TVNET turpina lielu atsaucību guvušo psihiskās veselības projektu "Uz robežas" (3)

Mārtiņš Daugulis/TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Mārtiņš Daugulis
Mārtiņš Daugulis Foto: Jānis Škapars/TVNET

Sākot ar 16. augustu, portāls TVNET turpina 2020. gadā aizsākto projektu "Uz robežas", kas veltīts psihiskās veselības problēmām Latvijā. Ņemot vērā to, ka šīs problēmas joprojām ir aktuālas un maz diskutētas, projekts tiks turpināts: padziļināti aplūkosim dažādus sabiedrības psihiskās veselības aspektus gan dokumentālās īsfilmās, gan veidosim virkni diskusiju ar nozares ekspertiem, kuriem arī jūs, lasītāji, varēsiet uzdot sev interesējošus jautājumus.

Psihiskās veselības joma ir mītiem un stereotipiem caurvītākā medicīnas nozare. Tieši priekšstatu uzslāņojumi sabiedrībā attur cilvēkus no palīdzības saņemšanas brīžos, kad tā nepieciešama visvairāk, ierobežo rehabilitācijas iespējas un galu galā daudziem liedz viņu pamattiesības - cilvēka cienīgu dzīvi. 

Viens no būtiskākajiem projekta uzdevumiem ir

uzrunāt tos cilvēkus, kuri neuzdrošinās par savām problēmām runāt ar speciālistiem

- pēc Veselības ministrijas datiem Latvijā šobrīd ir aptuveni 90 000 oficiāli reģistrētu cilvēku ar psihiskajām saslimšanām.  Pēc ES pētījumiem, katrs desmitais Latvijā cieš no kādiem psihiskiem traucējumiem – depresijas, bipolāriem traucējumiem utt.

Projekta moderators ir pieredzējušais TVNET žurnālists Mārtiņš Daugulis, kurš ir arī Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Attīstības fonda sabiedriskais vēstnieks, kā arī zinātniskajā darbībā specializējas sociālajā antropoloģijā psihiskās veselības jomā, pētot pacientu ceļu medicīniskās aprūpes iestādēs.

2020. gada jūlijā - oktobrī Mārtiņš Daugulis kopā ar TVNET komandu jau izveidoja pirmo publikāciju sēriju par psihiskās veselības problēmām. Ar jauno projektu mēs vēlamies loģiski turpināt problēmu un risinājumu padziļinātu iztirzāšanu.

Iepriekšējam projektam atzinību izteicis arī Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs, paužot, ka

"nekad iepriekš nav bijusi veidota mērķtiecīga kampaņa sadarbībā ar Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centru un RPNC Attīstības fondu,

lai pētītu psihiskās veselības problēmas Latvijā un to, kā mūsu līdzcilvēki spēj sadzīvot ar dažādiem psihiskiem traucējumiem". 

Jaunā projekta ietvaros tiks veidotas četras dokumentālas īsfilmas, kuras katra koncentrējas uz noteiktas sabiedrības grupas psihiskās veselības problēmām. Īsfilmās aplūkotās grupas ir seniori, jaunieši, bērni un reģionu iedzīvotāji. Tāpat organizēsim intervijas un diskusijas ar nozares ekspertiem, kuriem arī jūs, lasītāji, varēsiet uzdot sev interesējošus jautājumus.

Foto: MAF

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta "Uz robežas" saturu atbild TVNET GRUPA.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu