Dumpis: Ir jāvakcinē vismaz 80%, lai iegūtu pūļa imunitāti (104)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.
Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Tikai 12% Latvijas iedzīvotāju, kas paši to nemaz nenojauta, ir atklātas antivielas pret Covid-19, un tas nozīmē, ka ir jākāpina vakcinācijas tempi, lai rudeni varētu sagaidīt droši, sestdienas vakarā vēsta LTV „Panorāma”. Infekcijas izplatība bērnu vidū ir divas reizes augstāka nekā senioru vidū – attiecīgi 20% un 9%.

Sabiedrības veselības institūta direktore Anda Ķīvīte-Urtāne norāda, ka lēmumi par skolu aizvēršanu un jauniešu dziesmu svētku nerīkošanu klātienē tradicionālā formā ir adekvāti, jo bērni slimo un slimo daudz. Kaut arī lielākoties šī slimošana ir asimptomātiska un ar viegliem simptomiem, bērni ir tie, kas šo infekciju var nodot vecākiem cilvēkiem.

Iegūtie dati par antivielām liecina, ka pēc iespējas ātrāk un vairāk ir jāvakcinē seniori. Pārslimojušo skaits viņu vidū ir mazs, līdz ar to senioriem, kā arī hronisko pacientu grupai ir ļoti maza aizsardzība.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas infekciju uzraudzības dienesta vadītājs Uga Dumpis norāda, ka ir jāsasniedz vismaz 80-90% vakcinēto šajās grupās, lai mēs varētu mierīgi sagaidīt rudeni. Pēc viņa teiktā, Latvijā ar Covid-19 mēs esam slimojuši salīdzinoši maz, tādēļ vakcinācijas aptverei jābūt pietiekami lielai, lai rudenī mums nenāktos atgriezties pie lieliem ierobežojumiem.

Pētījums par antivielām atklāj arī lielas reģionālās atšķirības. Visvairāk cilvēku, kas pārslimojuši Covid-19, pašiem to nemaz nezinot, ir Latgalē – 21%, Kurzemē šādu cilvēku ir 6%, bet Rīgā – 9%.

Pēc Ugas Dumpja teiktā, papildu bažas radot fakts, ka Latgalē arī vakcinācijas aptvere ir ievērojami mazāka. Sabiedrības veselības institūta direktore Anda Ķīvīte skaidro – tie, kas nevēlas vakcinēties, nav tikai parastie iedzīvotāji; bieži vien tas ir veselības aprūpes personāls.

Rudenī, kad atkal vērsies vaļā skolas, kuras šoreiz vairs nedrīkstētu turēt ciet, mums jābūt gataviem, lai mēs atkal nepārpildītu savas slimnīcas, norāda Uga Dumpis.

Epidemiologiem ir bažas, ka vasarā, kad saslimstības rādītāji samazināsies, cilvēki var atslābt un piemirst par drošības pasākumiem un vajadzību potēties.

Plašāka informācija LTV sižetā

Komentāri (104)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu