"Pfizer" un "BioNTech" pieprasīs apstiprinājumu Covid-19 vakcīnas trešajai devai (36)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Daniel Chetroni/Shutterstock

ASV farmācijas kompānija "Pfizer" un Vācijas biotehnoloģiju uzņēmums "BioNTech" ceturtdien paziņoja, ka mēģinās panākt apstiprinājumu to izstrādātās Covid-19 vakcīnas trešās devas izmantošanai, lai palielinātu šīs vakcīnas efektivitāti laikā, kad izplatās jaunā koronavīrusa delta paveids un atsāk strauji pieaugt infekcijas gadījumu skaits Eiropā un ASV.

Dati no vairākām pasaules valstīm rāda, ka "Pfizer"/"BioNTech" un citas plaši izmantotās Covid-19 vakcīnas jau tagad sniedz labu aizsardzību pret delta paveidu, norāda aģentūra AP.

Vairums Covid-19 vakcīnu sastāv no divām devām, lai izstrādātos augsts antivielu līmenis un organisms būtu spējīgs cīnīties pret visiem paveidiem. Taču antivielu daudzums laika gaitā samazinās, tāpēc tiek pētīts, vai nākotnē būs nepieciešamība pēc papildus potes.

Delta paveids ir infekciozākais šī vīrusa paveids kopš globālās pandēmijas sākuma 2020.gada sākumā. Pirms vairākiem mēnešiem tas pirmoreiz tika konstatēts Indijā, bet ir strauji izplatījies un veicina Covid-19 gadījumu skaita straujāku kāpumu pat valstīs, kur ļoti aktīvi norit vakcinācija.

"Pfizer" un "BioNTech" paziņoja, ka paredz trešās devas augstu efektivitāti pret delta paveidu un tuvāko nedēļu laikā mēģinās panākt tās apstiprinājumu ASV, Eiropā un citos reģionos.

Notiekoša izmēģinājuma sākotnējie dati rāda, ka pēc trešās devas saņemšanas antivielu līmenis pret sākotnējo koronavīrusa variantu un beta paveidu, kas pirmoreiz konstatēts Dienvidāfrikā, palielinājies par piecām līdz 10 reizēm salīdzinājumā ar pirmo divu devu saņemšanu.

Abi uzņēmumi paziņoja, ka paredz līdzīgus rezultātus arī delta paveida gadījumā, bet piebilda, ka tie arī izstrādā vakcīnu tieši pret šo paveidu.

Dažas stundas pēc "Pfizer" paziņojuma ASV veselības nozares amatpersonas norādīja, ka amerikāņiem, kas izgājuši pilnu vakcinācijas kursu, pagaidām neesot vajadzības pēc papildus potes.

Kā aģentūrai AP skaidroja Vanderbilta Universitātes medicīnas centra mediķis Viljams Šafners, ja ASV Pārtikas un medikamentu pārvalde (FDA) apstiprinātu, ka papildus vakcīna ir droša un efektīva, tas būtu tikai pirmais solis. Pēc tam veselības nozares amatpersonām būtu jāvērtē, vai tāda patiesi ir vajadzīga, īpaši ņemot vērā apstākli, ka miljoniem cilvēku joprojām nav uzsākts vakcinācijas kurss.

"Vakcīnu pamatuzdevums ir mazināt iespēju, ka nonākam slimnīcā," uzsvēra Šafners, piebilstot, ka tas tiek nodrošināts arī delta paveida gadījumā. "[Vakcinācija ar papildus devu] prasītu milzīgas pūles, jo šobrīd cenšamies cilvēkiem nodrošināt pirmo devu."

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu