Zariņš: Parlamentārās izmeklēšanas komisijai jāvērtē, vai VM vadība saistīta ar vakcīnu neiepirkšanu (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāts Ivars Zariņš
Saeimas deputāts Ivars Zariņš Foto: Edijs Pālens/LETA

Parlamentārās izmeklēšanas komisijai par valdības darbu Covid-19 krīzes pārvarēšanā būtu jāvērtē, vai Veselības ministrijas vadība ir saistīta ar lēmumu pieņemšanu par vakcīnu neiepirkšanu, šodien pauda Saeimas deputāts Ivars Zariņš. 

Saeima šodien skatīja un noraidīja trīs Zariņa kopā ar citiem "Saskaņas" deputātiem iesniegtos pieprasījumus veselības ministram Danielam Pavļutam (AP) saistībā ar vakcīnu neiepirkšanu.

Deputāts aicināja parlamentārās izmeklēšanas komisijā tālāk skaidrot opozīcijas pieprasījumos atklātās neskaidrības. Zariņš pauda, ka prom no Zāļu valsts aģentūras vadītāja amata aizrotētajam Svenam Henkuzenam parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē neesot uzdoti nepieciešamie jautājumi saistībā vakcīnu neiepirkšanu.

Viņš aicināja parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāju Rihardu Kozlovsku (JV) pārliecināt, ka viņš nenodarbojas ar vakcīnu neiepirkšanas afēras piesegšanu, un nodrošināt, lai nepieciešamā informācija tiktu iesniegta parlamentārajai izmeklēšanas komisijai.

Zariņš norādīja, ka "vakcīnu neiepirkuma sāga" aizvien vairāk sāk atgādināt OIK afēru, proti, tā vietā, lai atbildētāji sniegtu skaidras un konkrētas atbildes uz jautājumiem,

viņi vai nu izvairās to darīt, "vai arī cenšas sniegt da jebkādu informāciju, tikai ne atbildēt pēc būtības uz sniegtajiem jautājumiem".

Deputāts pauda, ka par VM līmenī veiktajām dienesta pārbaudēm ir pamats domāt, ka tās "ir tikušas veiktas nevis lai kaut ko izmeklētu, lai atklātu patiesību, bet tieši otrādi - lai steigtu to noslēpt".

Politiķis apgalvoja, ka ticis veidots "piesegs" par laika termiņiem, kuros Latvijai bija jāpieņem lēmums saistībā ar vakcīnu iepirkšanu. Deputātiem tika sniegta informācija, ka Latvijai informācija tika iedota 16.novembrī un 18.novembrī, taču esot noklusēta informācija, ka kvotas attiecībā uz šo iepirkumu tika darītas zināmas Latvijai jau 12.novembrī, norādīja Zariņš. Viņš vērsa uzmanību, ka no Latvijas puses nekas pēc šīs informācijas saņemšanas neesot ticis darīts.

Politiķis arī norādīja, ka vakcīnu iepirkuma jautājumā 17.novembrī notika pirmā, galvenā sēde, taču par tajā lemto dienesta pārbaudē nez kāpēc neviens neesot gribējis atspoguļot informāciju.

Saeimas debašu sākumā tajās piedalījās arī deputāts Krišjānis Feldmans (JKP), kurš norādīja, ka Saeimā ir izveidota speciāla parlamentārās izmeklēšanas komisija, kurai Zariņš var palīdzēt noskaidrot patiesību. Feldmans arī atgādināja, ka Ģenerālprokuratūra saistībā ar vakcīnu neiepirkšanu ir ierosinājusi kriminālprocesu par iespējamu personu bezdarbību.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu