Cīņā ar smakām "Rīgas ūdens" iepirks e-degunus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

"Rīgas ūdens" plāno iepirkt e-degunus smaku monitoringam un veikt citus pasākumus smaku mazināšanai, informēja uzņēmumā.

SIA "Rīgas ūdens" sadarbībā ar Valsts vides dienestu (VVD) esot izanalizējis dažādus tehniskos risinājumus un izskatījis rekomendācijas smaku mazināšanai bioloģiskās attīrīšanas stacijas "Daugavgrīva" dūņu laukos Vārnukrogā. Uzņēmums šajos laukos darbojas atbilstoši VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes izsniegtās B kategorijas atļaujas piesārņojošai darbībai nosacījumiem, un solās strādāt pie smaku izplatības ierobežošanas.

Plānots, ka tuvākajā laikā SIA "Rīgas ūdens" pēc dūņu izkraušanas uzsāks to apstrādi ar ķīmiskiem reaģentiem, kas iedarbosies uz slāpekli un sēra saturošu gāzu radīto smaku izplatību.

Pašlaik Vārnukroga dūņu laukos darbojas speciāli izsmidzinātāji, kas smaku izplatības ierobežošanai izplata neitralizējošas bioloģiski noārdāmas ēteriskas eļļas, 

kas piedalās smaku izraisošo vielu oksidēšanā un absorbcijā. Regulāri tiekot veikti arī citi pasākumi, lai operatīvi novērstu piesārņojuma rašanos un samazinātu smaku emisijas.

VVD uzdevumā Vārnukrogā izvietos arī e-degunus, kas veiks nepārtrauktus smakas koncentrācijas mērījumus un palīdzēs operatīvi fiksēt gadījumus, ja šī koncentrācija pārsniegtu pieļaujamās normas. Pašlaik tiek veikta iepirkuma procedūra e-degunu iegādei.

Ūdenssaimniecības sabiedrisko pakalpojumu sniegšanas nodrošināšanai 1991.gadā izbūvētā bioloģiskās attīrīšanas stacija "Daugavgrīva" un 1994.gadā ekspluatācijā nodotie dūņu lauki "Vārnukrogs 2104" ir neatņemama kopējās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas sastāvdaļa.

Notekūdeņu attīrīšanas procesā veidojas bioloģiskās dūņas. Lai nepieļautu to nonākšanu jūrā, tās no notekūdeņu attīrīšanas procesa tiek atdalītas un utilizētas. Atūdeņotās dūņas tiek novietotas Vārnukroga apkārtnē uzglabāšanai līdz brīdim, kad tās izmanto augsnes kvalitātes uzlabošanai.

Vārnukroga dūņu lauku darbībā ir deviņas dūņu kartes un divas dūņu krātuves. Dūņu kartes 2006.gadā ir pilnībā rekonstruētas.

VVD līdz 19.jūlijam saņēmis 71 sūdzību par smaku no Vārnukroga dūņu lauka. Veicot pārbaudes konstatēts, ka septiņos gadījumos pārsniegts normatīvajos aktos pieļaujamais smaku vienību skaits.

Tādēļ VVD uzdevis SIA "Rīgas ūdens" nodrošināt nepārtrauktu smaku koncentrācijas monitoringu bioloģiskās attīrīšanas stacijas "Daugavgrīva" dūņu laukiem Vārnukrogā.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Rīgas ūdens" apgrozījums pērn bija 55 656 154 eiro, peļņā - 8 097 791 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu