Plašāka pulcēšanās un mīkstināti ierobežojumi: visa informācija par valdības lēmumiem vienuviet (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēki atpūšas Vecāķu pludmalē.
Cilvēki atpūšas Vecāķu pludmalē. Foto: Zane Bitere/LETA

Ministru kabinets nolēmis atcelt skaistumkopšanas, labsajūtas un fotopakalpojumu sniegšanā noteiktos ierobežojumus, kā arī mīkstinājis pulcēšanās ierobežojumus.

Vienlaikus šo pakalpojumu sniegšanas laikā ir jāievēro valstī noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības un konkrētai nozarei pieņemtais drošas pakalpojumu sniegšanas protokols.

Operatīvās vadības grupā 14.jūnijā panākta starpinstitucionāla vienošanās par pakāpenisku dažādu sektoru darbības atsākšanu atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai Latvijā.

Kopš 1.jūnija ir atļauta visu skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu sniegšana, ja pakalpojumu sniedzēji ir vakcinēti vai pēdējā pusgada laikā izslimojuši Covid-19, spējot uzrādīt sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Savukārt no 15.jūnija skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzēji un saņēmēji papildu vakcinēšanās vai pārslimošanas faktam var uzrādīt negatīvu testu.

Plašākas pulcēšanās iespējas

Noteikumi paredz, ka saslimstības radītājiem samazinoties zem 100 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju 14 dienu laikā, būs iespējams pulcēties atbilstoši jau iepriekš noteiktajiem drošības līmeņiem - visdrošākajam (zaļais līmenis), vidējam (dzeltenais līmenis) un nedrošajam (sarkanais līmenis).

Visdrošākajā līmenī visi pasākuma dalībnieki ir vakcinēti pret Covid-19 vai pārslimojuši un to var pierādīt ar Covid-19 sertifikātu, tāpēc gan privātos, gan publiskos pasākumos dalībnieku skaita ierobežojumi nepastāv.

Vidējā līmenī - pasākuma dalībnieki ir vakcinēti pret Covid -19 vai pārslimojuši un to var pierādīt ar Covid-19 sertifikātu vai pirms pasākuma veikuši Covid-19 testu un tas bijis negatīvs. Šādā gadījumā gan privātos, gan publiskos pasākumos iespējams pulcēties telpās līdz 500 cilvēkiem, ārpus telpām - līdz 1000 cilvēkiem. Pasākumos var piedalīties arī bērni līdz 12 gadu vecumam bez testa veikšanas.

Nedrošajā līmenī ietilpst privātas tikšanās, kur piedalās arī cilvēki, kuri nav vakcinēti pret Covid-19, nav to pārslimojuši un nav arī testēti. Šādos gadījumos pulcēties telpās varēs līdz 20 cilvēkiem, ārpus telpām - līdz 50 cilvēkiem, neievērojot mājsaimniecību principu.

Vienlaikus kārtība paredz, ka gadījumā, ja būs vērojams straujš saslimstības ar Covid-19 pieaugums - par 20%, bet nepārsniedzot 120 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem -, var tikt lemts par papildus piesardzības un drošības pasākumu ieviešanu. Savukārt, saslimstībai pieaugot vēl straujāk, tiktu atjaunoti šobrīd spēkā esošie piesardzības un drošības pasākumi.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos paredz arī izmaiņas drošas pakalpojumu sniegšanas prasībās atkarībā no riska pakāpes. Turpmāk sporta norises vietās, saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietās, kur ir augsts risks Covid-19 izplatībai paredzēts, ka uz vienu apmeklētāju jānodrošina 15 kvadrātmetru platība.

Objektos, kur ir vidējs risks infekcijas izplatībai, piemēram, izstādēs, muzejos un reliģiskās darbības veikšanas vietās jānodrošina platība 10 kvadrātmetri. Savukārt skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumu sniegšanas vietā, noteikts, ka platībai jābūt 10 kvadrātmetri uz personu.

Samazinoties Covid-19 izplatības riskam, sabiedriskās ēdināšanas vietās pie galdiņa var atrasties lielāks cilvēks skaits, to samērojot ar iespējām cilvēkiem pulcēties. Turklāt tirdzniecības vietās jānodrošina 15 kvadrātmetri uz vienu cilvēku.

Plānots, ka minētas izmaiņas Ministru kabineta noteikumos stāsies spēkā trešdien.

Skatītāji ar Covid-19 sertifikātiem drīkstēs apmeklēt sporta sacensības iekštelpās

Iekštelpu sporta sacensībās organizētā un kontrolētā veidā klātienē varēs apmeklēt tie skatītāji, kuriem būs sadarbspējīgs vakcinācijas pret Covid-19 vai Covid-19 pārslimošanas sertifikāts, otrdien lēma Ministru kabinetā.

Savukārt āra sacensības klātienē varēs apmeklēt arī tie skatītāji, kuriem būs sadarbspējīgs Covid-19 testēšanas sertifikāts, ja tiek nodrošināts, ka sporta sacensībās cilvēku plūsma nepārklājas.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) norādīja, ka līdz šim regulējums paredzēja, ka skatītāji ar sadarbspējīgu vakcinācijas pret Covid-19 vai Covid-19 pārslimošanas sertifikātu kontrolētā veidā drīkst apmeklēt sporta sacensības ārā. Taču turpmāk sacensības ārā varēs vērot arī tie iedzīvotāji, kuriem ir arī Covid-19 testēšanas sertifikāts.

Ņemot vērā faktu, ka ar Covid-19 saslimušo skaits turpina samazināties, IZM atzīmēja, ka Ministru kabinetam ir pamats lemt par iespēju atļaut plašākam skatītāju lokam apmeklēt sporta sacensības gan ārā, gan iekštelpās, vienlaikus ievērojot visus epidemioloģiskās drošības prasības.

Ministru kabinets lēma, ka "Covid-19 drošie skatītāji" drīkstēs apmeklēt sporta sacensības, ja tiek nodrošināts, ka skatītāju plūsma nepārklājas ar sportistu un sportistus apkalpojošo sporta darbinieku plūsmu un tiek ievērotas valstī noteiktās prasības publisko pasākumu apmeklēšanai.

Sporta sacensībām norisinoties iekštelpās, jānodrošina atbilstoša ventilācija, lai nepieļautu CO2 koncentrāciju gaisā virs 1000 daļas uz miljonu (ppm).

Ierobežojumus noteiks automātiski pēc SPKC publicētā saslimstības rādītāja

Situācijā, kad divu nedēļu kumulatīvais saslimstības ar Covid-19 rādītājs ir nokrities zem 100 gadījumu uz 100 000 iedzīvotāju robežas, turpmāk mainot pašreizējos drošības pasākumus atbilstoši luksofora principā minētajam, tos automātiski noteiks Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) pēc saslimstības rādītāja, otrdien lēma valdība.

Tiek plānots, ka šīs izmaiņas, līdz ar citām, stāsies spēkā no rītdienas.

Pēc grozījumu anotācijā paustā, saslimstības rādītājus savā interneta vietnē publicē SPKC un, vadoties no tiem, arī tiks automātiski piemēroti pasākumi, kas ir jāievēro, ja 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits ir zem 100 uz 100 000 iedzīvotāju. Savukārt šīs izmaiņas stāsies spēkā automātiski nākamajā dienā, kad SPKC mājaslapā būs publicēta minētā informācija.

Savukārt situācijā, kad būtu jāatgriežas pie pasākumiem, kas šobrīd ir noteikti augsta Covid-19 izplatības riska apstākļos, SPKC informāciju publicēs oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un nosacījumi automātiski stāsies spēkā pēc trīs dienām kopš informācijas publicēšanas.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu