"Progresīvo" valde skaidro, ka lēmums izslēgt Putni atbilst partijas statūtiem un likumam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Roberts Putnis.
Roberts Putnis. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Lēmums par partijas "Progresīvie" dibinātāja un bijušā ģenerālsekretāra un priekšsēdētāja Roberta Putņa izslēgšanu no partijas atbilst statūtiem un likumam, liecina partijas valdes publicētais paziņojums.

Politiskā spēka valde norāda, ka šī gada 2.jūlijā tā saņēma Ētikas komisijas ziņojumu par Putņa izslēgšanu, kurā paustas bažas par saskatītiem procesuāli tiesiskiem un labas pārvaldības prakses pārkāpumiem, uzskatot, ka lēmums par viņa izslēgšanu līdz ar to nav spēkā.

"Ētikas komisija var izskatīt ļoti plašu jautājumu loku, taču tai ir konsultatīva loma. Kontrolējoša loma partijā ir Revīzijas komisijai, kura ir tiesīga pārbaudīt partijas institūciju lēmumu atbilstību statūtiem," uzsvērusi partijas valde. Attiecīgi, reaģējot uz biedru, atbalstītāju un mediju interesi par šo jautājumu, 3.jūlijā Revīzijas komisija iesniedza valdei starpziņojumu, kurā teikts, ka tā ir izskatījusi Putņa izslēgšanas procesu, un secinājusi, ka tas atbilst partijas statūtiem un Politisko partiju likumam.

Līdz ar to lēmums par Putņa izslēgšanu paliekot spēkā.

Partijas valde atzīmē, ka šim lēmumam par Putņa izslēgšanu ir priekšvēsture. "Progresīvie" skaidro, ka laikā kopš 2018.gada partijas biedri ir vairākkārt vērsušies partijas institūcijās, apšaubot bijušā partijas priekšsēdētāja rīcību ētiskumu, kam vienmēr sekojušas pārrunas ar pašu Putni. Ar šādām situācijām saskārusies arī pati valde.

Tā, piemēram, pēc publiskas atkāpšanās no amata pēc Eiropas Parlamenta vēlēšanām, Putnis faktiski vēl turpināja pildīt amata pienākumus, radot problēmas partijas normālai funkcionēšanai, apgalvo "Progresīvo" valde. Savukārt 2020.gada sākumā, viņš, apejot un iepriekš neinformējot partijas valdi, īsi pirms Rīgas domes kandidātu saraksta apstiprināšanas tikās ar partijas "Latvijas Attīstībai" neformālo līderi Edgaru Jaunupu. Par šo faktu 2020.gada februārī partijas Ētikas komisijā tika iesniegts valdes locekļa iesniegums.

Valdes paziņojumā teikts, ka pēc intervijas "Pride.lv", kura cita starpā saturot arī nepatiesus faktus un partijas reputācijai kaitējošus apgalvojumus un sekojošās atteikšanās vienoties par sēdes datumu, kurā izskatīt risinājumus, Putnis ir zaudējis partijas valdes uzticību.

Tādēļ pēc partijas biedru aicinājuma valdei izslēgt Putni no partijas, pēc jautājuma izskatīšanas valdes sēdē, tas arī izdarīts.

Izslēgšanas ierosinājumu partijas "Facebook" diskusiju grupā publiski izteicis viens no partijas biedriem, kurš nav partijas vēlēta amatpersona, un tam pievienojās citi biedri, kuri to vēlējās. "Līdz ar to pārmetumi par kādu slepenu parakstu vākšanu nav patiesi. Iesniegumu nav parakstījis neviens no partijas valdes locekļiem," atzīmē valde.

Vienlaikus politiskā spēka valde sniegusi papildu informāciju par dažiem publiski izskanējušajiem pārmetumiem. Attiecībā uz Putņa nekandidēšanu uz Rīgas domi tiek atgādināts, ka "Progresīvo" kandidātu saraksts tika veidots, pamatojoties uz biedru balsojumu - kandidātu sarakstam izvirzīto cilvēku reitingu.

Saraksts tika veidots no divām līdzvērtīgām sadaļām - biedru balsojuma un valdes izvērtējuma. Biedru balsojumā Putnis ieguva 19. vietu, bet sarakstā tādu bija 18. Pamatojoties uz balsojumu un valdes vērtējumu par grūtībām strādāt komandā, kas kopīgajā sarakstā tika vērtēta kā īpaši svarīga, lai sarunās un kampaņā novērstu riskus partijas reputācijai, valde nepaaugstināja viņa vietu reitingā.

Savukārt attiecībā uz Putņa apgalvojumu par Rīgas domes kampaņas pārkāpumu "Rīga TV24" ēterā, valdē informē, ka par pārkāpumiem sodīts ir medijs, nevis kāda partija vai partiju apvienība.

Jau ziņots, ka nedēļu pēc izslēgšanas no partijas "Progresīvie" Putnis publiski apstrīdējis valdes lēmumu izslēgt viņu no partijas.

To viņš paudis platformā "Kamielis.lv". Vietnes nosaukums izmantots, ironizējot par Putņa situāciju attiecībās ar paša iepriekš izveidoto un vadīto partiju, kurai nu viņam esot "jāpierāda, ka viņš neesot kamielis".

Putnis norāda uz pārkāpumiem partijas valdes lēmumā un partijas publiskajā komunikācijā. Saskaņā ar bijušā politiķa pausto, viņš laika gaitā "multimediāli, daļās un soli pa solim" pamatos, kāpēc viņa izslēgšana no partijas ir bijusi "negaidīta un aizmuguriska", kā arī analizēs "atsevišķus lēmuma prettiesiskos aspektus".

Putnis uzsver, ka viņam neesot citas iespējas savu tiesību aizsardzībai.

Kā ziņots, "Progresīvo" valde izskatīja biedru iesniegumu ar lūgumu lemt par tās bijušā priekšsēdētāja Putņa izslēgšanu no partijas, kas arī tika atbalstīts, aģentūru LETA informēja partijas ģenerālsekretāre Lelde Vaivode.

Biedru iesniegums bija par Putņa izteikumiem publiskajā telpā, "graujot partijas reputāciju, par nomelnošanu un centieniem kaitēt partijas nākotnei". Partijas statūti arī paredz, ka biedra pienākumos ir "neveikt tādas darbības, kas var negatīvi ietekmēt partijas vai citu biedru reputāciju", teikts partijas paziņojumā.

"Putnis nav bijis aktīvs partijas dzīvē jau ilgāku laiku - gadu, divus. Izsakām nožēlu, ka viņš nevis vispirms sazinājās ar valdi un biedriem, lai paustu savas pārdomas un kritiku, bet izvēlējās publisku platformu. Vienmēr esam novērtējuši Roberta redzējumu un skatu no malas, taču Putnim, kā katram partijas biedram, ir arī pienākumi," uzskata partijas valdes līdzpriekšsēdētājs Edmunds Cepurītis.

"Progresīvie" norādīja, ka jau iepriekš Putnis savos izteikumos un rīcībā ir bijis aizskarošs gan individuāli pret partijas biedriem, gan arī pret partijas darbību.

Savukārt Putnis uzskata, ka no partijas izslēgts negaidīti un aizmuguriski.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu