Dānijā par "nenormālu braukšanu" vienkārši atņem auto (29)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Trīs mēnešos kopš brīža, kad Dānijā stājās spēkā likums, kas ļauj policijai konfiscēt agresīvu braucēju automobiļus, ir atņemti vairāk nekā 230 transportlīdzekļi, tostarp gandrīz 100 nomātas vai līzingā iegādātas automašīnas.

Jaunais likums stājās spēkā 31.martā, un tas paredz, ka auto var konfiscēt par "nenormālu braukšanu" (vanvidskørsel), bet, ja tiesnesis piekrīt, arī izsolīt. Izsolē iegūtie līdzekļi savukārt pēcāk nonāk Dānijas Valsts kasē, vēsta The Local.

Piemēram, dienu pēc likuma stāšanās spēkā policija arestēja 993. sērijas Porsche 911, kas pa Helsingoras šoseju traucās ar 212 km/h. Fakts, ka auto nepieder pārkāpējam, bet gan līzinga kompānijai, netraucēja konfiscēšanai, un līzinga kompānija joprojām nav pārliecināta, vai automašīna viņiem tiks atdota.

Citā gadījumā policija konfiscēja automašīnu, kuru kāds vīrietis bija aizņēmies no ģimenes locekļa un 50 km/h zonā brauca ar 100 kilometriem stundā.

Ar "nenormālu braukšanu" Dānijā saprot tādu braukšanas stilu, kas novedis pie kādas personas bojāejas vai smagām traumām. Arī braukšanas ātruma pārsniegšana par 100%, ja atļautā ātruma ierobežojums ir lielāks par 100 km/h, vai traukšanās ar vismaz 200 km/h jebkurā citā ātruma ierobežojuma zonā ir pieskaitāma "nenormālai braukšanai". Automašīna var tikt konfiscēta arī tiem autovadītājiem, kas pie stūres sēdušies vairāk nekā 2 promiļu reibumā vai arī vadījuši auto "īpaši pārgalvīgā veidā".

Policijas dati liecina, ka trīs mēnešos kopš likuma spēkā stāšanās ir izņemti 237 transportlīdzekļi. Deviņdesmit četrus transportlīdzekļus izņemšanas brīdī nevadīja automašīnas īpašnieks.

Pēc tam, kad policija ir arestējusi automašīnu, tiesnesim jāizlemj, vai transportlīdzekli var neatgriezeniski konfiscēt.

Tas ir atkarīgs no tā, vai transportlīdzekļa īpašnieks varētu zināt, ka vadītājs varētu to vadīt manierē, kas atrunāta jaunajā likumā. Tiesa gan, tiesnesis ņem arī vērā, vai mašīnas īpašnieks ir pārbaudījis klienta vēsturi. Ar Dānijas parlamenta atbalstu līzinga kompānijām tagad ir iespēja apskatīt klienta nodokļu informāciju (ja klients sniedz piekrišanu), kā ielūkoties klienta satiksmes pārkāpumu reģistrā, vai viņam ir bijuši sodi par agresīvu, neadekvātu braukšanu.

Gadījumā, ja tiek konfiscēts automašīnu nomas kompānijas un līzinga firmas auto, pārkāpējam tiek izsniegts rēķins. Ja klients nevar samaksāt, zaudējumus var segt līzinga kompānijas apdrošinātājs. Skaidrs, ka apdrošinātāji ar šādu scenāriju nav mierā, tādēļ arī ir ieviesta iespēja ielūkoties potenciālā pārkāpēja pagātnē.   

Ja cilvēks "nenormālas autobraukšanas" kategorijā iekrīt ar savu personīgo auto, tad iznākums parasti ir viens - bargs sods, kas izpaužas kā auto konfiscēšana un liegums izmantot autovadītāja tiesības vismaz trīs gadus. 

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu