"Microsoft" cenzē Tiaņaņmeņas laukuma "tanku vīra" attēlus

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikipedia

Tehnoloģiju uzņēmuma "Microsoft" interneta meklētājā "Bing" nedēļas nogalē bija bloķēti visi attēli un video ar "tanku vīru" - neidentificēto vīrieti, kurš 1989.gada 4.jūnijā Tiaņaņmeņa laukumā Pekinā nostājās priekšā tanku kolonnai, vēsta raidorganizācija CNN.

"Bing" meklētājā "tanku vīra" attēli nebija atrodami kopš piektdienas, kad aprit 32 gadi kopš studentu protestiem, ko komunistiskais režīms apspieda ar brutālu vardarbību. "Tanku vīrs" ir pazīstamākais šo notikumu simbols.

Attēli nebija pieejami "Bing" lietotājiem visā pasaulē. Sestdien "Microsoft" pārstāvis paziņoja, ka attēlu un video bloķēšanas pamatā esot bijusi "cilvēka kļūda". Slavenie attēli no Tiaņaņmeņa laukuma atkal tika padarīti pieejami visur pasaulē, izņemot Ķīnu. 

Atšķirībā no citiem lielākajiem konkurentiem "Bing" darbojas Ķīnā. Tas nozīmē, ka "Microsoft" saskaņā ar Ķīnas likumiem jācenzē lietotājiem Ķīnā pieejamais saturs. Slaktiņš Tiaņaņmeņas laukumā ir īpaši jutīgs temats, un cenzūra Ķīnā parasti pastiprinās pirms tā gadadienas.

1989.gada 4.jūnijā Tiaņaņmeņas laukumā, varasiestādēm apspiežot protestus, tika nogalināti simtiem protestētāju.

Tas nav pirmais gadījums, kad lielie tehnoloģiju uzņēmumi cenzējuši ar šiem notikumiem saistītu informāciju. Decembrī ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) apsūdzēja bijušo "Zoom" darbinieku, ka tas 2020.gada jūnijā Ķīnas valdības uzdevumā esot bloķējis vismaz četras virtuālās tikšanās, kas bija veltītas Tiaņaņmeņas laukumā notikušā slaktiņa piemiņai. Vairumu "Zoom" tikšanos rīkoja un apmeklēja ASV dzīvojoši cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu