Uz robežas Psihiskā veselība šodienas acīm: vai viegli būt jaunam?

Mārtiņš Daugulis/TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
TVNET žurnālists Mārtiņš Daugulis un Dr.med. Māris Taube
TVNET žurnālists Mārtiņš Daugulis un Dr.med. Māris Taube Foto: Jānis Škapars/TVNET

Psihiskās veselības problemātiku Latvijā šobrīd veido vairāku faktoru kopums – pandēmijas izraisītais spiediens uz psihisko veselību, kopumā pasaulē pieaugošais psihiskās veselības izaicinājumu klāsts, un mūsu pašu pagātne un tagadne – padomju laika izpratne un mantojums roku rokā ar šodienas naudas trūkumu un pārvaldes defektiem. Mūsu līdzcilvēki šeit un šodien bieži atrodas uz robežas – starp iespēju dzīvot pilnvērtīgu dzīvi un tieši pretēji – izkrišanu cauri aprūpes tīklam.

Vienlaikus psihiskās veselības joma ir mītiem un stereotipiem caurvītākā medicīnas nozare. Tieši priekšstatu uzslāņojumi sabiedrībā attur cilvēkus no palīdzības saņemšanas brīžos, kad tā nepieciešama visvairāk, ierobežo rehabilitācijas iespējas un galu galā daudziem liedz viņu pamattiesības - cilvēka cienīgu dzīvi.

Tāpēc projektā "Uz robežas" TVNET pulcē kopā ārstus, pacientus, pacientu tuviniekus, valsts sektoru un sabiedrību, lai runātu par psihiskās veselības problēmām Latvijā.

Raidījumu cikla otrajā sezonā runājam par psihiskās veselības jautājumiem dažādās sabiedrības grupās. Jaunieši, bērni, seniori un cilvēki reģionos. Šī pārraide ir tapusi ar Sabiedrības integrācijas fonda atbalstu, un starp sižetiem tiksimies tiešraides diskusijās ar pacientiem, ārstiem, psihologiem un psihoterapeitiem, kā arī lēmumu pieņēmējiem un ierēdņiem, lai psihiskā veselība Latvijā tiktu skatīta šodienas acīm.

Šodien sarunas tēma – jaunieši un psihiskā veselība. Vai viegli būt jaunam? - tieši psihiskās veselības jomā.

Pēc Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centra datiem jauniešu mentālā veselība ir kritiskā līmenī. 63% Latvijas jauniešu atzīst: viņu mentālā veselība ir pasliktinājusies tieši pandēmijas laikā. Kāda ir situācija šobrīd Latvijā, ko darīt, kā zinātne var nākt talkā? Šie arī mūsu šodienas pārraides temati.

Pārraidē piedalās Nils Konstantinovs, Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centra vadītājs, prof. Māris Taube, Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra psihiatrs, ambulatorās aprūpes centra "Veldre” vadītājs, kā arī paciente, kas dalās savā pieredzē, bet vēlējās palikt anonīma.

​​

Foto: MAF

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta "Uz robežas" saturu atbild TVNET GRUPA.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu