Covid-19 vakcinācijas imitācija organizēta vairākiem simtiem iedzīvotāju (135)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Valsts policija (VP) augustā aizdomās par kukuļa došanu ārstam, kā arī vakcinācijas pret Covid-19 imitāciju, par to pieprasot un saņemot materiālu labumu, ir aizturējusi septiņas personas, informēja VP.

Preses konferencē piedalījās:

  • Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks
  • Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume
  • VM Veselības aprūpes departamenta direktore Antra Valdmane

Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) augusta sākumā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas brīdī par fiktīvas vakcinācijas veikšanu kādā vakcinācijas centrā aizturēja 1972., 1974., un 1976.gada dzimušas sievietes, tai skaitā arī medicīnas māsu, aģentūru LETA informēja VP.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka šīm sievietēm bija sadalītas lomas. Divas sievietes organizēja personu, kuras nevēlas vakcinētas, bet ir gatavas maksāt, lai saņemtu Covid-19 sertifikātu, meklēšanu, kā arī naudas pieprasīšanu un pieņemšanu. Savukārt vakcinācijas centra medmāsa imitēja vakcīnas injekciju personām, kuras bija samaksājušas par Covid-19 sertifikātu un ieradušās vakcinācijas vietā ar iepriekš sagatavotu zīmīti.

Prettiesiski saņemtie naudas līdzekļi tika sadalīti starp grupas dalībniekiem. Par fiktīvo vakcināciju katru reizi no personām tika pieprasīti un saņemti 200 eiro.

Pie personām tika veiktas kratīšanas, kā rezultātā izņemti naudas līdzekļi ap 10 000 eiro, kas, iespējams, iegūti noziedzīga nodarījuma rezultātā un citi izmeklēšanā svarīgi priekšmeti. Turklāt vienai aizturētajai personas ir izņemta un arestēta "Nissan" markas automašīna, kura, iespējams, ir iegādāta par noziedzīgo darbību rezultātā iegūtajiem līdzekļiem.

Visas trīs personas atzītas par aizdomās turētajām un tām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tai skaitā liegums strādāt Covid-19 vakcinācijas centros.

Policijai ir pamats uzskatīt, ka minētajā kriminālprocesā, imitējot vakcināciju, faktiski neievadot vakcīnu, vismaz 200 personas ir ieguvušas Covid-19 sertifikātu par pirmās potes saņemšanu.

Šis kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma panta par prettiesiska labumu pieņemšanu un dokumentu viltošanu.

Citā kriminālprocesā, 11.augustā, Rīgas reģiona pārvaldes policisti aizdomās par Covid-19 vakcinācijas sertifikāta viltošanu personu grupā aizturēja trīs personas un veica 12 kratīšanas dažādās vietās Rīgas reģionā.

Kratīšanās izņemti vairāki desmiti apliecinājuma dokumentu par pirmās potes saņemšanu, naudas līdzekļi vairāk nekā 10 000 eiro apmērā, vairāki desmiti aizpildītu vakcinācijas aptaujas lapu, astoņas kastes ar dokumentiem, tostarp, klientu anketas, klientu reģistrācijas lapas, izlietoto vakcīnu iekšējās uzskaites dokumenti, pierakstu lapas ar personu datiem, vairāki datu nesēji, kā arī ierocim līdzīgs priekšmets, iespējams, gāzes pistole.

Aizdomās par šo noziedzīgo nodarījumu aizturētas trīs 1978.gadā, 1964.gadā un 2000.gadā dzimušas personas, tajā skaitā arī medmāsa.

Šajā kriminālprocesā policijai ir pamats uzskatīt, ka, imitējot vakcināciju, faktiski neievadot vakcīnu, vairāki desmiti personu ir ieguvuši Covid-19 vakcinācijas sertifikātu.

Par šo gadījumu kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma panta par dokumenta - Covid-19 sertifikāta - viltošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās mantkārīgā nolūkā, kā arī par materiālu vērtību pieņemšanu.

Divām aizdomās turētajām personām tika piemērots visbargākais drošības līdzeklis - apcietinājums.

Tāpat ENAP darbinieki vēl vienā kriminālprocesā jūlijā bija saņēmuši signālu no ārstniecības personāla, ka ārstam tiek piedāvāts kukulis par vakcinācijas imitāciju. Proti, persona piedāvāja vakcinācijas centra ārstam kukuli par informācijas ievadīšanu par otrās vakcīnas veikšanu un Covid-19 sertifikāta noformēšanu, personai neveicot vakcīnas injekciju. Saistībā ar notikušo aizturēts 1974. gadā dzimis vīrietis, kurš ir amatpersona. Amatpersonas darbavietu policijā neatklāja.

Šī persona ir atzīta par aizdomās turēto un tai ir piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu.

Policija aicina atsaukties iedzīvotājus, kuri izmantojuši noziedzīgos pakalpojumus, jo, sadarbojoties ar izmeklētājiem, likums dod tiesības pieņemt arī lēmumu par atbrīvošanu no kriminālatbildības.

Veselības ministrijas (VM) Veselības aprūpes departamenta direktore Antra Valdmane skaidroja, ka, šādi rīkojoties, cilvēki pakļauj riskam ne tikai sevi, bet arī citas personas, it īpaši gadījumā, ja šīs personas ietilpst riska grupā. Tāpat VM pārstāve aicināja ārstniecības personas būt atbildīgām, jo, iesaistoties vakcinācijas sertifikātu viltošanā, pastāv risks zaudēt savu ārstniecības personas sertifikātu un tādējādi arī iespēju strādāt savā profesijā.

Saņemot informāciju par viltotiem sertifikātiem, tie tiek izņemti no Nacionālā veselības dienesta datubāzes, tādējādi anulējot pašu Covid-19 sertifikātu.

Komentāri (135)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu