Vairāk nekā puse LIZDA aptaujāto pedagogu neatbalsta obligātu vakcināciju pret Covid-19 (110)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: vlada_maestro/Shutterstock

Vairāk nekā puse jeb 55% pedagogu neatbalsta obligātu vakcināciju pret Covid-19, bet trešdaļai pedagogu pret vakcināciju būtu "kategoriski iebildumi", liecina Latvijas izglītības darbinieku arodbiedrības (LIZDA) veiktā aptauja. 

Aptaujā, kurā piedalījušies teju 7000 pedagogu, 26% pauduši pozitīvu attieksmi pret obligātu izglītības nozarē nodarbināto vakcinēšanos, 19% - neitrālu bet 55% savu attieksmi raksturojuši kā negatīvu. 

LIZDA skaidro, ka 28% aptaujāto iebilst pret vakcinēšanos kā procedūru, kas esot skaidrojams ar apstākli, ka 40% aptaujāto vispār nepatīk apmeklēt medicīnas iestādes un potēšanas procedūras.

Par to, vai Latvijā pieejamās vakcīnas pret Covid-19 ir drošas, skolotāju viedokļi dalās - apgalvojumam, ka tās ir drošas, pilnībā piekrita vai drīzāk piekrita 35% aptaujāto, 24% nebija skaidra viedokļa, bet 41% respondentu šādam apgalvojumam nepiekrita vai drīzāk nepiekrita. 

Aptaujā arī noskaidrots, ka gandrīz puse (49%) aptaujāto pedagogu ir apsprieduši vakcinēšanos pret Covid-19 ar savu ģimenes ārstu, turklāt 42% aptaujāto apgalvojuši, ka esot informēti par gadījumiem, kad ģimenes ārsts vai cits mediķis vakcinēties neiesaka.

Izglītības nozarē nodarbinātie norāda, ka vēlas būt informēti par Covid-19 vakcīnu radītajām sekām, bet 46% piekrituši apgalvojumam, ka "daudzi ārsti, eksperti ir pret vakcinēšanos". Tikai 23% respondentu norādījuši, ka šim apgalvojumam nepiekrīt, bet 31% izvairījies no konkrēta viedokļa paušanas.

LIZDA aptaujā respondentiem arī lūgts sniegt viedokli, vai tie "atbalsta obligātu vakcinēšanos visiem Latvijas iedzīvotājiem". 27,4% pauduši pilnīgu atbalstu vai drīzāk piekrituši šādai nepieciešamībai, 12,9% nav pauduši skaidru nostāju, bet 59,7% pilnībā vai drīzāk nepiekrīt. 

Obligātu vakcinēšanos atsevišķām profesiju grupām atbalsta 32% respondentu, neatbalsta - 58%, bet 10% nav konkrētas nostājas šajā jautājumā. 

Vairāk nekā trešdaļa (38%) izglītības nozarē nodarbināto pauduši, ka būtu gatavi pamest darbu izglītības iestādē, ja vakcinēšanās būs noteikta kā obligāta prasība pedagogiem

62,1% aptaujāto arī uzskata, ka obligātās vakcinēšanās gadījumā izglītības iestādē nodarbinātajiem ir jābūt tiesībām zināt, vai izglītojamie un viņu vecāki ir vakcinējušies. 

Neraugoties uz noraidošo attieksmi pret vakcināciju, vairums pedagogu vienlaikus uzskata, ka valstij jānodrošina rehabilitācijas programmas, ja smagi saslimst ar Covid-19.

Šādam apgalvojumam pilnīgu piekrišanu pauduši 72,1% LIZDA aptaujāto pedagogu, drīzāk piekrituši 14,5%, noraidoši bijuši 4,4%, bet 18,5% nav konkrēta viedokļa.

Tāpat aptaujātie pedagogi bijuši teju vienisprātis (95,2%), ka izglītības iestādē nodarbinātajiem ir jānodrošina darba devēja apmaksātas veselības apdrošināšanas polises izmantošanas iespējas

Tāpat 93,3% aptaujāto uzskata, ka valstij būtu jāizmaksā kompensācija, ja pēc vakcinēšanās ir smagas komplikācijas, invaliditāte, darba spēju zaudēšana.

Vairāk nekā divas trešdaļas aptaujāto respondentu (69%) arī piekrituši, ka nepieciešams nodrošināt ar individualizētu informāciju, valsts finansētām konsultācijām saistībā ar vakcinēšanās jautājumiem, tāpat gandrīz puse aptaujāto (49%) uzskata, ka vakcinēšanos veicinātu viena apmaksāta brīvdiena pēc vakcinēšanās.

Tikai neliela daļa aptaujāto (14%) apliecina, ka būtu gatavi nepieciešamības gadījumā maksāt par Covid–19 testu, ja vakcinēšanās būtu noteikta kā obligāta.

Uz jautājumu, kādu naudas summu pedagogi būtu gatavi maksāt par Covid-19 testa veikšanu katru nedēļu, nevakcinējoties pret Covid-19, 80% atbildējuši, ka neesot gatavi maksāt necik, bet aptuveni 17% kā pieņemamu norādījuši summu līdz 10 eiro.

Kā galvenos iemeslus, kāpēc nevēlas vakcinēties pret Covid-19, izglītības iestāžu darbinieki visbiežāk minējuši bailes no blaknēm, komplikācijām, veselības problēmām pēc vakcīnas. Daļa uzskata, ka vakcīna ir eksperimentāla, nav pietiekami pārbaudīta un ka trūkstot ticamas, pārliecinošas informācijas no drošiem avotiem par vakcīnu, tās sastāvu, blaknēm. Pedagogi bieži arī minējuši, ka bieži saskārušies ar negatīvu, pretrunīgu un pret vakcinēšanos noskaņotu publisko informāciju, TV, radio, sociālos tīklos, dezinformāciju, bet citi netic vakcīnas efektivitātei. Daļai aptaujāto atteikšanās vakcinēties ir pretreakcija uz valdības un sabiedrības spiedienu, citi aizbildinājušies ar veselības problēmām, bet

daļa pedagogu pauduši viedokli, ka galvenais iemesls nevakcinēties ir egoisms, izglītības un intelekta trūkums, aizspriedumi, ietiepība;

Tāpat populārs pedagogu vidū ir uzskats, ka no Covid-19 pietiekami pasargā arī dabīgā imunitāte un ka vakcinācijai jābūt brīvai izvēlei, bet daļa norādījuši, ka nedz valsts, nedz vakcīnu izstrādātāji neuzņemas atbildību par vakcīnas sekām.

LIZDA aptauja veikta laika posmā no 2021.gada 13.jūlija līdz 15. jūlijam, un tajā noskaidrota pedagogu, augstskolu mācībspēku un izglītības iestāžu tehnisko darbinieku attieksme pret obligātu izglītības nozarē nodarbināto vakcinēšanu pret Covid-19. 

Aptaujā piedalījās 6838 respondentu (94% sievietes un 6% vīriešu), no kuriem 60% ir LIZDA biedri. No aptaujātajiem izglītības nozares darbiniekiem 40% strādā pirmsskolas izglītības iestādē, 48% – vispārējā izglītības iestādē un pārējie 12% respondentu sadalās līdzīgi: profesionālās, augstākās izglītības iestādēs un citas. Aptaujā piedalās dažādu vecuma grupu respondenti, lielākā daļa (58,3%) ir vecuma grupā no 41 līdz 60 gadiem. 

Aptaujāto vidū 43,3% norādījuši, ka ir jau vakcinējušies pret Covid-19, 6,5% plānojot to darīt tuvākajā laikā, 15% jau esot izslimojuši, bet 35,2% "kategoriski iebilst pret vakcināciju pret Covid-19".

Arodbiedrība uzsver, ka iestājas par brīvprātīgu vakcinēšanos un uzskata, ka jādod iespēja strādāt gan par, gan pret un neizlēmušajiem par vakcinēšanos. LIZDA aicina valdībai un noteiktai sabiedrības daļai "pārtraukt agresiju pret nozarē strādājošajiem, bet veidot cieņpilnu komunikāciju un veicināt sabiedrības izpratni, ka klātienes mācības ir visas sabiedrības prioritāte un kopīga atbildība".

LIZDA paziņojumā medijiem apgalvo, ka iestājas par sabiedrības saliedētību, savstarpējo atbalstu, individualizētas informācijas sniegšanu, cieņu pret dažādām izvēlēm, tāpēc "mums jāpārtrauc Latvijas iedzīvotāju "karš" Covid-19 dēļ", lai kopīgi izglītotu jauno paaudzi kopā fiziski un emocionāli veselīgā vidē.

Tāpat LIZDA aptaujā noskaidrots, ka Latvijā vairāk nekā 90% aptaujāto izglītības nozarē strādājošo vēlas būt labāk informēti par vakcīnas pret Covid-19 sekām, kā arī sagaida individuālas konsultācijas par jautājumiem, kas saistīti ar poti.

Komentāri (110)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu