Gvido Lingam - 52. Piecas zīmīgākās grupas "Linga" dziesmas (1)

"Linga" Foto: No grupas arhīva
CopyDraugiem X Whatsapp

"Gvido bija visfantastiskākais tēvs diviem dēliem, visfantastiskākais vīrs un visfantastiskākais brālis," par sava jaunākā brāļa Gvido Lingas (Vasiļjeva) pāragro aiziešanu mūžībā pagājušā gada decembrī rakstīja Igors Linga. Šobrīd zināms, ka ģimene ir nolēmusi godināt Gvido ar pieminekli viņa atdusas vietā. Gvido 16. jūnijā būtu apritējuši 52 gadi.

Pieminot Latvijas pankroka pionieri, atskatāmies uz mūziķa populārākajām dziesmām un karjeru. 

Gvido devās aizsaulē 2020. gada 20. decembrī.

Atgādinām, ka grupa "Linga" izveidojās 1989. gadā, kad abi brāļi Gvido un Igors pieņēma mātes uzvārdu Linga. Grupas pirmā uzstāšanās notika 1989. gada festivālā "Roks par neatkarību" Rīgas Sporta pilī. Kolektīva pirmajā sastāvā muzicēja bijušais "Zig zag" solists Gvido Linga, grupas "Dr. Fausts" basģitārists Armands Cālītis, grupas "Vaidava" bundzinieks Juris Rubīns, ģitārists Viks Fedosejevs ("Dr. Fausts") un saksofonists Elmārs Rudzītis.

"Zig zag" (Studija - Miera iela 5. 1988. gads)
"Zig zag" (Studija - Miera iela 5. 1988. gads) Foto: Māris Bogustovs

Interesanti, ka pusaudža gados Gvido bija izmēģinājis daudzas nodarbes - Lietišķās mākslas vidusskolā mācījās kompozīciju, trauku modelēšanu, stikla lējumus, apmeklējis arī mūzikas pulciņu pionieru namā, pat nodarbojās ar kanoe airēšanu, taču pankroks drīz ņēma virsroku.

Zig zag "Signe melo"

Vēl pirms grupas "Linga" Gvido bija māksliniecisko panku - grupas "Zig zag" solists. Grupu 1985. gadā izveidoja četri sešpadsmitgadnieki - Gvido Linga, Juris Lasinskis, Edmunds Trops un Uldis Timoško, ar kuru Gvido iepazīstināja Imantas kaimiņš - ģitārists Gints Sola ("Jauns Mēness", "Dzelzs ceļš").

Ansambļa sākotnējais nosaukums bija "Ārprāc" - leģendāras ir puišu uzstāšanās zeķubiksēs, ar kaklā iekārtiem gultņiem dažādās Rīgas skolās.

"Vilkām zeķubikses, uz šortiem līmējām trušādas kā Akmens laikmetā, kaut ko piekrāsojām, vilkām līnijas... ko tur tajā laikā varēja darīt. Atceros, ka vienam no mums bija kaklā iekārts gultnis - tāds sava laika blings," tā laika koncertus TVNET intervijā savulaik atcerējās Timoško.

«Zig Zag»
«Zig Zag» Foto: Māris Bogustovs

1988. gadā Linga grupu pamet, bet grupas vēsturē viņš palicis ar vairākiem zīmīgiem "Zig zag" skaņdarbiem - "Vējam" un, īpaši, "Signe melo". Šo dziesmu no jauna ieskaņoja arī grupa "Linga" un bieži izpildīja savos koncertos.

Nesen no jauna izdoti divi grupas albumi - 1987. gada "Es neesmu nervozs, bet manas problēmas ir normālas" un 1988. gada "Zig zag".

Linga "Street Dogs" ("Pilsētā")

Viens no pašiem pirmajiem grupas "Linga" skaņdarbiem bija sākotnēji Armanda Cālīša ierosināts muzikāls motīvs, kas kļuva par pamatu dziesmai "Pilsētā", kura angliskais nosaukums ir "Street Dogs" ("Ielu suņi"). Dziesma pat iekļūst tolaik populārās "Mikrofona" aptaujas topā. Klips iekļauts Igora Lingas un Andra Dambura muzikālajā filmā "Thus Spoke The City".

Linga "Nāc dejot"

Par grupas pirmo lielo grāvēju kļūst dziesma "Nāc dejot" (Igora Lingas vārdi), kas 1990. gadā ierindojas "Mikrofona" aptaujas 9. vietā. Dziesmas klipā grupas dalībnieki redzami Matīsa un Brīvības ielas krustojumā, aicinot pievienoties dejai garāmgājējus. 

"Klips bija izteikts mazbudžeta, un filmēšanas laikā kā atskaņojošo magnetofonu izmantojām parasto kasešnieku," klipa tapšanu komentē operators Andris Damburs. "Tā arī visi trīs gājām pa Brīvības ielas vidu, atvainojiet, Ļeņina!"

Linga "Šeit"

Grupas panākumus kaldināja arī nākamais singls "Šeit", kas "Mikrofona" aptaujās 1991. gadā ierindojās pat 2. vietā.

"Linga" deviņdesmito gadu sākumā
"Linga" deviņdesmito gadu sākumā Foto: MicRec

Deviņdesmito gadu sākumā par grupu ieinteresējas Vācijas mūzikas industrijas pārstāvji, un ilgāku laiku mūziķi pavada gan Vācijā, gan Dānijā, kur top pirmais grupas studijas albums. Rietumniekiem nebija grūti grupas stilā saklausīt zināmu līdzību ar Gvido jaunības elku "Sex Pistols", kā arī īpaši Billija Aidola (Billy Idol) daiļradi.

Linga "Spēle"

1992. gadā izdevniecību "Lana Records / Duck Dive Music" paspārnē klajā nāk ilgi gaidītais grupas "Linga" debijas studijas albums "Linga", ko mūziķi ierakstīja un samiksēja Zendenē esošajā Principal Studios.

"Linga" debijas studijas albums "Linga"
"Linga" debijas studijas albums "Linga" Foto: publicitātes

Šīs plates prezentācija un autogrāfu sesija notika tā paša gada augustā, mūzikas ierakstu veikalā Rīgā, Vaļņu ielā. Viens no albuma lielākajiem hitiem, "Spēle", kam tapis arī tam laikam iespaidīgs video, uzvar Rumānijā notikušajā videoklipu konkursā.

Noteikti jāmin arī tādas dziesmas kā "Krodziņš" (""Krodziņu" jau vispār neviens vairs neuzskata par mūsu, bet vienkāršu latviešu galda dziesmu. Tā bija taisīta kā joks, bet aizgāja labi," kādā intervijā saka Gvido), "Nāc man līdz", kas 1994. gadā svinēja uzvaru "Mikrofona" aptaujā, "Atdodies man", "Kā sāp", "Vējā" u.c.

Dziesma "Spārni" 2007. gadā saņēma Autortiesību bezgalības balvu, un par Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas radiohitu 2008. gadā kļuva dziesma "Gan".

Gvido Linga
Gvido Linga Foto: bildes.lv

Kopš 2001. gada Gvido Linga darbojās kā "Latvijas radio 2" ētera balss, bijis arī dažādu pasākumu vadītājs, piedalījies projektos "LNT Mūzikas video", Latvijas mūzikas līga, kļuvis par vienu no Latvijas mūzikas kanāla  dibinātājiem.

2020. gada sākumā mūziķis VEF Kultūras pilī ar grupas "Linga" koncertu atzīmēja uzreiz divas jubilejas - savu 50. dzimšanas dienu un trīsdesmit gadu jubileju pašai grupai, kuras sastāvā iekļāvies arī Gvido vecākais dēls, nesen pilngadību sasniegušais Svens.

2019. gada septembrī arīdzan pāragri mūžībā devās grupas ilggadējais ģitārists Edgars Ķauķis jeb Melnais.

Foto: Linga prezentē labāko dziesmu izlasi 2009. gadā.

 

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu