ANO ievēlē piecus jaunus Drošības padomes nepatstāvīgos locekļus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Bruno Rocha/ZUMAPRESS.com

ANO Ģenerālā Asambleja piektdien Drošības padomē uz 2022. un 2023.gadu ievēlējusi piecas jaunas nepastāvīgās dalībvalstis - Brazīliju, Apvienotos Arābu Emirātus (AAE), Albāniju, Gabonu un Ganu -, potenciāli mainot ietekmes līdzsvaru pasaules forumā, norādīja diplomāti.

"Brazīlijai un AAE ir spēcīgas pozīcijas ārpolitikā, un Albānija, kas padomē būs pirmo reizi, ir arī Islāma sadarbības organizācijas dalībvalsts," sacīja diplomāts, kas vēlējās palikt anonīms.

Šīs valstis janvārī stāsies Sentvinsentas un Grenadīnu, Vjetnamas un Igaunijas vietā, un šīs pārmaiņas izmainīs ietekmes līdzsvaru padomē, prognozēja diplomāti.

"Tas lietas mainīs," sacīja cits diplomāts. "Brazīlija ir spēks pats par sevi", un tā stāsies mazākās valsts vietā, kas jebkad bijusi padomē.

AAE ir "zināma loma vairākos konfliktos", sacīja diplomāts, izsakoties par Jemenu un Lībiju.

Janvārī Gabona un Gana stāsies vietās, ko šobrīd ieņem Nigēra un Tunisija.

Pēdējo gadu laikā Eiropas Savienībai padomē ir bijušas pat piecas valstis, bet no janvāra tā riskē ietekmi zaudēt, jo būs pārstāvēta vien ar divām. Tās būs Francija un Īrija.

Drošības padomē kopumā ir 15 dalībvalstis - piecas pastāvīgās dalībvalstis ar veto tiesībām un desmit nepastāvīgās dalībvalstis, no kurām puse tiek katru gadu nomainīta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu