Nelegālo imigrantu izvietošanai varētu izmantot bijušās Ezersalas skolas ēku Ludzas novadā (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ludza.
Ludza. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Nepieciešamības gadījumā nelegālo imigrantu izvietošanai plānots izmantot bijušās Ezersalas speciālās pamatskolas ēku Ludzas novadā, aģentūrai LETA apliecināja Operatīvās vadības centra (OVC) vadītājs, Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs.

No 1.jūnija līdz 11.augustam kopumā robežsardze aizturējusi 380 personas, kuras patlaban ir izmitinātas vairākos patvēruma centros. Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki" atrodas 351 patvēruma meklētājs, aģentūru LETA informēja IeM.

Trīs personām piešķirts bēgļa statuss, savukārt 28 patvēruma meklētāji, kuri Latvijā ieradušies jau iepriekšējos mēnešos, pārvietoti uz citām telpām, bet astoņi, kuriem jau iepriekš piešķirts patvēruma meklētāja statuss, izvēlējušies doties prom.

Aizturēto ārzemnieku izmitināšana un pieejamā infrastruktūra ir Valsts robežsardzes pārziņā, savukārt Pilsonības un migrācijas lietu pārraudzībā ir patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs "Mucenieki", uz kuru tiek novirzīti neaizturētie robežpārkāpēji, kuri jau ir lūguši patvērumu.

Potenciāli jaunu robežpārkāpēju plūsmu aizturēšanas gadījumā OVC tika konceptuāli atbalstītas iespējas izveidot papildus izmitināšanas objektu nelikumīgajiem robežpārkāpējiem Zvirgzdenes pagastā.

OVC vienojās par nepieciešamo organizatorisko pasākumu sākšanu un resursu plānošanu objekta pielāgošanai aizturēto personu izmitināšanai.

Ludzas novada domes priekšsēdētājs Edgars Mekšs (ZZS) aģentūrai LETA atzina, ka vēl ir jāizvērtē skolas atbilstība noteiktajām, tostarp drošības, prasībām. Taču, ņemot vērā, ka skola slēgta nesen, ieguldījumiem, lai telpas piemērotu robežpārkāpēju izmitināšanai, nevajadzētu būt ievērojamiem.

Mekšs uzsvēra, ka gadījumā, ja imigranti tiešām tiks izmitināti bijušās skolas ēkā, iedzīvotājiem nav pamata uztraukumam, jo tiks nodrošināta objekta apsardze un iedzīvotāji nenonāks saskarsmē ar robežpārkāpējiem.

Lai arī skolu un teritoriju ap to saskaņā ar iepriekšējās Ciblas novada domes lēmumu plānots atsavināt un augusta beigās paredzēta atkārtota nekustamā īpašuma izsole, Ludzas domes priekšsēdētājs skaidroja, ka gadījumā, ja tiks pieņemts lēmums par skolas izmantošanu nelegālo imigrantu izvietošanai, dome varētu lemt par atsavināšanas procesa apturēšanu.

Jau ziņots, ka valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, otrdien nolēma izsludināt ārkārtējā situāciju no 11.augusta līdz 10.novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpils pilsētā.

Valdības lēmums arī paredz Nacionāliem bruņotiem spēkiem un policijai sniegt palīdzību Valsts robežsardzei Latvijas-Baltkrievijas robežas robežuzraudzības nodrošināšanā, lai nepieļautu robežas nelikumīgu šķērsošanu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu