Latvijas Covid-19 sertifikātu var saņemt arī tie valstspiederīgie, kas vakcinējušies ārpus ES (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA, onair/Shutterstock. Kolāža: TVNET

Arī Latvijas pilsoņi, kas vakcinējušies ārpus ES, var saņemt Covid-19 vakcinācijas sertifikātu Latvijā. Lai to izdarītu, jāvēršas Nacionālajā veselības dienestā (NVD), ziņo dienesta pārstāvji.

Ārvalstīs veiktas vakcinācijas pret Covid-19 fakta reģistrāciju Latvijas e-veselības sistēmā veic automātiski, ja šai personai ir tiesības uz valsts apmaksātu vakcināciju Latvijā. Savukārt, ja Latvijas pilsonis strādā trešajā valstī un tur arī ir pakļauts sociālajai apdrošināšanai, vakcinācijas fakts netiktu iekļauts e-veselības sistēmā.

Šobrīd datus par trešajās valstīs veiktu vakcināciju pret Covid-19 e-veselībā var ievadīt par Eiropas Zāļu aģentūras reģistrētām vakcīnām. To vidū ir vakcīnas, kuras ražo "AstraZeneca", "Moderna", "Johnson & Johnson" un "Pfizer".

Tomēr plānots, ka tuvākajā laikā datus varēs ievadīt arī par Pasaules Veselības organizācijas (PVO) reģistrētajām vakcīnām pret Covid-19.

Kā skaidro NVD, lai šādā gadījumā ievadītu vakcinācijas datus e-veselības sistēmā, personai ar dokumentu, kas apliecina ārvalstīs saņemtajām potēm pret Covid-19, ir jāvēršas ārstniecības iestādes vakcinācijas kabinetā. Tur ārstniecības persona pārliecināsies par uzrādītā dokumenta autentiskumu un ievadīs datus e-veselībā.

Tāpat ārstniecības iestāde arī uzglabās dokumenta kopiju, pamatojoties uz ko ir veikta datu ievade e-veselībā. Pēc attiecīgo datu ievades e-veselības sistēmā personai būs iespēja izveidot digitālo Covid-19 sertifikātu, kas apliecinās, ka persona ir vakcinējusies pret Covid-19. Datu par personas vakcinācijas faktu ārvalstī ievade e-veselības sistēmā ir bez maksas.

Ārvalstīs veikto vakcināciju var apliecināt ar Starptautisko vakcinācijas vai profilakses apliecību, kuras formu noteikusi un apstiprinājusi PVO Starptautiskajos veselības aizsardzības noteikumos un kuru 2007.gadā ratificējis Latvijas Ministru kabinets.

Tāpat persona var uzrādīt citu dokumentu, piemēram, ārstniecības iestādes izsniegtu sertifikātu vai apliecinājumu, kurā ir ietverts personas vārds, uzvārds, personas identifikators, saņemtās vakcīnas nosaukums un sērijas numurs, vakcinācijas datums un saņemtās potes kārtas numurs un skaits, kā arī dokumenta izsniegšanas datums un tā izsniedzējas iestādes vai uzņēmuma nosaukums un izsniedzēja vārds, uzvārds.

Citu valstu sertifikātu paraugi tiek publicēti NVD tīmekļvietnē, turklāt tas arī tiek regulāri papildināts.

Pēc tam, kad ārstniecības iestāde ir ievadījusi attiecīgos datus e-veselībā, persona var autentificēties un izveidot vakcinācijas sertifikātu vietnē "covid19sertifikats.lv".

Šobrīd tiesības uz valsts apmaksātu vakcināciju pret Covid-19 var būt pilsoņiem, ārzemniekiem ar pastāvīgās uzturēšanās atļaujām, nepilsoņiem, bezvalstniekiem, kuriem šāds statuss piešķirts Latvijā, bēgļiem vai personām ar alternatīvo statusu, aizturētajiem un patvēruma meklētājiem.

Tāpat šādas tiesības piešķirtas personām ar veselības apdrošināšanu saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu". Tas nozīmē, ka, piemēram, neatkarīgi no uzturēšanās veida, Latvijas darba ņēmēji, par kuriem sociālās apdrošināšanas iemaksas jāveic vispārējā režīmā, kā arī pašnodarbinātie, kuru ienākumi sasniedz Ministru kabineta noteikto obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru atbilstu šim statusam.

Valsts apmaksāta vakcinācija arī pienākas personai, kura uzrāda NVD lēmumu, ar kuru ir konstatētas personas tiesības pilnā apmērā saņemt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus Latvijā. Tāpat šādas tiesības ir personai, kura citā Eiropas Savienības dalībvalstī, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstī vai Šveicē ir saņēmusi "S1" veidlapu un reģistrējusi to NVD.

Tiesības uz vakcīnu ir arī Eiropas Savienības iestāžu, struktūru un aģentūru ierēdņiem vai darbiniekiem un to apgādībā esošajām personām, kuras ietilpst Kopīgajā veselības apdrošināšanas shēmā. Tāpat valsts nodrošina vakcinācija personām, kurām ir piešķirta termiņuzturēšanās atļauja Latvijā, šeit studējošiem pilna laika ārvalstu studentiem, kā arī Latvijā akreditētiem un rezidējošiem ārvalstu diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību, starptautisko organizāciju un to pārstāvniecību darbiniekiem un viņu ģimenes locekļiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu