Afganistānu šogad pametuši jau 330 tūkstoši bēgļu; ANO brīdina par iespējamu humanitāro krīzi (1)

TVNET/The New York Times
CopyLinkedIn Draugiem X
Afganistānas galvaspilsētā Kabulā sprāgusi mīnēta automašīna
Afganistānas galvaspilsētā Kabulā sprāgusi mīnēta automašīna Foto: MOHAMMAD ISMAIL / REUTERS

Palielinoties Taliban kontrolēto reģionu skaitam Afganistānā, arvien vairāk cilvēku turpina pamest valsti. Tiek lēsts, ka nedēļā no Afganistānas bēg aptuveni 30 000 bēgļu un vairāki citi spiesti mainīt savas dzīvesvietas arī valsts robežās. 

Arvien vairāk cilvēku izvēlas pamest Afganistānu. Šobrīd teroristu rokās nonākuši vairāk nekā puse no visiem valsts apgabaliem. Līdz ar teroristu kontroles pieaugumu palielinās bažas arī par iespējamu pilsoņu karu. 

Līdz šim no Afganistānas bēgļu gaitās ir devušies aptuveni 330 tūkstoši bēgļu. Teju puse no tiem izvēlējušies pamest mājas pēc tam, kad ASV sākusi sava karaspēka izvešanu no valsts maijā. 

Daudzi no bēgļiem spiesti dzīvot pašrocīgi radītās telšu pilsētiņās, daļa - pārpludinājuši radinieku mājas pilsētās, kuras vēl pagaidām kontrolē oficiālā valdība. Vairāki tūkstoši cenšas saņemt vīzas un citus nepieciešamos dokumentus, lai valsti pamestu, kamēr vairākums ceru uz kontrabandistu palīdzību, lai tiktu pāri robežām. 

Kopš ASV paziņoja, ka izvedīs no valsts visu karaspēku, nelegālo migrantu skaits, kas cenšas šķērsot Afganistānas robežu, lai dotos bēgļu gaitās, ir pieaudzis par aptuveni 30% - 40%, liecina Starptautiskās Migrācijas organizācijas apkopotā informācija. Tāpat organizācija lēš, ka ik nedēļu valsti pamet aptuveni 30 000 bēgļu. 

"Afganistāna šobrīd ir uz vēl vienas humanitārās krīzes robežas," sacīja ANO Augstais komisārs bēgļu jautājumos Babars Belošs.

"Ja pārstāvji nespēs panākt miera līgumu un vardarbība turpināsies, ievērojami pieaugs bēgļu skaits," viņš piebilda. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu