Ieviesta ES līmeņa sistēma "Covid" sertifikātu verificēšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Unsplash

Eiropas Savienības (ES) digitālais "Covid" sertifikāts ir sasniedzis vēl vienu svarīgu pagrieziena punktu, jo ir ieviesta ES līmeņa sistēma, kas ļauj sertifikātus verificēt drošā un privātumam draudzīgā veidā, informēja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā.

Šo ES sertifikātu EK ierosināja, lai iedzīvotāji šovasar varētu atkal droši ceļot. Sertifikāts būs drošs un pieejams visiem bez maksas. Sertifikātu izdos digitālā vai papīra formātā, un tas kalpos par pierādījumu, ka persona ir vakcinēta pret Covid-19, tai ir negatīvs testa rezultāts vai tā ir atveseļojusies no infekcijas.

20.maijā Eiropas Parlaments (EP) un ES Padome panāca politisku vienošanos par regulu, kura reglamentē šo sertifikātu, tāpēc pirmdien darbību uzsāk ES sistēmu tehniskā pamatstruktūra. ES vārteja, kas izveidota tikai divu mēnešu laikā, ļauj verificēt drošības elementus, ko satur visu sertifikātu kvadrātkodi. Verifikācija ļaus iedzīvotājiem un iestādēm pārliecināties, ka sertifikāti ir autentiski. Procesa laikā nenotiks ne persondatu apmaiņa, ne to saglabāšana. Vārtejas darbības uzsākšana nozīmē, ka sagatavošanās darbs ES līmenī ir pabeigts.

Kopš 10.maija vārteja sekmīgi testēta 22 valstīs. Lai gan regula ir piemērojama no 1.jūlija, visas dalībvalstis, kuras ir sekmīgi pabeigušas tehnisko testēšanu un ir gatavas izdot un verificēt sertifikātus, sistēmu var sākt izmantot brīvprātīgi jau tagad. Pirmdien pieslēgties vārtejai un sākt izdot pirmos sertifikātus nolēmušas septiņas dalībvalstis - Bulgārija, Čehija, Dānija, Vācija, Grieķija, Horvātija un Polija.

Dažas citas valstis ES digitālo "Covid" sertifikātu nolēmušas sākt izdot tikai pēc visu funkciju ieviešanas nacionālā līmenī. Tāpēc gaidāms, ka tuvākajās dienās un nedēļās vārtejai pieslēgsies vēl vairākas citas valstis.

Tagad EP un ES Padomei 20.maijā panāktā politiskā vienošanās būs jāpieņem oficiāli. Regula būs piemērojama no 1.jūlija, taču, tā kā dažām dalībvalstīm sertifikātu izdošanai ir vajadzīgs papildu laiks, ir noteikts sešu nedēļu pakāpeniskas ieviešanas periods. Vienlaikus EK turpinās sniegt dalībvalstīm tehnisku un finansiālu atbalstu, lai tās varētu pieslēgties vārtejai.

Lai atvieglotu iedzīvotāju drošu un brīvu pārvietošanos ES pandēmijas laikā, 2021.gada 17.martā EK nāca klajā ar priekšlikumu izveidot ES digitālo "Covid" sertifikātu. 20.maijā likumdevēji panāca provizorisku vienošanos.

Paralēli likumdošanas procesam EK tehniskās ieviešanas jautājumos cieši sadarbojās ar dalībvalstu pārstāvjiem e-veselības tīklā, kas ir brīvprātīgs tīkls, kurš pulcē par e-veselību atbildīgās valstu iestādes. 21.aprīlī tika pieņemtas tehniskās specifikācijas, kuru pamatā ir janvārī apstiprinātās un martā atjauninātās vadlīnijas, un uzticamības satvara pamatprincipi, par ko martā tika panākta vienošanās. Turklāt kopā ar dalībvalstīm tika izstrādāts dizaina paraugs, kas atvieglos ES "Covid" sertifikātu atzīšanu.

ES vārteju izveidoja uzņēmumi "T-Systems" un "SAP", un tā tiek mitināta EK datu centrā Luksemburgā. Tā ļauj bez persondatu apstrādes verificēt elektroniskos parakstus, ko satur visu sertifikātu kvadrātkodi. Verifikācijai vajadzīgās parakstu atslēgas tiek glabātas serveros valstu līmenī; ar vārtejas palīdzību šīm atslēgām var piekļūt nacionālas verifikācijas lietotnes vai sistēmas no visas ES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu