Rūpes vienam par otru jeb mantu maiņas punkti Rīgā gūst atsaucību (9)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: facebook.com

Mantu apmaiņas vietas Rīgā, kur bez maksas paņemt un atdot dažādas lietas, kļūst arvien populārākas. Nepilnu četru mēnešu laikā Brīvbodēs Āgenskalnā, centrā un Čiekurkalnā reģistrēti ap 2160 apmeklējumu; aptuveni 8,5 tonnas apģērbu, grāmatu un citu mantu nonākušas apmaiņā. Brīvbodes panākumus nevar mērīt vien otrreizējai dzīvei nodoto mantu kilogramos, bet galvenokārt - iegūtajās draudzībās un savstarpējā atbalsta sajūtā, ar ko cilvēki dalās Brīvbodes telpās, pie viena atrodot ko arī sev praktiskajā dzīvē noderīgu.

Kopš aprīļa, kad Rīgā, paralēli darbam Turgeņeva ielā 13, plašākam apmeklētāju lokam ar Sabiedrības integrācijas fonda atbalstu durvis vēra arī Brīvbodes Āgenskalnā, Meža ielā 4, un Čiekurkalnā, Viskaļu ielā 36, kopumā reģistrēti 2160 apmeklējumi. Sniegts būtisks atbalsts sabiedrības daļai, kuru skāruši Covid-19 epidemioloģiskie ierobežojumi -

cilvēkiem ar sarukušiem vai nestabiliem ienākumiem Brīvbode bijusi kā atspaids ikdienas nepieciešamību atslogošanā ar pieejamu bezmaksas apģērbu pieaugušajiem un bērniem, arī literatūru, rotaļlietām un mājsaimniecības lietām.

Foto: facebook.com

Tiek lēsts, ka kopumā maiņas punktos nonākušas aptuveni astoņas ar pusi tonnas apģērba un citu lietu. Jāatzīst, kopumā atnests daudz vairāk lietu nekā paņemts, līdz ar to ir bijusi iespēja daļu no Brīvbodē nonākušajām lietošanai derīgajām mantām nodot labdarības organizācijām kā Rīgā, tā arī attālākās Latvijas pilsētās, piemēram, Alojā un Staicelē.

Brīvbodes mērķis jau kopš darba uzsākšanas 2018.gadā ir bijis būt ne tikai par mantu apmaiņas punktu, bet par vietu, kur cilvēkiem rast atbalstu, prieku, justies labi un satikt vienam otru. Pašlaik to nodrošināt palīdz teju 50 cilvēku plaša brīvprātīgo komanda.

"Ļaudis ilgojas pēc satikšanās un cilvēciskas komunikācijas, "novērojusi Ilze no Brīvbodes komandas.

"Lai gan Brīvbodes telpās vienlaikus drīkst atrasties ierobežots cilvēku skaits, tomēr sarunas gan starp apmeklētājiem, gan ar brīvprātīgajiem darbiniekiem te raisās brīvi par katram dotajā brīdī aktuālāko."

"Rūpes vienam par otru ir fenomens, kas raksturīgs jebkurai sabiedrībai," tā Brīvbodi vērtē sociālantropoloģe Agnese Bankovska.

"Rūpes par sevi, par apkārtējiem, par vidi un par pasauli kopumā. Dalīšanās ar resursiem ir veids, kā kopienas nodrošina ne tikai ekonomisko, bet arī sociālo pastāvēšanu. Brīvbodi var uzlūkot kā jaunu un neierastāku socioekonomisku formu, ko motivē rūpes un brīvprātība."

Foto: facebook.com

Ja sociālantropoloģiskie pētījumi parāda, ka apmaiņa ar mantām kopienas ietvaros mazina sociālo nevienlīdzību un spriedzi, tad vides aktīvisti pauž prieku par resursu otrreizēju izmantošanu un līdzīgu sociālo dalīšanos platformu attīstību kā atbildi uz modes un citu industrijas un citu lielražotāju radīto vides piesārņojumu.

Brīvbodē ikviens aicināts atstāt labas, kvalitatīvas lietas, kā arī bez maksas izraudzīties sev ko tīkamu un noderīgu - bērnu un pieaugušo apģērbu, grāmatas, sadzīves priekšmetus, mazo elektrotehniku, kā arī no remontdarbiem palikušas lietas - otas, krāsas, tapešu ruļļus un instrumentus.

Apmeklējumu var pieteikt, rakstot uz Brīvbodes Facebook lapu vai konkrēto mantu maiņas punktu:

*Centra Brīvbode, Turgeņeva iela 13, darba laiks - ceturtdienas un piektdienas, 15:00-19:00, tel.29728281;

*Āgenskalna Brīvbode, Meža iela 4, darba laiks - otrdienas un ceturtdienas, 12:00-19:00, tel. 29728238;

*Čiekurkalna Brīvbode, Viskaļu iela 36, darba laiks - pirmdienas un otrdienas, 15:00-19:00, tel. 29728287.

Foto: www.facebook.com

Brīvbode ir nekomerciāla bezpeļņas iniciatīva un darbojas uz labas gribas principa jau kopš 2018.gada biedrības FREE RIGA paspārnē. Vairāki desmiti brīvprātīgo bijuši iesaistīti lielākos un mazākos uzdevumos, nodrošinot regulāru maiņas punktu pieejamību un atraktīvus pasākumus. Biedrība FREE RIGA ir sabiedriska labuma organizācija, kur entuziasti organizē aktivitātes ar mērķi atvērt rīdziniekiem neizmantotās ēkas un nodrošināt telpas tiem, kas realizē sabiedrisku darbību.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu