Par Varakļānu apvienošanu ar apkārtesošajiem novadiem tiks rīkota publiska diskusija

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

No 27.augusta līdz 27.septembrim notiks publiskā apspriešana par Varakļānu novada apvienošanos ar apkārtējiem novadiem, lai sasniegtu administratīvi teritoriālās reformas mērķus, liecina Varakļānu novada pagaidu administrācijas lēmums.

Publiskās apspriešanas sanāksme notiks "Zoom" platformā 23.septembrī.

Sanāksmes laiks un darba kārtība pašvaldības mājaslapā tiks ievietots 27.augustā, savukārt saite uz sanāksmi - 16.septembrī.

Publiskajā apspriešanā tiek aicināti piedalīties, izteikt viedokli Varakļānu novada iedzīvotāji, uzņēmēji, iestāžu darbinieki, organizāciju pārstāvji, pašvaldības pakalpojumu saņēmēji un sadarbības partneri, personas, kuras nodarbinātas, kuru īpašumā, lietošanā atrodas īpašums Varakļānu novadā.

Interesentiem, kuri vēlas piedalīties un izteikt viedokli sanāksmē, jāpiesakās iesniedzot reģistrācijas anketu līdz 16.septembrim. Apstiprinājums sanāksmes dalībai vai atteikums tiks nosūtīts līdz 20.septembrim uz anketā norādīto e-pastu. Dalībniekiem pieslēdzoties sēdes tiešsaitē, dalība atļauta videokonferences režīmā ar attēlu, norādot vārdu un uzvārdu.

Klausītājiem sanāksmes videokonferenci vērot būs iespējams tiešsaistē Varakļānu pašvaldības mājaslapā. Publiskās apspriešanas sanāksmes videokonference, saistītie dokumenti, kopsavilkums ar rezultātiem - sabiedrības iebildumi un priekšlikumi - tiks publicēti Varakļānu novada pašvaldības interneta vietnē, sadaļā "Sabiedrības līdzdalība".

Balstoties uz "Administratīvo teritoriju un apdzīvotu vietu likuma" 30.pantu, Varakļānu novada pašvaldība organizē publisko apspriešanu par Varakļānu novada apvienošanos ar apkārtējiem novadiem administratīvi teritoriālās reformas mērķu sasniegšanai, plānojot apvienošanos īstenot kā sadarbības formu ar apkārtējiem novadiem primāri civilās aizsardzības, izglītības un atkritumu apsaimniekošanas jomā. Publiskajai apspriešanai virzītais plānojums un publiskās apspriešanas sanāksmes kārtībā ietverti jautājumi, kuri tieši skar administratīvās teritorijas reformu un pašvaldības, tās institūciju kompetenci.

Publiskās apspriešanas mērķis ir noskaidrot iedzīvotāju viedokli, intereses par Varakļānu novada pašvaldības redzējumu par pašvaldības darbību, autonomo funkciju īstenošanu. Pašvaldības redzējums skaidrots "Varakļānu novada pašvaldības darbības plānojums, īstenojot administratīvi teritoriālās reformas mērķu sasniegšanu, saglabājot Varakļānu novada administratīvās teritorijas robežas", īstenojot piekritīgā plānošanas reģiona attīstības stratēģiju, normatīvo aktu prasības, administratīvi teritoriālās reformas vadlīnijas, uzdevumus un izstrādes mērķus.

Ar publiskās apspriešanas paziņojumu, sanāksmes kārtību un plānojumu iespējams iepazīties pašvaldības interneta vietnē "www.varaklani.lv", Varakļānu pilsētas bibliotēkā, Murmastienes un Stirnienes bibliotēkā, kā arī vietējā avīzē "Varakļōnīts".

Priekšlikumus un iebildumus iespējams iesniegt rakstveidā līdz 27.septembrim, nosūtot pa pastu vai ievietojot pastkastē Varakļānu novada pašvaldībā, Rīgas iela 13, Varakļānos vai elektroniski parakstītu iesniegumu, nosūtot uz e-pastu "varaklani@varaklani.lv".

Kā vēstīts, Satversmes tiesa atzina Varakļānu novada pievienošanu Rēzeknes novadam par neatbilstošu Satversmei, līdz ar to pašlaik Rēzeknes novadā iekļauts tikai Viļānu novads. Pagaidām Rēzeknes un Varakļānu pašvaldības turpinās darbu kā patstāvīgas teritoriālās vienības.

Līdz dienai, kad uz pirmo sēdi 1.oktobrī atsevišķi sanāks septembrī ievēlētā Varakļānu novada dome un Rēzeknes novada dome, Varakļānu novada pašvaldībā un Rēzeknes novada pašvaldībā iecelta pagaidu administrācija.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā noteikts, ka Varakļānu novada pašvaldībai konsultatīvos nolūkos līdz šā gada 1.oktobrim jāorganizē publiskā apspriešana par Varakļānu novada apvienošanos ar apkārtējiem novadiem administratīvi teritoriālās reformas mērķu sasniegšanai.

Grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā nosaka, ka Varakļānu novads pašlaik paliks kā atsevišķa pašvaldība. Tāpat noteikts, ka Ministru kabinetam līdz 2022.gada 1.janvārim būs jāiesniedz Saeimai priekšlikumi attiecībā uz Varakļānu novada administratīvo teritoriju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu