Turcija piespiedu kārtā "repatriē" Gilena brāļadēlu (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Selahadins Gilens
Selahadins Gilens Foto: Ekrānuzņēmums

Turcija piespiedu kārtā "repatriējusi" prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana personīgā ienaidnieka Fetullas Gilena brāļadēlu, pirmdien ziņo vietējie mediji.

Pašreiz ASV brīvprātīgā trimdā dzīvojošo islāma sludinātāju Gilenu Ankara apsūdz 2016.gada neveiksmīgā puča organizēšanā, un Turcijā apcietināti desmitiem tūkstošiem cilvēku, kas tiek turēti aizdomās par sakariem ar Erdogana oponentu.

Valsts kontrolētā ziņu aģentūra "Anadolu", atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem drošības iestādēs, vēsta, ka Turcijas nacionālā izlūkošanas organizācija (MIT) valstī nogādājusi Selahadinu Gilenu, taču neatklāj, kuras valsts teritorijā viņš ticis sagūstīts, kā arī to, vai tas noticis ar attiecīgās valsts piekrišanu.

Aģentūra publicējusi fotogrāfiju, kurā gūsteknis redzams rokudzelžos starp diviem Turcijas karogiem.

Salahadins Gilens tiek apsūdzēts par piederību "Fetullas Teroristu organizācijai" (FETO), ziņo "Anadolu".

Pensilvānijā dzīvojošais Fetulla Gilens uzstāj, ka vada vienīgi miermīlīgi noskaņotu labdarības organizāciju un uzņēmumu tīklu, un noliedz jebkādu saistību ar 2016.gada apvērsuma mēģinājumu.

Taču Erdogans savu bijušo līdzgaitnieku, kas savulaik piedalījies pašreizējās valdošās islāmistu partijas AKP (Taisnīguma un attīstības partija) dibināšanā, apsūdz "teroristiskas organizācijas" vadīšanā ar mērķi iefiltrēties valsts institūcijās un pārņemt savā kontrolē Turcijas valdību.

Kopš puča mēģinājuma apspiešanas Turcija piespiedu kārtā "repatriējusi" jau vairākus desmitus Gilena līdzgaitnieku, īpaši no Balkānu un Āfrikas valstīm.

Sešu Turcijas pilsoņu nolaupīšana, ko 2018.gadā MIT organizēja Kosovā, izraisīja skandālu, kura rezultātā amatus zaudēja toreizējais iekšlietu ministrs un izlūkdienesta vadītājs.

Tikmēr šķietamo Gilena līdzgaitnieku vajāšana nerimst arī pašā Turcijā, un ikdienas turku mediji vēsta par policijas operācijām Erdogana autoritārā režīma oponentu aizturēšanai.

Kopš 2016.gada aizdomās par sakariem ar Gilenu no amatiem atcelti vairāk nekā 140 000 civildienesta ierēdņu, tostarp tiesneši un skolotāji.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu