Kur noder zaļā ceļmallapa jeb šaurlapu ceļteka? (3)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Kurš gan bērnībā nav licis ceļmallapu pie svaiga nobrāzuma? Šī gudrība nodota no paaudzes uz paaudzi. “Šaurlapu ceļteka ir sen zināma Eiropas tautu tradicionālajā medicīnā – svaigas lapas gadsimtiem ilgi lietotas kā antiseptisks līdzeklis ādas iekaisumu un brūču dziedēšanai un arī gremošanas traucējumu novēršanai,” teic Dr. biol., farmaceits Dailonis Pakalns.

Šaurlapu ceļtekas satur daudz vērtīgu vielu, tostarp

K vitamīnu, askorbīnskābi, miecvielas, minerālvielas – kāliju un cinka sāļus, fenolkarbonskābes un to atvasinājumus, kumarīnu eskuletīnu.

Pateicoties bagātajam sastāvam, ceļteka der ne tikai kā plāksteris uz nobrāzuma, tās drogai piemīt pretiekaisuma un savelkoša, reģenerāciju un atkrēpošanu veicinoša, spazmolītiska, asinsreci pastiprinoša, pretmikrobu, vēdera izeju mīkstinoša, gremošanu veicinoša darbība. Turklāt tā palielina organisma fizioloģisko rezistenci pret dažādu vides faktoru iedarbību.

Foto: FotoHelin/Shutterstock

Laba elpceļu veselībai

Ceļteka nomierina un remdē parastās saaukstēšanās izraisīto kataru, sausu klepu, mutes dobuma un kakla iekaisumus, kņudēšanu kaklā. Var lietot skalošanai, mēdz būt sūkājamu tablešu vai karameļu sastāvā. Pateicoties gļotvielām, var lietot kā atkrēpošanu veicinošu palīglīdzekli augšējo elpceļu iekaisumu, bronhītu, bronhiālās astmas gadījumos. Stiprina arī imūnsistēmu un kā antioksidants uzlabo organisma aizsargspējas. Bronhīta gadījumā labāk lietot sīrupu. Elpceļu un gremošanas trakta slimību gadījumos ieteicams arī pediatrijā. Bērni perorāli var lietot, sākot no trīs gadu vecuma, ievērojot ieteicamās devas. Jāņem vērā, ka visi preparāti ieteicami pirms ēšanas.

Noder ginekoloģijā

Lieto skalojumiem kopā ar pelašķa lakstiem un kumelītes ziediem iekaisumu novēršanai, kompresēm – ādas iekaisumu gadījumos. Pateicoties asinsreci pastiprinošām īpašībām, piemīt spēja mazināt rektālo un urīnceļu asiņošanu. Dažreiz lieto lokāli asinsrites traucējumu novēršanai, kā mitros apliekamos vai čūlu skalošanai.

Var uzlabot gremošanas sistēmas darbību

Ceļtekas droga var kalpot ka kuņģa sulas sekrēciju veicinošs līdzeklis gastrīta ārstēšanai, palīdz saglabāt normālu zarnu darbību, stimulē labvēlīgas zarnu mikrofloras augšanu, palīdz uzturēt veselīgas aknu funkcijas, ka arī veicina fizisko labsajūtu. Izmanto arī svaigu sulu kuņģa funkcionālo traucējumu gadījumā stāsta ārstniecības augu pārzinātājs, "Mēness aptiekas" piesaistītais eksperts Dailonis Pakalns.

Foto: Shutterstock

Ar ko sader šaurlapu ceļteka?

Šaurlapu ceļtekas preparātus lieto kombinācijās ar vitamīniem, minerālvielām, citām drogām vai to preparātiem, parasti saaukstēšanās simptomu, mutes un rīkles gļotādas iekaisumu novēršanai, sausa klepus remdēšanai. Ceļteka draudzējas ar mārsila un timiāna lakstiem, fenheļa un rožu augļiem, salvijas, piparmētras, nātres lapām, plūškoka, liepu, kumelītes, deviņvīruspēka ziediem, altejas, gaiļbiksītes, dzeltenās genciānas, lakricas saknēm, priežu pumpuriem, piparmētras, fenheļa, anīsa ēterisko eļļu. Uzlējumu, ko gatavo no ceļtekas, salvijas, nātres lapām, asinszāles, pelašķa un tīrumu kosas lakstiem un kukurūzas irbuļiem, lieto dermatītu, ekzēmas un sēnīšu slimības gadījumos.

Kam un kad no ceļmallapas jāuzmanās?

· Ilgtermiņā lietot šaurlapu ceļteku gan nevajadzētu – maksimālais lietošanas ilgums ir līdz vienai nedēļai.

· Iekšķīgi neiesaka lietot bērniem līdz triju gadu vecumam, bet oromukozāli – arī pusaudžu vecumā.

· Nav apstiprinošu datu par lietošanas drošumu grūtniecības un bērna barošanas ar krūti periodā.

· Iespējamajās blaknes gan nav fiksētas, izņemot individuālu paaugstinātu jutīgumu.

· Ja lietošanas laikā parādās apgrūtināta elpošana, drudzis vai strutainas krēpas, nepieciešama ārsta konsultācija.

· Piesardzīgi jālieto paaugstināta kuņģa skābes satura, kā arī pastiprinātas asinsreces gadījumos.

Jaunas iespējas izmantošanai

Šķietami vienkāršā un tik pazīstama ceļteka vēl arvien spēj noturēt interesi – zinātnieki veic pētījumus par:

- iespējamo šaurlapu ceļtekas sulas un ūdens preparātu pretmikrobu īpašību izmantošanu;

- ūdens izvilkumu spēju asinsreces paātrināšanai;

- imunitātes stimulēšanai – polisaharīdu spēju paaugstināt granulocītu fagocitāro aktivitāti;

- ir pierādītas šaurlapu ceļtekas drogas aknu aizsardzības īpašības;

- pētīta šķidrā ekstrakta, aukubīna un akteozīda spēja sniegt pretiekaisuma darbību.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu