Pārtikas un veterinārais dienests veicis ārpuskārtas pārbaudes trīs zvēraudzētavās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Algimantas Barzdzius/Shutterstock

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), iepriekš nebrīdinot, veicis pārbaudes trīs zvēraudzētavās.

Šajās pārbaudēs konstatētas neatbilstības trijās kažokzvēru novietnēs, tostarp SIA "Larix Silva", SIA "Lemo Latvija" un Vērgales zvērsaimniecībā, pavēstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Joffe.

Viņa norādīja, ka pārbaudēs tika vērtēta atbilstība labturības un biodrošības prasībām, kas ietvēra gan kažokzvēru vizuālo apskati, dzīvnieku turēšanas apstākļu novērtējumu, kā arī pārbaudes vai dzīvnieki tiek nodrošināti ar atbilstošu barību un brīvi pieejamu ūdeni. Tāpat pārbaužu laikā vērtēts vai par dzīvniekiem rūpējas pietiekams skaits darbinieku ar attiecīgām prasmēm un profesionālām iemaņām, kā arī vai darbinieki ievēro biodrošību - lieto sejas maskas, dezinficē rokas un apavus.

No trim minētajām novietnēm vienā konstatēti pārkāpumi biodrošības jomā - novietnē nav bijis izstrādāts biodrošības plāns, darbinieki nav lietojuši sejas aizsargmaskas, kā arī nav veikta apavu dezinfekcija. Novietnei noteikts neatbilstību novēršanas termiņš par konstatētajiem pārkāpumiem biodrošības jomā. Veikta atkārtota pārbaude, kurā konstatēts, ka neatbilstības novērstas.

Citā novietnē konstatēts, ka nav pietiekams darbinieku skaits, lai vienreiz dienā apskatītu un pilnībā nodrošinātu nepieciešamo aprūpi visiem dzīvniekiem, kā arī, veicot novietņu aprīkojuma apskati, konstatētas pazīmes, kas liecina par to nepietiekamu tīrīšanu, mazgāšanu un dezinficēšanu.

Par konstatētajām neatbilstībām sākts administratīvais process un izsniegts brīdinājums par piespiedu naudas piemērošanu gadījumā, ja noteiktajā termiņā uzņēmums neizpildīs uzdotos pienākumus. Tostarp par to, ka novietnes teritorijā konstatēta apjomīga nokrišņu ūdeņu, vircas un mēslu noskalojumu uzkrāšanās, PVD atkārtoti informējis Valsts vides dienestu par iespējamu vides piesārņojumu.

Vēl kādā novietnē konstatēts, ka daļa ūdeļu kucēni vizuāli izskatās neveselīgi, nav nodrošināts atbilstošs ūdeļu izvietošanas blīvums, līdz ar to nav pietiekami daudz vietas kustībām.

Novietnei par konstatētajām neatbilstībām sākts administratīvais process un izsniegts brīdinājums par piespiedu naudas piemērošanu gadījumā, ja noteiktajā termiņā uzņēmums neizpildīs uzdotos pienākumus. Atkārtotas pārbaudes laikā konstatēts, ka iepriekšējās inspekcijas laikā konstatētās neatbilstības ir novērstas. Ir veikta ūdeļu kucēnu atšķiršana. Ūdeles vizuāli izskatās veselīgas, mierīgas, ārstējamie dzīvnieki nodalīti no pārējiem dzīvniekiem un tiek nodrošināta brūču apkope.

Kopumā pārbaudes veiktas visās piecās Latvijas kažokzvēru audzētavās, kurās tiek turētas lapsas un ūdeles - SIA "Larix Silva", SIA "Lemo Latvija", Vērgales zvērsaimniecībā, SIA "Baltic Devon Mink" un SIA "Gauja AB".

Pārbaužu laikā konstatēts, ka četrās kažokzvēru novietnēs atrodas vaislas dzīvnieki un kucēni, kuri dzimuši aprīlī un maijā, bet Vērgales zvērsaimniecībā bija tikai vaislas dzīvnieki.

Kopējais ūdeļu skaits 2021.gada 1.jūlijā Latvijas kažokzvēru novietnēs bija 359 320.

Joffe norādīja, ka kažokzvēru novietnē "Baltic Devon Mink" un "Gauja AB" netika konstatēti pārkāpumi ne dzīvnieku labturības, ne biodrošības jomā.

Pārbaudes veica PVD teritoriālo struktūrvienību valsts veterinārie inspektori kopā ar PVD Veterinārās uzraudzības departamenta valsts vecākajiem veterinārajiem inspektoriem. Pārbaudē "Baltic Devon Mink" kopā ar iepriekš minētajiem inspektoriem piedalījās arī Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Bauskas iecirkņa Kārtības policijas nodaļas inspektori.

Joffe arī skaidroja, ka PVD pārbaudes kažokzvēru audzētavās katru gadu atklāj neatbilstības, tomēr kopumā situācija labturības jomā uzlabojas. Piemēram, ja pirms vairākiem gadiem PVD inspektori vairākās novietnēs konstatēja neatbilstības saistībā ar nepietiekamu dzīvnieku aprūpi, neapkoptām brūcēm, veterinārās palīdzības nesniegšanu slimiem vai ievainotiem dzīvniekiem, dzīvnieku izvietošanas blīvuma pārsniegšanu sprostos un citus pārkāpumus, tad tas bija salīdzinoši lielā novietnes daļā. Par pārkāpumiem dzīvnieku turētāji tika saukti pie administratīvās atbildības un piemēroti sodi.

Pēc viņas sacītā, pašlaik, konstatējot iepriekš minētos pārkāpumus kādā kažokzvēru novietnē, tie ir atsevišķi sprosti vai tikai atsevišķi dzīvnieki. "Dzīvnieku īpašnieki kopumā adekvāti reaģē uz PVD konstatētajām neatbilstībām," piebilda Joffe.

Vaicāta par Zemkopības ministrijas (ZM) uzdoto dzīvnieku labturības prasību uzlabojumu izstrādi, Joffe minēja, ka PVD rosina ministriju veikt grozījumus spēkā esošajos normatīvos, papildinot ar prasību kažokzvēru audzētājiem izstrādāt labas prakses rokasgrāmatu, kas ietver detalizētas, katrai saimniecībai piemērotas instrukcijas un darba aprakstus visiem kažokzvēru audzēšanas procesiem, kā arī nodrošināt darbinieku regulāru apmācību.

Jau vēstīts, 9.jūnijā zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA) uzdeva PVD nekavējoties veikt pastiprinātas ārpuskārtas kontroles kažokzvēru audzētavās.

Pārbaužu rezultāti ministrijai bija jāiesniedz līdz 12.jūlijam. Tāpat līdz minētajam datumam dienestam bija jāizstrādā priekšlikumus grozījumiem spēkā esošajos normatīvajos aktos, lai nodrošinātu dzīvnieku labturības prasību uzlabošanu kažokzvēru audzēšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu