MH17 lieta: tiesa izskata aculiecinieku sniegtās liecības (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Peter Dejong / POOL / AFP

Otrdien Hāgā tiesas sēdē par Malaizijas reisa MH17 notriekšanu virs Kremļa atbalstīto kaujinieku kontrolētajām teritorijām 2014.gadā nolasītas vairāku liecinieku sniegtās liecības, vēsta raidorganizācija "Doždj".

Liecinieki apgalvo, ka redzējuši vai dzirdējuši raķetes palaišanu netālu no Pervomajskas. Tā tiek uzskatīta par vietu, no kuras tika palaista raķete "Buk", kura notrieca "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīnu ar 298 pasažieriem un apkalpes locekļiem.

Liecinieki - kopumā astoņi cilvēki - tika iztaujāti starptautiskās izmeklēšanas gaitā. 

Foto: REUTERS/Piroschka van de Wouw

Viens no lieciniekiem stāstīja, ka tobrīd esot atradies postenī Pervomajskas apkaimē. Viņš esot dzirdējis skaļu troksni un svilpienu, bet pēc tam ieraudzījis krītošu lidmašīnu. Liecinieks apgalvo, ka esot arī redzējis militāro transportlīdzekli ar raķetēm, taču pēc lidmašīnas nogāšanās tur bijis par vienu raķeti mazāk.

Pārbaudot mobilā tālruņa datus, izmeklētāji apstiprināja, ka liecinieks 2014.gada 17.jūlijā patiešām atradās Pervomajskas tuvumā.

Vēl divi liecinieki redzēja raķetes palaišanu, bet viens uzrādīja raķetes palaišanas vietu kartē.

Drošības apsvērumu dēļ liecinieku vārdi netiek atklāti, taču noprotams, ka vismaz viens ir saistīts ar prokremliskajiem separātistu kaujiniekiem, jo notikuma brīdī atradās pašpasludinātās Doņeckas Tautas republikas kaujinieku postenī.

Tiesnesis Hendriks Stēnheiss sacīja, ka esot pierādījumi - pasažieru lidmašīna cieta sprādzienā, ko izraisīja Krievijā ražota "Buk" raķete,

vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

"Eksperti norādījuši, ka trieciens [lidmašīnai] sakrīt ar "Buk" raķešu sistēmu un "Buk" kaujas galviņu. Netika atrasti nekādi bojājumi, kas nesakristu ar šo scenāriju vai norādītu uz citu iespējamo scenāriju," uzsvēra tiesnesis.

Nīderlandes valdība notikušajā vaino Krieviju, taču Krievija vainu noliedz.

Malaizijas pasažieru lidmašīna "Boeing 777" tika notriekta 2014.gadā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos. Katastrofā dzīvību zaudēja visi lidmašīnā esošie 298 pasažieri un apkalpes locekļi. Aptuveni divas trešdaļas no bojāgājušajiem bija Nīderlandes pilsoņi.

Izmeklētāji iepriekš paziņojuši, ka raķete "Buk", ar kuru notriekta lidmašīna, uz prokremlisko separātistu kontrolēto teritoriju Austrumukrainā tika nogādāta no Krievijas pretgaisa brigādes, kas bāzēta Kurskā.

Starptautiskā izmeklēšanas komisija pagājušā gada jūnijā identificēja četrus aizdomās turamos lietā par lidmašīnas notriekšanu. Aizdomās turamie identificēti kā Krievijas pilsoņi Igors Girkins, Sergejs Dubinskis un Oļegs Pulatovs un Ukrainas pilsonis Leonīds Harčenko.

Viņu aizturēšanai izdoti starptautiski aresta orderi. Nīderlandē viņi tiek tiesāti aizmuguriski.

Vienīgi Pulatovu tiesā pārstāv advokāts. Pulatovs vainu noliedzis.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu