Varakļānieši neizpratnē par Saeimas rīcību, ignorējot ST lēmumu teritoriālās reformas lietā (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas ēka.
Saeimas ēka. Foto: Edijs Pālens/LETA

Varakļānieši ir neizpratnē par Saeimas rīcību, pirmdien nepieņemot gala lēmumu par Varakļānu novada pievienošanu Madonas novadam, tādējādi "klaji ignorējot Satversmes tiesas (ST) sprieduma izpildi" administratīvi teritoriālās reformas lietā, otrdienas priekšpusdienā speciāli sasauktā preses konferencē pavēstīja Varakļānu novada domes priekšsēdētājs Māris Justs ("Vienoti novadam").

Viņš arī norādīja uz demokrātijas trūkumu un iedzīvotāju ierobežotām iespējām šajā situācijā pašiem paust savu viedokli par Saeimas iepriekšējo lēmumu iekļaut Varakļānu novadu Rēzeknes novadā.

Ņemot vērā minēto,

Justs aicināja Latvijas iedzīvotājus otrdien plkst.12.30 atbalstīt akciju "Sadzirdi demokrātiju", signalizējot vienu minūti ar signāltauri.

Ar šādu akciju varakļānieši vēloties pievērst sabiedrības uzmanību patlaban novērotajam demokrātijas un tiesiskās paļāvības apdraudējumam.

Justs skaidroja, ka Covid-19 pandēmijas laikā Varakļānu iedzīvotājiem ir bijušas ierobežotas iespējas paust savu viedokli par Saeimas lēmumu iekļaut Varakļānu novadu Rēzeknes novadā. Viņš norādīja, ka

Varakļānu iedzīvotāji izsaka neizpratni par Saeimas rīcību, pirmdien nepieņemot gala lēmumu par Varakļānu novada pievienošanu Madonas novadam, tādējādi klaji ignorējot ST sprieduma izpildi.

TVNET jau vēstīja Saeima 31.maijā vēl nepieņēma gala lēmumu par Varakļānu nākotni un nodeva attiecīgos grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā atpakaļ atbildīgajā Administratīvi teritoriālās reformas komisijā.

Parlaments vakar arī izsludināja pārtraukumu Saeimas sēdē līdz 1.jūnija plks.14.

Līdz ar to Saeima vakar nepaguva izskatīt arī otru likumprojektu, kas noteiktu pašvaldību vēlēšanu Madonas novadā un Rēzeknes novadā pārcelšanu uz 11.septembri. Pēc ST sprieduma, ka Varakļānu novada pievienošana Rēzeknes novadam neatbilst Satversmei, Centrālā vēlēšanu komisija jau ir apturējusi iepriekš paredzēto pašvaldību vēlēšanu norisi Rēzeknes novadā un Madonas novadā.

Kā ziņots, izskatot priekšlikumus grozījumiem Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, Saeimas sēdē klātesošo deputātu vairākums šovakar, ignorējot ST spriedumu, atbalstīja Varakļānu iekļaušanu Rēzeknes novadā, taču, lai šāds lēmums tiktu pieņemts, vēl jānobalso par visu likumprojektu kopumā.

Attiecīgo priekšlikumu iesniedza deputāti Edmunds Teirumnieks (NA), Janīna Kursīte, Janīna Kursīte-Pakule (NA), Juris Rancāns (JKP), Andris Kazinovskis un Jānis Tutins (S). Priekšlikums paredz, ka Murmastienes pagasts, Varakļānu pagasts un Varakļānu pilsēta tiek iekļauti Rēzeknes novadā.

Saeimas sēdes debatēs izskanēji pretēji viedokļi, vai ir pieļaujams, ka Saeima balso pretēji tam, kā iepriekš ir lēmusi ST.

Vēl vakar Saeima gan konceptuāli bija atbalstījusi likumprojektu par Varakļānu pievienošanu Madonas novadam.

Kā ziņots, ST piektdien, 28.maijā, atzina Varakļānu novada pievienošanu Rēzeknes novadam par neatbilstošu Satversmei.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu