Sašutis autobraucējs sodos par braukšanu bez OCTA iekrājis jau 2450 eiro (11)

Summa vēl var augt
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Kadrs no "Bez tabu" video

Katram auto īpašniekam ir jāiegādājas OCTA polise par savu transportlīdzekli, un tikai tad viņš var piedalīties satiksmē. Ja to aizmirst izdarīt, tad no soda neizbēgt, kā par to pārliecinājies TV3 raidījuma Bez Tabu skatītājs Raimonds, kurš bija devies peļņā uz ārzemēm un savu auto atstājis citai personai lietošanā bez iepriekš iegādātas OCTA, tā iedzīvojoties tūkstošos mērāmā soda naudā.

Pēc tam, kad Raimonds saņēma rēķinu par braukšanu bez OCTA no 9.februāra līdz 28.jūnijam, viņš saprata, ka "nu ir auzas". Autobraucējs raidījumam norāda, ka par apdrošināšanu atcerējies, veicot automobiļa tehnisko apskati, un tad arī iegādājies OCTA.  

"Izgāju apskati, un pēc kādas nedēļas pienāca pirmais fotoradara sods 350 eiro apmērā," stāsta Raimonds, piebilstot, ka pārkāpums bijis fiksēts 37 dienas iepriekš. 

Foto: Kadrs no "Bez tabu" video

Kopš tā laika kopā saņemti septiņi paziņojumi par 2450 eiro. Cik vēl pārkāpuma protokolu atrodas apstrādē, nav zināms, jo tie var pienākt pat gada laikā kopš pārkāpuma fiksēšanas brīža. Raimonds tādējādi lēš, ka to varētu būt "bezgalīgi daudz" un būtībā sanāk, ka fotoradara zibsnis nepilda uzdevumu atturēt no soda. Jo, ja paziņojums pienāktu nākamajā dienā, tad būtu iegādājies OCTA, kas viņa gadījumā izmaksā nieka 15 eiro uz trim mēnešiem, un varētu braukt bez raizēm. 

Sods par braukšanu bez derīgas OCTA ir 70 - 350 eiro. Raimondam par atkārtotajiem pārkāpumiem ir jāmaksā maksimālā summa.

Tikmēr Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis norāda, ka fiksēto pārkāpumu apstrāde nekādā gadījumā netiek vilcināta. Tā notiek likumā noteiktajos termiņos un atbilstoši Valsts policijas iespējām. 

"Mēs strādājam kapacitātes robežās, ņemot vērā pārkāpumu skaitu. Apstrādes process ir īpatnējs, jāveic vairākas pārbaudes, tiek lietotas vairākas metodes. Kad pārkāpumu fiksē, tas nonāk pārkāpumu uzskaites krātuvē, vēlāk darbinieki apstrādā failus, pēc tam failus nodod pēc piekritības citiem lēmumu sagatavošanai un nosūtīšanai," Bez Tabu norāda Juris Jančevskis.

Juris Jančevskis
Juris Jančevskis Foto: Kadrs no "Bez tabu" video

Tā kā likumā paredzēts fiksēto pārkāpumu analīzi veikt gada laikā, Raimonds secina, ka tikai nākamā gada 28.jūnijā viņš precīzi zinās, cik reižu viņa automobilis fotoradaros ir fiksēts braucam bez OCTA.

Jurists Ivars Kazāks piekrīt, ka šajā un citos gadījumos valsts iestādei ir dots krietni ilgāks termiņš savu pienākumu izpildei nekā indivīdam, kuram soda nauda jāsamaksā mēneša laikā. 

"Protams, jebkuru likumu var pilnveidot vai mainīt, bet ir jāpārliecinās, vai ir tehniskā apskate, vai ir apdrošināšana, vai auto ir tehniskā kārtībā, līdz ar to teikt, ka "es nezināju"..." komentē Ivars Kazāks. 

Kā rīkoties, lai neiekļūtu situācijā, kādā nonācis Raimonds, kuram īss izbrauciens ar auto divas reizes garām vienam radaram izmaksāja 700 eiro, skaties zemāk pievienotajā sižetā.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu