Kriminālprocesā aizturēto advokāti Matjušinu atstādina no pienākumu pildīšanas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Advokāts. Jurists. Ilustratīvs foto
Advokāts. Jurists. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Zvērinātu advokātu padome (ZAP) šodien lēma atstādināt no advokāta pienākumu pildīšanas advokāti Radu Matjušinu, kura iesaistīta kriminālprocesā par izspiešanu un dokumenta viltošanu, pavēstīja ZAP priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonas kriminālprocesā par iespējamu izspiešanu, dokumenta viltošanu un viltota dokumenta realizēšanu un izmantošanu, apzināti nepatiesas liecības sniegšanu un piespiešanu dot nepatiesu liecību iepriekš aizturēja četras personas, tostarp advokāti.

Advokatūras likumā teikts, ka pēc procesa virzītāja informācijas saņemšanas no zvērinātu advokātu pienākumu pildīšanas uz pirmstiesas kriminālprocesa un tiesvedības krimināllietā laiku var atstādināt tos advokātus, kuri ir aizdomās turētie vai apsūdzētie tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas nav saistīts ar zvērināta advokāta profesionālo pienākumu veikšanu.

Pēc procesa virzītāja rakstveida informācijas saņemšanas no zvērinātu advokātu pienākumu pildīšanas uz pirmstiesas kriminālprocesa un tiesvedības krimināllietā laiku atstādina arī tos zvērinātus advokātus, kuri ir aizdomās turētie vai apsūdzētie tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas saistīts ar zvērināta advokāta profesionālo pienākumu veikšanu, vai kuriem Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā kā drošības līdzeklis piemērots noteiktas nodarbošanās aizliegums.

Ja zvērināts advokāts ir aizdomās turētais vai apsūdzētais kriminālprocesā par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, kas nav saistīts ar zvērināta advokāta profesionālo pienākumu veikšanu, to uz pirmstiesas kriminālprocesa un tiesvedības krimināllietā laiku atstādina no valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sniegšanas.

Kā izriet no Valsts ieņēmumu dienesta Publiskojamajā datu bāzē pieejamās informācijas, Matjušina ir Satversmes tiesas tiesneša Jāņa Neimaņa dzīvesbiedre.

Jau vēstīts, ka 30.jūlijā VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonas aizturēja četras personas - 1980.gadā un 1981.gadā dzimušus vīriešus, kā arī 1976.gadā un 1982.gadā dzimušas sievietes.

Personas aizturētas kriminālprocesā par iespējamu izspiešanu, dokumenta viltošanu un viltota dokumenta realizēšanu un izmantošanu, apzināti nepatiesas liecības sniegšanu un piespiešanu dot nepatiesu liecību.

Valsts policija paziņojumā presei norādīja, ka personas, no kurām viena persona ir advokāte, iespējams, piespieda kādu liecinieku, piedraudot ar vardarbību, sniegt nepatiesas liecības pirmstiesas izmeklēšanā citā kriminālprocesā, kā arī piespieda liecinieku uzrakstīt un parakstīt viltotu dokumentu, ko vēlāk realizēja un izmantoja. Policijai ir aizdomas, ka šie noziegumi veikti ar vienu mērķi - sniegt advokātes aizstāvamajam citā kriminālprocesā alibi par naudas izcelsmi.

Divām no personām policija piemērojusi ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli - nodošanu policijas uzraudzībā. Vēl vienai personai piemērots aizliegums izbraukt no valsts un aizliegums tuvoties noteiktām personām.

Ceturtajai personai nav aizdomās turamās personas statusa un nav piemērots drošības līdzeklis, bet ir noteikts statuss - persona, pret kuru ir sākts kriminālprocess.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu