Lietuvas mediji nosoda vardarbību pret žurnālistiem pie Seima notikušo nekārtību laikā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Vidmanto Balkūno / 15min nuotr. /

Lietuvas mediji kopīgā atklātā paziņojumā nosodījuši fizisko un emocionālo vardarbību, ko otrdien pie Seima ēkas Viļņā notikušo nekārtību laikā pieredzēja žurnālisti, kas atspoguļoja protesta akciju pret valdības plāniem noteikt ierobežojumus cilvēkiem, kuri nav vakcinējušies pret Covid-19 vai testējušies.

Paziņojumā, ko parakstījuši Lietuvas nacionālais radio un televīzija, ziņu aģentūras BNS un ELTA, portāli "Delfi.lt" un "15min.lt", mediju grupa "Diena Media News", kas apvieno portālus "Diena.lt", "Kauno.diena.lt" un "Klaipeda.diena.lt", telekanāli TV3 un LNK, interneta televīzija "Laisves TV" un Lietuvas žurnālistu savienība, šī vardarbība raksturota kā mēģinājums traucēt žurnālistiem sniegt sabiedrībai objektīvu informāciju.

Dokumenta autori arī aicinājuši Lietuvas policiju pievērst lielāku uzmanību žurnālistu drošībai.

Kā norādīts paziņojumā, žurnālisti visas dienas garumā snieguši ziņas un reportāžas no sākotnēji mierīgās protesta akcijas vietas, runājot ar simtiem dalībnieku un objektīvi sniedzot informāciju, ko protestētāji vēlējās darīt zināmu sabiedrībai. Taču vakarpusē mierīgais protests izvērties nemieros, kuru laikā žurnālisti "grūstīti, viņiem mēģināts aizklāt kameras un sabojāt darba instrumentus, viņi apsaukāti par žurkām un citos necenzētos vārdos".

"Pat šādā situācijā mediju pārstāvji palika notikuma vietā līdz nekārtību beigām, (..) uz viņiem lidoja pudeles un akmeņi. (..) [Nekārtību laikā] notikusī vardarbība pret medijiem ir apkaunojoša, zemiska un pārkāpj visus demokrātijas principus un tiesības uz sabiedrības informēšanu. Tādi incidenti kaitē ne tikai Lietuvas demokrātijai, bet arī Lietuvas tēlam pasaulē," uzsver mediji.

"Uzbrukumi mediju pārstāvjiem vērtējami kā centieni iebiedēt sabiedrību, apdraudēt tās drošību un sabiedrisko kārtību. Tas ir pelna nosodījumu un ir jānovērš, jo nekārtību dalībnieku darbība nav pilsoniskuma un vārda brīvības izpausme (..)," secināts paziņojumā. "Taču Lietuvas mediji neapstāsies un strādās, jo mēs strādājam valstij un sabiedrībai, kura apzinās atbildību par valsti".

Jau ziņots, ka otrdienas vakarā Viļņā izcēlās nekārtības pie Seima ēkas, kur dienas gaitā bija pulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku, lai protestētu pret valdības plāniem noteikt stingrus ierobežojumus cilvēkiem, kuri nav vakcinējušies pret Covid-19 vai testējušies. Seims gan tobrīd ārkārtas sesijā risināja gluži citus jautājumus, kas saistīti ar nelegālās migrācijas krīzi.

Vakarpusē, beidzoties Seima sēdei un oficiāli atļautajam protesta akcijas laikam, vairāki simti cilvēku bloķēja visas parlamenta ēkas izejas un vārtus uz iekšējo pagalmu, kur deputāti novieto savus automobiļus, izkliedza apvainojumus gan politiķiem, gan žurnālistiem, turklāt daļa no viņiem izturējās visai agresīvi. Nekārtības izvērtās sadursmēs - policija laida darbā asaru gāzi un pret dažiem mītiņotājiem lietoja spēku, savukārt daži protestētāji policistiem meta ar ūdens pudelēm un akmeņiem un izmantoja signālraķetes. Policistiem ar vairogiem pamazām virzoties uz priekšu un izmantojot asaru gāzi, pēdējie nekārtību dalībnieki tika izklīdināti ap diviem naktī.

Policija trešdien paziņojusi, ka saistībā ar nekārtībām aizturēti 26 cilvēki un cietuši 18 policisti, trīs no viņiem nogādāti slimnīcās, cietušajiem bijušas vajadzīgas arī operācijas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu