Baltkrievijas robežas apsargāšanā Lietuva varētu iesaistīt bruņotos spēkus (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas robeža. Ilustratīvs attēls
Lietuvas robeža. Ilustratīvs attēls Foto: TOMS KALNINS / EPA

Pieaugot nelegālo migrantu plūsmai pār Lietuvas un Baltkrievijas robežai, tiek apsvērta iespēja tās apsargāšanai piesaistīt arī armiju un Eiropas Savienības (ES) robežsardzes aģentūru "Frontex", piektdien preses konferencē paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta vadītājs Rustams Ļubajevs.

"Pašlaik aktīvi izvietojam spēkus tajos robežas posmos, kur notiek visvairāk pārkāpumu - šai gadījumā mēs runājam par Valsts robežsardzes dienesta rezervi. (...) Aktīvi tiek spriests par iespēju attiecīgā situācijā piesaistīt arī armiju," viņš norādījis.

"Šodien un pagājušajā nedēļā notika aktīvas diskusijas ar ES robežsardzes aģentūru "Frontex" par iespējām izvietot pie Lietuvas un Baltkrievijas robežas ES robežsargus," pastāstījis Ļubajevs. "Mūsu sākotnējais plāns paredz dislocēt aptuveni 30 ES robežsardzes dienesta darbiniekus. (..) Saskaņā ar pašreizējo informāciju mūsu ierosinājums būtībā tiek atbalstīts. Tagad sākam saskaņot tehniskos jautājumus, loģistikas pusi. Plānots, ka Eiropas robežsargi varētu tikt izvietoti tur no 1. vai 14.jūlija."

No Bruņotajiem spēkiem Lietuvas robežsargi cer saņemt divu veidu atbalstu - palīdzību patrulēšanā un vajadzības gadījumā arī migrantu nometņu veidošanā.

"Liela nelegālo imigrantu pieplūduma apstākļos mēs apsvērtu iespēju izmantot Bruņoto spēku loģistikas elementus, veidojot centrus migrantu aizturēšanai un attiecīgam darbam ar viņiem," skaidrojis Valsts robežsardzes dienesta vadītājs.

Pagaidām Lietuvas Ārvalstnieku reģistrācijas centra infrastruktūra vēl spēj tikt galā ar nelegālo imigrantu pieplūdumu, bet robežsardze jau izraudzījusies vietu, kur varētu ierīkot šādu nometni. Migrantus varētu izmitināt arī robežsargu skolā; iespējams, palīdzība tiktu lūgta arī pašvaldībām, robežsargi cer arī uz nevalstisko organizāciju atbalstu migrantu apgādē ar nepieciešamākajām lietām.

Jau pašlaik robežsardzei palīdz Sabiedrības drošības dienests, iecerēts palīdzību lūgt arī Strēlnieku savienībai. Pēc Ļubajeva teiktā, tas ļautu trīskāršot Baltkrievijas robežas apsardzībā iesaistītos spēkus.

Piektdien paziņots, ka aizvadītajā diennaktī Lietuvas robežsargi pie Baltkrievijas robežas aizturējuši vairākas nelegālo imigrantu grupas, kopskaitā 52 ārvalstniekus, - saskaņā ar sākotnējiem datiem lielākoties Irākas un Sīrijas, bet arī Baltkrievijas un Krievijas pilsoņus. Lielākā daļa no viņiem lūguši patvērumu Lietuvā.

Pēc Ļubajeva teiktā, nelegālā imigrācija aug kopš pagājušā gada oktobra un novembra un no šā gada sākumā vien aizturēti aptuveni 250 nelegālie imigranti.

Robežsardzes dienesta vadītājs atzinis, ka pēdējo piecu gadu griezumā tie ir rekordlieli skaitļi. Arī pagājušajā diennaktī aizturēto migrantu skaits tuvojas rekordam, lai gan deviņdesmitajos gados aizturēto robežpārkāpēju grupu lielums bijis mērojams simtos cilvēku.

Cita starpā Ļubajevs norādījis, ka robežas Baltkrievijas pusē pēdējā laikā vērojama lielāka robežsargu aktivitāte, bet "naidīgu darbību pagaidām nav bijis".

"Biežāk redzam Baltkrievijas Robežsardzes komitejas amatpersonas pie mūsu valsts robežas. Mums ir iespējas vērot robežu ar modernu novērošanas sistēmu palīdzību. Redzam, kas norisinās pie valsts robežas tajās vietās, kur šī sistēma ir ierīkota. Redzam arī transportlīdzekļus, redzam diezgan lielas grupas cilvēku formastērpos," viņš stāstījis, piebilzdams, ka šī informācija tiek sniegta arī atbildīgajām institūcijām.

"Domājam, ka tas varētu būt saistīts ar šogad plānotajām mācībām "Zapad 2021". (..) Pieļauju, ka pašlaik situācija tiek vērota arī no Baltkrievijas puses. Arī viņi acīmredzot grib uzzināt vairāk informācijas par to, ko darām mēs," spriedis robežsardzes dienesta vadītājs, piebilstot, ka Baltkrievijas robežsargi "ne īpaši vēlas sadarboties".

Lietuva plāno pastiprināt kontroli arī pie Polijas robežas. Ņemot vērā, ka sistēmiska kontrole pie ES iekšējām robežām nav iespējama, tur iecerēts likt lietā kriminālizlūkošanas metodes, kas pašlaik tie saskaņotas ar Polijas robežsargiem.

Pēc Ļubajeva sacītā, domāts par papildu tehnisko aprīkojumu, arī novērošanas iekārtām. Papildu tehniskie līdzekļi jau tagad tiek likti lietā pie Baltkrievijas robežas, tur plānots iesaistīt arī mobilo tehniku.

Saasinoties spriedzei ap Baltkrieviju, šīs valsts autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko nesen izteicās, ka Baltkrievija līdz šim bremzējusi narkotiku un migrantu plūsmu pāri Lietuvas robežai, bet turpmāk lietuviešiem nākšoties "pašiem ķerstīt migrantus".

Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite šonedēļ Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas sēdē izteica pieņēmumu, ka nelegālo migrantu plūsmas pieaugums no Baltkrievijas puses varētu būt saistīts ar tīšu kaimiņvalsts amatpersonu darbību.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu