Piedāvā aizstāt divus lielākos vakcinācijas centrus Latvijā ar vismaz 25 mazākiem punktiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķīpsalas izstāžu halles masveida vakcinācijas centrs
Ķīpsalas izstāžu halles masveida vakcinācijas centrs Foto: Zane Bitere/LETA

Lai veicinātu efektīvu resursu izmantošanu, plānots aizstāt abus Nacionālā mēroga vakcinācijas centrus - "ATTA" centru un Ķīpsalas halli - ar plašu vakcinācijas tīklu visā Latvijas teritorijā ar vismaz 25 jauniem vakcinācijas punktiem, liecina uz valdības sēdi sagatavotais Veselības ministrijas (VM) informatīvais ziņojums.

Kā skaidrots ziņojumā, abus Nacionālā mēroga vakcinācijas centrus būtu lietderīgi aizvērt ne vēlāk kā ar 31.jūlijā, to vietā izveidojot plašu vakcinācijas tīklu ar vismaz 25 jauniem vakcinācijas punktiem. Astoņi no tiem būtu Rīgā, pa diviem - Liepājā un Daugavpilī, kā arī pa vienam Valmierā, Siguldā, Ventspilī, Kuldīgā, Jēkabpilī, Rēzeknē, Jūrmalā, Preiļos, Bauskā, u.c.

VM paredz, ka tādējādi tiktu radīta sabiedrībai vēl ērtāka piekļuve vakcinācijai.

Katrā no punktiem plānots nodrošinot vismaz vienu ārstniecības personu brigādi, kas dienā var apkalpot vidēji 300 personas, līdz ar to, kopējā vakcinācijas jauda nedēļā 25 jaunos vakcinācijas punktos varētu veidot līdz 7500 vakcinācijām nedēļā.

Tāpat VM vērtējumā būtu nepieciešams punktus izveidot pilsētu un novadu tirgos, dažādos publiskajos pasākumos, organizējot izbraukuma vakcinācijas ar pārvietojamajām teltīm, gadatirgos, koncertos un citos publiskajos pasākumos, kā arī citās publiskajās ēkās un telpās.

Šobrīd jau ir saņemti desmit Rīgā esošo tirdzniecības centru piedāvājumi izmantot tirdzniecības centros esošās teritorijas un nodrošināt vakcinācijas punktu izveidi uz laiku līdz šī gada 31.decembrim.

Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča valdības sēdē norādīja, ka vakcinācijas punktus tirdzniecības centros plānots atvērt pirms Jāņiem, proti, no 18.jūnija.

Tirdzniecības centri šobrīd gatavi nodot telpas vai konkrētu vietu vakcinācijas punktu izveidei bez atlīdzības. Līdz ar to vienīgais nepieciešamais maksājumus būtu par telpu uzkopšanu, apsardzi, ūdens un kanalizācijas apgādi, elektroenerģiju, interneta pieslēgumu, sadzīves atkritumu izvešanu un pēc nepieciešamības arī minimālo mēbeļu aprīkojumu nomu līdzmaksājuma veidā.

Papildus plānots aktīvi organizēt vakcināciju bez pieraksta arī privātuzņēmumu organizētajos publiskajos pasākumos izbraukuma vakcinācijas veidā. Kopumā plānots piedalīties līdz deviņu privātuzņēmumu organizētajos publiskajos pasākumos tuvāko trīs mēnešu laikā, kā rezultātā provizoriski varētu savakcinēt 300 līdz cilvēkiem vienā pasākumā, paredz VM.

VM aplēses liecina, ka kopējās maksimālās indikatīvās izmaksas mēnesī varētu veidot līdz 35 300 eiro apmērā, savukārt par visu periodu no 2021.gada 18.jūnija līdz 2021.gada 31.decembrim - 228 400 eiro apmērā. Minētais līdzfinansējums varētu tikt segts no finanšu līdzekļu uzkrājuma, kas veidosies par 2021.gada augusta periodu, kad abi Nacionālā mēroga vakcinācijas centri vairs netiks uzturēti, kā iepriekš bija plānots.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu