Honkongas policija izvirza apsūdzības prodemokrātiska laikraksta vadītājiem (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Honkongas prodemokrātiskā laikraksta "Apple Daily" ofiss.
Honkongas prodemokrātiskā laikraksta "Apple Daily" ofiss. Foto: ANTHONY WALLACE / AFP

Atsaucoties uz nacionālo jauno drošības likumu, Honkongas policija piektdien izvirzījusi apsūdzības diviem prodemokrātiskā laikraksta "Apple Daily" vadītājiem.

Ceturtdien saistībā ar "Apple Daily" rakstiem tika veikta kratīšana laikraksta redakcijā.

Policija paziņoja, ka laikraksta vadītāji apsūdzēti par "slepenu vienošanos ar svešu valsti vai ar ārējiem elementiem, lai apdraudētu nacionālo drošību". "Apple Daily" ziņoja, ka apsūdzības izvirzītas galvenajam redaktoram Raienam Lovam un vadītājam Čunam Kimhanam.

Ceturtdien laikraksta redakcijas kratīšanā piedalījās aptuveni 500 policisti. Tika savākti datori un planšetdatori.

Varasiestādes skaidroja, ka operāciju izraisījuši "Apple Daily" raksti, kurās esot aicināts piemērot sankcijas Ķīnai.

"Apple Daily" pieder Honkongas prodemokrātisko mediju magnātam Džimijam Lai, kas pagājušā gada augustā tika aizturēts aizdomās par jaunā nacionālās drošības likuma pārkāpšanu. Šobrīd viņš izcieš 20 mēnešu cietumsodu par neatļautu pulcēšanos demokrātijas atbalstītāju demonstrācijā 2019.gada augustā.

Šī ir pirmā reize, ka Honkongā medijos publicēti raksti izraisījuši aizturēšanas, balstoties uz jauno drošības likumu, kas tiek izmantots disidentu apspiešanai.

Operācijā tika aizturēti pieci "Apple Daily" redaktori un vadītāji. Divi apsūdzētie darbinieki jau sestdien stāsies tiesas priekšā.

Saskaņā ar jauno nacionālās drošības likumu, ko Pekina uzspieda Honkongai pirms aptuveni gada, aizturēti vairāk nekā 100 cilvēki. Vairāk nekā 60 cilvēki ir apsūdzēti un vairumam liegta atbrīvošana pret galvojumu.

Likums aizliedz graujošu darbību, atdalīšanos no valsts, terorismu un slepenu sadarbību ar ārvalstu spēkiem.

Pekina apgalvo, ka tas vajadzīgs, lai atjaunotu stabilitāti Honkongā pēc demokrātijas piekritēju protestiem. Likuma pretinieki bažījas, ka tas sagraus Honkongas politiskās brīvības un samazinās tās autonomiju, ņemot vērā, ka līdzīgi likumi ir izmantoti protestu apspiešanai pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu