ASV vaino Ķīnu globālā kiberspiegošanā (6)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens. Foto: Chris J Ratcliffe/Pool via REUTERS/File Photo

ASV un tās sabiedrotie izteikuši nosodījumu un apvainojuši Ķīnu globālā kiberspiegošanā. Neierasti liels valstu skaits ir publiski izteicis nosodījumu par konkrētām Ķīnas darbībām.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens Ķīnas piekoptās darbības nodēvējis "par milzīgu draudu mūsu drošībai un ekonomikai". Kampaņā iesaistījās NATO, Eiropas Savienība, Lielbritānija, Austrālija, Japāna, un Kanāda.

Tajā pašā laikā ASV tieslietu departaments piesprieda sodu vairākiem ķīniešu kibernoziedzniekiem, kuri uzlauzuši un nelegāli piekļuvuši dažādu kompāniju, universitāšu un valdības institūciju sistēmām ASV un citviet. 

Ķīnas vēstniecība sākotnēji nesniedza komentārus.

Tāpat Ķīnas amatpersonas jau iepriekš ir norādījušas, ka arī Ķīna ir kibernoziedznieku upuris un ir tikusi pakļauta kiberspiegošanai.

Lai gan vairākas Rietumu valstis ir nosodījušas Ķīnas darbības, kibedrošības eksperti norāda, ka šobrīd ir acīm redzams, ka tiek izteikti draudi, bet reālas darbības neseko. Piemēram, pagājušajā mēnesī G7 un NATO valstis izteica brīdinājumus Ķīnai "turpmāk tā nerīkoties".

Kiberdrošības eksperts Adams Segals pirmdienas paziņojumus nosauca par veiksmīgu mēģinājumu iegūt sabiedrotos, tomēr ne pārāk noderīgu līdzekli, ja nesekos reāla darbība. 

ASV nosauca konkrētus gadījumus, kad, tās ieskatos, ķīniešu kibernoziedznieki ir ielauzušies ASV kompāniju un citu iestāžu sistēmās, minot problēmas ar "Microsoft Exchange" serveriem šī gada sākumā un citus gadījumus. Arī Kanāda un Lielbritānija raidīja tiešas apsūdzības Ķīnas virzienā.

Tikmēr NATO un Eiropas Savienība nebija tik konkrētas un izvairījās izteikt tiešas apsūdzības. 

ASV valdības pārstāvji uzvēra, ka viņus pārsteidzis Ķīnas ievērojamais kibernoziedzības tīkls. Tāpat izlūkdienesti ziņojuši par aptuveni 50 dažādām metodēm, kuras "Ķīnas sponsorētās organizācijas" izmanto pret ASV un tās sabiedrotajiem. 

Blinkens norādīja, ka Tieslietu departamenta izvirzītās apsūdzības ir kā viens no piemēriem par konkrētiem atbildes soļiem pret Ķīnu. 

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu