jau pirms vairākiem gadiem, un kopš tā laika elektriskā pikapa F-150 Lightning prototipi demonstrējuši lielu kravu vilktspēju, savukārt tikai pāris dienas atpakaļ ar maskētu pirmssērijas auto izbrauca ASV prezidents Džo Baidens. Tas tikai norāda uz to, cik nozīmīgs Ford un Amerikai ir šis modelis.

Vizuāli F-150 Lightning ir ļoti līdzīgs standarta pikapam ar benzīna dzinēju, taču jaunajam auto ir pārveidoti ārējie apgaismes elementi ar šaurām LED līnijām priekšā un aizmugurē. Salonā savukārt uzstādīts milzīgs centrālais ekrāns ar 15,5 collu diagonāli vertikālā orientācijā, kā arī digitāls instrumentu panelis. 

Ford F-150 Lightning
Ford F-150 Lightning Foto: Ford

Būtiskākās atšķirības starp Lightning versiju un pārējiem F-150 nav redzamas. Parasti teiktu, ka atšķirības ir zem motora pārsega, un šajā gadījumā tas vairāk nekā jebkad iepriekš atbilst patiesībai, jo zem Lightning motora pārsega ir bagāžnieks ar 400 litru tilpumu.

Kompakti elektromotori ir uzstādīti tieši uz asīm priekšā un aizmugurē, un gaitas akumulators ir uzstādīts rāmī, un no apakšas to sedz bieza metāla loksne. Kas būtiski, akumulators ir ar ūdens dzesēšanu, un tā tiek izmantota, lai uzturētu optimālu bateriju temperatūru neatkarīgi no apkārtējās vides apstākļiem.

F-150 Lightning ir divas versijas: ar standarta akumulatoru (432 ZS, darbības rādiuss - 370 km) un paaugstinātas ietilpības akumulatoru (571 ZS un 482 km). Griezes moments abos gadījumos ir 1051 Nm. Jaudīgākais modelis 60 jūdzes jeb 96 km/h spēj sasniegt 4,4 sekundēs, un Ford to sauc par ātrāko F-150 kompānijas vēsturē.

Ford F-150 Lightning
Ford F-150 Lightning Foto: Ford

Tā kā pikaps ir utilitārs transportlīdzeklis, inženieri nav aizmirsuši par vissvarīgākajām tā īpašībām. F-150 Lightning bāzes komplektācijā par pārvadāt 900 kg un vilkt 3500 kg piekabi (2300 kg bez opcionālās kravnesības pakotnes). Ar lielo bateriju auto kravnesība ir 840 kg un vilktspēja - 4500 kg.

Interesants jaunā auto aprīkojums ir Pro Power Onboard sistēma ar 120 un 240 V kontaktligzdām. Pievienoto ierīču maksimālā jauda ir līdz 9,6 kW. Ford saka, ka automašīna var nodrošināt privātmāju ar strāvu trīs dienas. Ņemot vērā, ka aizvadītajā ziemā tūkstošiem un miljoniem amerikāņu dabas untumu dēļ skarbos apstākļos palika bez elektrības, tā nav zemē metama iespēja.

Bāzes komplektācijā Ford F-150 Lightning maksās "smiekla naudu" - mazāk nekā 40 000 dolāru. Ar lielo akumulatoru maksimālajā komplektācijā - ap 90 tūkstošiem, un piegādēm jāsākas 2022.gadā, turklāt primāri tikai ASV.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu