Lielākais mēness Saules sistēmā Ganimēds tuvplānā (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

NASA kosmosa zonde “Juno” atsūtījusi pārsteidzošus Ganimēda tuvplānus, kas ir viens no četriem Jupitera mēnešiem un lielākais mēness Saules sistēmā.

Attēli uzņemti no aptuveni 1000 kilometru attāluma. Pēdējo vairāk nekā 20 gadu laikā Ganimēdam tik tuvu nav bijusi neviena zonde, vēsta "BBC".

“Juno” ikdienas pienākumos ietilpst Jupitera pētīšana, tāpēc Ganimēda tuvplānu uzņemšana nebija ārkārtas pasākums. Zināms, ka Eiropas Kosmosa aģentūra (ESA) arī drīzumā plāno Jupitera virzienā nosūtīt zondi, kas pētīs tieši Jupitera mēnešus.

Ganimēds
Ganimēds Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Zonde “Juice” veiks vairākus lidojumus apkārt Jupitera diviem citiem mēnešiem – Kallisto un Eiropai, bet pēc tam iekārtosies Ganimēda orbītā. To paveikt plānots 2032. gadā.

“Juno” attēlos pārsteidzošā izšķirtspējā redzama plaisām un krāteriem klātā mēness virsma. Šie attēli tiks salīdzināti ar NASA zondes “Galileo” (1995-2003) un “Voyager” (1979) iegūtajiem attēliem, lai noskaidrotu, kādas izmaiņas laika gaitā ir notikušas ar Ganimēdu.

“Paaudzes laikā šis ir tuvākais punkts kādā kāds kosmosa kuģis ir pietuvojies šim milzu mēnesim,” teica astronoms Skots Boltons.

NASA arī paziņoja, ka drīzumā mēs varam sagaidīt arī krāsainas Ganimēda fotogrāfijas.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu