Apbalvoti Latvijas Dizaina gada balvas 2021 konkursa uzvarētāji

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ojārs Jansons

28. maijā Rīgas pasažieru ostā notikušajā Latvijas Dizaina gada balvas konkursa uzvarētāju paziņošanas un apbalvošanas ceremonijā pandēmijas laika ierobežojumu dēļ piedalījās ļoti ierobežots cilvēku skaits. Ieskatu pasākumā plašākai publikai sniedz Latvijas Dizaina gada balvas pārstāvji.

Apbalvošanas ceremoniju atklāja Latvijas Republikas kultūras ministrs Nauris Puntulis, un tajā tika nosaukti uzvarētāji piecs kategorijās, kuriem piešķirtas arī Latvijas Dizaineru savienības (LDS) naudas balvas. Papildus galvenajām balvām starptautiskā žūrija nolēmusi šogad piešķirt arī trīs speciālās balvas. Piešķirta arī LDGB 2021 lielā balva un Latvijas Kultūras ministrijas naudas balva. Savu balvu piešķīris arī portāls DELFI. Ceremoniju vadīja Kaspars Zvīgulis un Toms Grēviņš.

Uzvarētāji un naudas balvu ieguvēji, kā arī speciālo balvu ieguvēji visās piecās kategorijās

Produktu dizaina kategorijā ir trīs 2. vietas.

Elpo plantbots (autors - ELPO)

Foto: Publicitātes foto

HappyMoon transformējamās trepītes bērniem, SIA “VELO MACHINE” (autors - Aleksejs Golovņovs)

Foto: Publicitātes foto

THATDAY mēnešreižu apakšveļa (autores - Kintija Anna Bērzkalne, Līga Rīga)

Foto: Publicitātes foto

Digitālā dizaina kategorijā 1.vieta un LDS naudas balva piešķirta darbam

GRUNND (autors - Olafs Ošs)

Foto: Publicitātes foto

Žūrijas komandas dalībnieks Patriks Abatista par to rakstīja: "Izskats un izjūta pārnes dizainera aprakstītās emocijas. Man šķiet, ka tas ir labi izdarīts. Grafika ir efektīva, magnētiska. Ļoti iespaidīga stāstītāja balss."

Pakalpojumu, politiku un stratēģiju dizaina kategorijā 1.vieta un LDS naudas balva piešķirta darbam

Eksperiments “Metropole 3.0” — Tet pāreja uz hibrīddarba modeli, (autori - Ingrīda Rone, Madara Zelčāne, Jeļena Solovjova, Edmunds Medvedevs, Anda Mūrniece, Agnese Lazareva).

Foto: Publicitātes foto

Žūrijas komandas dalībnieks Pjotrs Svjateks šo darbu sevišķi izcēla ar vārdiem: "Lieliska dizaina pieejas izmantošana iekšējiem procesiem un politikai. Labi prezentēts un izskaidrots, kā darbinieki tika iesaistīti no lietotāju izpētes līdz ideju ģenerēšanai, prototipu veidošanai un testēšanai. Piedāvātie risinājumi ne tikai atbilst darbinieku vajadzībām, bet rada arī ietaupījumus un iespēju gūt papildu ieņēmumus."

Vides un interjera dizaina kategorijā 1.vieta un LDS naudas balva piešķirta darbam

Ghost Train, Sudraba Arhitektura (autori - Reinis Liepiņš, Ilze Liepiņa, Mārtiņš Ostaņēvičs, Ainars Plānkajs, Ieva Landmane, Jurģis Prikulis, Arvis Sproģis).

Foto: Publicitātes foto

Žūrijas komandas vadītājs Martins Fosleitners komentē: "Ļoti spēcīgs vēstījums! Mantojums, tradīcijas, vēsture, kas pārnesta uz nākotni!"

Grafikas dizaina kategorijā 1. vieta un LDS naudas balva piešķirta darbam

Stories in Sounds, NORD ID Riga (autore Maija Rozenfelde, komanda: Anda Beitāne, Annija Bičule, Gunda Miķelsone, Maija Rozenfelde, Arturs Kondrats, Amanda Zaeska).

Foto: Publicitātes foto

"Lielisks projekts! Tas ir ne tikai ļoti radošs un novatorisks, bet arī ļauj cilvēkiem, kuri nav dzirdīgi, izjust skaņu, izmantojot citu mediju - vizualizāciju. Man patīk, kā šīs divas maņas papildina viena otru šajā projektā. Tas ir patiešām pārsteidzoši, ka mūsdienu pieredzi, piemēram, paplašināto realitāti, izmanto, lai bagātinātu lietotāju pieredzi," sacīja žūrijas komandas dalībniece Anete Žukova.

Darbs ieguvis Kultūras ministrijas lielo naudas balvu.

Starptautiskās žūrijas speciālās balvas pasniegtas:

Skrinings.lv – digitāla platforma personalizēto krūts vēža risku izzināšanai, profilakses veicināšanai un sabiedrības proaktīvai iesaistei pētniecības aktivitātēs, Longenesis SIA, (autore Linda Šeibe);

Foto: Publicitātes foto

Viss ir norm.a, Veselības ministrija/ SIA “Rozenbauma un Māsas” (kampaņas koncepta un satura autores Marta Krivade un Una Rozenbauma, mākslinieks – Svens Neilands);

Foto: Publicitātes foto

Pinumu Paviljons, SIA DJA, (autori - Didzis Jaunzems, Ksenia Sapega).

Foto: Publicitātes foto

Delfi.lv lasītāju balsojumā lielāko balsu skaitu ieguva darbs Papildinātās realitātes ekspozīcija Jaunauces pilī (komanda: SIA “Overly”, biedrības “Mēs – Jaunaucei” valdes priekšsēdētāja Inguna Balcere, Dr.arch. Andra Ulme).

Latvijas Republikas kultūras ministrs Nauris Puntulis, atklājot Latvijas Dizaina gada balvas apbalvošanas ceremoniju, uzsvēra:

“Latvijas Dizaina gada balvas konkurss ir zīmīgs atskaites punkts dizaina nozarē - to var uzskatīt par dizaina jomas kartēšanu, izgaismojot izcilākos darbus. Un šogad tie bija 150 dizaina darbi – visvairāk balvas vēsturē!

Jau no 1. jūnija teju pēc trīs gadu pauzes Latvijas ekspozīcija jau otro reizi būs skatāma Londonas dizaina biennālē. Zīmīgi, ka Londonas dizaina biennālē Latviju pārstāvēs 2019. gada Latvijas Dizaina gada galvenās balvas ieguvēji – kampaņa Es esmu introverts, ko īstenoja platforma Latvijas Literatūra. Ceru, ka šā gada laureātiem Latvijas Dizaina gada balva būs tikpat vērtīgs un motivējošs atspēriena tramplīns startam starptautiskajai dizaina arēnā, lai vēstītu par Latvijas dizainu pasaulē. Vēlos pateikt lielu paldies ikvienam dizaineram un profesionālim par ieguldīto darbu un uzticību nacionālajam dizaina balvas konkursam, Latvijas un starptautiskajai konkursa žūrijai par rūpīgo vērtēšau un Latvijas Dizaineru savienībai par konkursa un apbalvošanas ceremonijas noorganizēšanu un procesa vadību.”

LDGB 2021 Kultūras ministrijas piešķirto naudas balvu pasniedza Kultūras ministrijas Radošo industriju nodaļas eksperte dizaina un arhitektūras jautājumos, Latvijas Dizaina padomes locekle Dzintra Purviņa.

Ceremonija notika bez publikas un bija vērojama internetā, lai varētu ievērot ekspertu ieteikumus un valstī noteiktos ierobežojumus infekcijas izplatīšanās iespējamības risku maksimālai ierobežošanai.

Šā gada 27.aprīlī no konkursam iesniegtajiem 150 darbiem starptautiskā žūrija nominēja 30 finālistus, no kuriem arī tagad izvēlēti uzvarētāji. No tiem īpaši izcelts lielās balvas ieguvējs, kam piešķirta Kultūras ministrijas naudas balva. Tiešsaistē no Austrijas, hi-pe-at studijas dibinātājs, Starptautiskā informācijas dizaina institūta IIID valdes loceklis un vairāku universitāšu pasniedzējs, Latvijas dizaina gada balvas žūrijas komisijas priekšsēdētājs Martins Fosleitners apsveica LDGB 2021 nominantus, īpaši atzīmēja Latvijas dizaina augsto kvalitāti un izteica pateicību Kultūras ministrijai par atbalstu dizaina nozarei un LDGB organizatoriem.

Žūrijai īpaši grūti bija izvēlēties uzvarētāju produktu dizaina kategorijā, un tā nonāca pie atziņas, ka tomēr šajā kategorijā ir tikpat kā neiespējami vispusīgi un objektīvi novērtēt darbu kvalitāti neklātienē un būtu negodīgi izvēlēties vienu uzvarētāju, balstoties uz informāciju, kura objektīvu apstākļu dēļ šogad ir nepilnīga. Tāpēc žūrija vienojās šajā kategorijā šogad nepiešķirt uzvarētāja balvu, tomēr izcelt trīs otrās vietas ieguvējus. Šā gada balvas dizaina autori iedvesmu smēlušies Eiropas vēsturē, Latvijas dabā, cilvēces tehnoloģiju sasniegumos un ilgtspējas idejā. Latvijas Dizaina gada balvas organizatori aicina visus cilvēkus ievērot epidemioloģiskās situācijas noteikumus, ar lielu atbildību izvērtēt visas savas aktivitātes arī tajos ietvaros, kuros īpaši ierobežojumi nav noteikti, un pēc iespējas vakcinēties, lai drīzāk arī tādi pasākum kā LDGB apbalvošanas ceremonija varētu notikt kuplā draugu un viesu pulkā.

LDGB 2021 žūrijā darbojas astoņi locekļi no sešām valstīm. Tie ir augstas kvalifikācijas speciālisti, turklāt vairākiem ir vērtēšanas pieredze prestižos starptautiskos konkursos. Žūrijas priekšsēdētājs – Martins Fosleitners (Austrija), žūrijas locekļi: Anete Žukova (Latvija), Egle Opeikiene (Lietuva), Pjotrs Svjateks (Lielbritānija), Bars Davidoviči (Izraēla), Patriks Abatista (Itālija), Rikardo Kapuco (Itālija) un Pēteris Bajārs (Latvija).

Šogad LDGB konkursam iesniegti 150 darbi. Tas ir līdz šim lielākais iesniegto darbu skaits. Šogad pirmoreiz ieviestas arī darbu kategorijas, kopumā darbi tika vērtēti piecās kategorijās. Pakalpojumu, politiku un stratēģiju dizains ir jauna dizaina nozare Latvijā un pasaulē. Latvijas Dizaina gada balvai šajā kategorijā iesniegti jau 15 augstvērtīgi darbi, kas apliecina šīs dizaina nozares potenciālu. Latvijas Dizaina gada balva ir nacionāls dizaina nozares konkurss, kas tiek rīkots ar mērķi apzināt, izvērtēt un popularizēt Latvijas dizaineru izcilākos sniegumus, sekmēt Latvijā radītā dizaina lietojumu un Latvijas dizaina nozares attīstību un izaugsmi ilgtermiņā. Konkurss ir lielākais gada notikums Latvijas dizainā, kas ir atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu, savukārt balva ir augstākais apbalvojums Latvijas dizaina nozarē. Konkursu organizē lielākā dizaina nozares sabiedriskā organizācija Latvijā, biedrība “Latvijas Dizaineru savienība”. Konkurss notiek ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu