Honkongā aizturēta Tjaņaņmeņas slaktiņa piemiņas pasākuma rīkotāja

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: JEROME FAVRE/EPA

Honkongas policija piektdien aizturējusi vienu no Tjaņaņmeņas slaktiņa ikgadējā piemiņas pasākuma rīkotājām juristi Čo Hantunu, varasiestādēm cenšoties nepieļaut, ka demokrātijas atbalstītāju nometne demonstrē spēku sensitīvajā gadadienā.

Aptuveni 7000 policistu ir trauksmes gatavībā, lai novērstu mēģinājumus sarīkot masveida piemiņas pasākumu, kas ik gadu notiek ar iedegtām svecēm. Trīs aizvadīto desmitgažu laikā ikgadējos slaktiņa piemiņas pasākumos pulcējās tūkstošiem honkongiešu.

Pirmais arests notika piektdien agrā rīta stundā, kad četri policisti aizturēja Čo Hantunu - vienu no nedaudzajiem prominentajiem demokrātijas nometnes aktīvistiem, kas vēl nav apcietināti vai devušies trimdā. Čo tika aizturēta pie viņas darba vietas.

37 gadus vecā Čo ir vicepriekšsēde Honkongas Aliansē, kas organizē ikgadējos piemiņas pasākumus. Viņa aizturēta aizdomās par nelikumīgas pulcēšanās popularizēšanu, pavēstīja avots policijā.

Katru gadu Honkongā 1989.gada asiņainos notikumus publiskā sarīkojumā piemin tūkstošiem bijušās britu kolonijas iedzīvotāju. Kontinentālajā Ķīnā slaktiņa piemiņas pasākumi ir aizliegti.

Arī Honkongas varasiestādes šogad piemiņas pasākumu aizliegušas, aizbildinoties ar pandēmijas situāciju, neraugoties uz to, ka pilsētā vairāk nekā mēnesi nav reģistrēts neviens neizsekojams vietējās transmisijas gadījums.

Arī pērn sarīkojums pandēmijas dēļ tika aizliegts, tomēr pasākumā pulcējās tūkstošiem cilvēku.

Tjaņaņmeņas slaktiņā 1989.gada 4.jūnijā tika nogalināti vairāki simti cilvēku, bet atbilstoši dažām aplēsēm - vairāk nekā tūkstotis, kad Komunistiskā partija laukumā iesūtīja tankus, lai Pekinā apspiestu studentu vadīto demonstrāciju, kurā skanēja prasības pēc demokrātiskām reformām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu