Baldere-Sildedze: "Black Duck Invest" līgums par "Olainfarm" akciju iegādi ir krāpšana (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Olainfarm" valdes locekle un "Olainfarm" līdzīpašnieces nepilngadīgās Annas Emīlijas Maliginas likumiskā pārstāve Signe Baldere-Sildedze
"Olainfarm" valdes locekle un "Olainfarm" līdzīpašnieces nepilngadīgās Annas Emīlijas Maliginas likumiskā pārstāve Signe Baldere-Sildedze Foto: Ieva Leiniša/LETA

Čehijas uzņēmums "Black Duck Invest" nav iegādājies SIA "Olmafarm" īpašniecēm piederošās zāļu ražotāja "Olainfarm" akcijas, un līgums, kuru Čehijas investori 27.aprīļa trijos naktī ir parakstījuši ar tajā brīdī jau atcelto valdes locekli Milanu Beļeviču, ir acīmredzama krāpšana, aģentūrai LETA pauda "Olainfarm" valdes locekle un "Olainfarm" līdzīpašnieces nepilngadīgās Annas Emīlijas Maliginas likumiskā pārstāve Signe Baldere-Sildedze.

Viņa uzsvēra, ka

šis līgums ir slēgts pret "Olmafarm" dalībnieku gribu, bez viņu ziņas, bez tiesībām pārstāvēt "Olmafarm", un tam nav juridiska spēka.

"Beļeviča zaudēja manu uzticību, kad secināju, ka viņa kopā ar tā saucamajiem čehu investoriem un atceltajiem "Olainfarm" padomes locekļiem mēģina īstenot "Olmafarm" dalībniecēm nezināmu akciju atsavināšanas shēmu un, iespējams, tādējādi mēģina kļūt par "Olainfarm" īpašniekiem. Tieši tādēļ mēs ar pārējām "Olmafarm" dalībniecēm operatīvi vienojāmies par Beļevičas atcelšanu no amata. Šā gada 26.aprīlī par to tika informēts arī Uzņēmuma reģistrs, kurš par to jau tajā pašā dienā - 26.aprīlī - paziņoja Beļevičai, nosūtot paziņojumu," skaidroja Baldere-Sildedze.

Viņa pauda viedokli, ka "histēriskā rīcība", nakts vidū parakstot līdz galam nesagatavotu, juridiski nepilnīgu līgumu, tikai apstiprina, ka iesaistītie labi zināja par Beļevičas atcelšanu un izmisīgi cerēja izmantot pāris stundas līdz informācija par Beļevičas atcelšanu tiek publiskota elektroniskajās datubāzēs.

"Kā nepilngadīgas akcionāres māte, vēlreiz apliecinu, ka nekad neesmu piekritusi bijušās "Olmafarm" valdes locekles Beļevičas, tāpat arī Čehijas pilsoņu atbalstījušo bijušo "Olainfarm" padomes locekļu Kārļa Krastiņa un Haralda Velmera mēģinājumam īstenot akciju pārdošanas darījumu "Black Duck Invest", kurš ticis dibināts vien pāris nedēļas pirms plānotā darījuma," pauda Baldere-Sildedze.

Viņa uzsvēra, ka pārdošanas darījums nemaz nebija iespējams, jo viena no "Olmafarm" īpašniecēm jau 2019.gada 30.oktobrī bija noslēgusi līgumu, ar kuru tiesības noteiktā termiņā iegūt no akcijām izrietošās balsstiesības nodeva SIA "Farma Fund".

Baldere-Sildedze pauda, ka Beļeviča par šo darījumu zināja, jo bija saņēmusi par to honorāru, kā arī Beļeviča, kā pieredzējusi juriste, nevarēja nezināt, ka vienu un to pašu lietu nedrīkst atkārtoti pārdot diviem dažādiem pircējiem un šāda rīcība ir acīmredzama krāpšana.

"30.aprīlī,

kad čehu pārstāvji negaidīti ieradās pie manis Vecrīgas veikalā, lai paziņotu, ka viņi ir jaunie īpašnieki, kas it kā pret dalībnieku gribu ir ieguvuši manai meitai piederošās akcijas, un deva man pāris stundas izlemt, vai būšu kopā vai pret tiem, man uzreiz bija skaidrs, ka tā ir krāpšana.

Es nekavējoties sazinājos ar advokātiem, un tajā pašā brīdī vērsāmies policijā, lai noziedzīgais nodarījums tiktu apturēts," klāstīja Baldere-Sildedze.

Viņa arī pauda pateicību tiesībsargājošajām institūcijām par tūlītējo rīcību, kā arī izteica cerību, "ka notiks godīga un raita šīs lietas izmeklēšana". "Savukārt "Black Duck Invest" paustie uzbrukumi tiesībsargājošajām iestādēm par kriminālprocesa ierosināšanu demonstrē šo personu izpratni par tiesiskumu Latvijā un atsevišķu ietekmīgu cilvēku visai īpatnējo izpratni par īpašumtiesību aizsardzību mūsu valstī," piebilda Baldere-Sildedze.

LETA jau ziņoja,

"Black Duck Invest" apgalvo, ka nopircis 42,56% "Olainfarm" akciju un kļuvis par lielāko "Olainfarm" akcionāru,

taču policija izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana, un lietā tika aizturētas vismaz trīs personas.

"Black Duck Invest" iepriekš paziņoja, ka farmācijas grupa "Repharm" kontroli "Olainfarm" pārņēmusi pretlikumīgi un "Black Duck Invest" turpinās aizstāvēt savas tiesības Latvijas un Čehijas tiesās, lai panāktu ar "Olmafarm" noslēgtā "Olainfarm" akciju iegādes darījuma izpildi.

Tāpat, pēc Čehijas uzņēmuma paustā, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), atļaujot "Repharm" grupas uzņēmumam "AB City" izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, ir pieņēmusi lēmumu, nenoskaidrojot, kas ir tiesīgs rīkoties ar daļu "Olainfarm" akciju, kas tiek izmantotas, lai virzītu uz priekšu akciju atpirkšanas obligātu piedāvājumu. Čehijā pēc "Black Duck Invest" iniciatīvas esot sākta tiesvedība par 42,56% "Olainfarm" akciju iegādes darījuma izpildi, apgalvo uzņēmuma pārstāvji.

"Black Duck Invest" norāda, ka FKTK lēmums var piešķirt šķietamu leģitimitāti cilvēku grupas darbībām, kas līdz šim esot slēpti kontrolējušas būtisku daļu "Olainfarm" akciju. Tādējādi tikšot atstāta bez sekām iespējami prettiesiska būtiskas līdzdalības iegūšana uzņēmumā vēl pirms šā gada jūnijā notikušajām "Olainfarm" akcionāru sapulcēm.

FKTK padome atļāvusi "AB City" izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, jo "AB City" uz netiešas līdzdalības pamata ir ieguvusi no "Olainfarm" akcijām izrietošās balsstiesības, kas veido 30,85% no "Olainfarm" balsstiesīgo akciju kopskaita.

"Black Duck Invest" ir daļa no Čehijas starptautiskā investīciju kompānijas "BHM Group". Prāgā bāzētā "BHM Group" kopš 2017.gada iegulda dažāda veida inovatīvos uzņēmumos un projektos visā Eiropā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu