Dakteru klaunu labdarības velomaratons: 2000 km, lai atbalstītu slimos bērniņus

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Dakteri Klauni
Dakteri Klauni Foto: Eriks Dreimanis

18. augustā no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas startēja īpašais individuālais velomaratons. 

Dr.Klauns Jānis Taukulis no Rīgas izbrauks cauri visai Latvijai, lai atbalstītu bērnus, kuri slimnīcās iziet ilgstošu ārstēšanos. Pēc viņa teiktā, šādiem bērniem priekšā ir savs maratons cīņā par pašu veselību.

Dakteri Klauni
Dakteri Klauni Foto: Eriks Dreimanis
Dakteri Klauni
Dakteri Klauni Foto: Eriks Dreimanis

Stāstīsim, kā izskatīsies Jāņa maratona maršruts, kāda ir idejas būtība un kā ikviens no mums varētu iesaistīties un atbalstīt.

Jānis Taukulis, jeb medicīnas klauns vārdā Dr.Jaukulis, dosies divdesmit dienu gara velomaratonā, plānojot ikdien nobraukt ap 100 km. Jānis

maršrutu izveidoja bezgalības zīmes veidolā tā, lai ceļš vestu cauri slimnīcām, kur strādā Dakteri klauni un tā visa centrā ir Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, kur dzīvo lielākā Dakteru klaunu saime.

Maratona gaita Jānis plāno apciemot dažas Dr.Klaunu pilsētas – no Rīgas ceļš vedīs uz Daugavpili, Rēzekni, Valmieru, Cēsīm un Liepāju. Kopumā viņš pieveiks ap 2000 km un apmeklēs vairāk nekā 10 apdzīvotu vietu.

Savā ceļojumā Jānis apvienos piedzīvojumu un sev patīkamu ar cēlu mērķi: parādīt to, ka ilgstoša ārstēšanās slimnīcā bērniem ir kā maratons, neviens maratons nav viegls, pat visspēcīgākie un stiprākie sportisti ir noguruši pēc saviem maratoniem, un tad ir zīdainis vai mazs bērns, kurš slimnīcā ir pavadījis vairākus mēnešus visādās procedūrās un pārbaudēs.

“Bērni, kuri ilgāku laiku pavada slimnīcā, ar laiku iziet no savas vides. Viņiem trūkst svarīgu ikdienas sastāvdaļu, kontaktu, pie kā viņi bija pieraduši. Dakteris klauns, ilgtermiņā tiekoties ar bērnu, iegūst unikālu kontaktu. Turklāt

klauns palīdz socializēties bērnam slimnīcā, uzzināt savus kaimiņus, sadraudzēties. Kā arī bērniem trūkst viegluma un spēļu, kurās viņi var atvērt savu enerģiju un izdzīvot visādas emocijas,

no dusmām un bailēm līdz priekiem un maigumam,” tā Jānis stāsta par Dakteru klaunu darba būtību.

Reiņa stāsts

Par to, cik svarīgs ir emocionālais atbalsts ģimenēm, kurām bērni ilgstoši atrodas slimnīcā, mums pastāstīja Aija Zvirgzdiņa: viņas dēlam Reinim bija tikai septiņi gadi, kad ar smagu diagnozi viņš tika slimnīcā — visādu izmeklējumu, analīžu, ķīmijterapijas blakņu lokā.

Pēc Aijas vārdiem, Reinis no parasta, dzīvespriecīga un bezrūpīga bērna pamazām kļuva dusmīgāks, nervozāks, trauksmaināks, vairāk ierāvies sevī un noteikti nelaimīgāks. Pats Reinis saka, ka “baigi nepatīkami bija, kad vismaz divas analīzes dienā bija jātaisa”.

Atbildot uz jautājumu, kas viņai bija grūtākais, īpaši pašā sākumā, Aija minēja trauksmi, neziņu, gaidot izmeklējumu rezultātus, domas par to, kā ar to visu tālāk dzīvot, ko vispār var darīt, kā visai ģimenei turpināt ikdienas gaitas. Atbalstīja un palīdzēja tikt galā gan tuvinieki, uzņemoties sadzīves pienākumus, gan ārsti un māsiņas, kuri mierīgi un profesionāli atbildēja uz visādiem jautājumiem, kā arī psiholoģiski ļoti atbalstīja.

Reinis jau bija tajā vecumā, kad varēja apzināties, kas notiek, kā viņš ir ierobežots, kas viņam ir liegts.

Te ir tāds svarīgs moments — atcerēties, ka viņš ir bērns, ka viņš nav tā slimība, tā diagnoze.

“Kādu vakaru, slimnīcā pirms miega Reinis izskatījās gluži kā vecais Reinis, smaidīgs un apmierināts ar dzīvi," atceras Aija. "Viņš man sacīja, ka bija forša diena un, kad Dakteri klauni bija šodien atnākuši, viņš tā smējās, ka pat vaigi sāka sāpēt. Kad viņš apmierināts aizmiga, es paliku domājot, ka, lūk, tas ir tas, kas no bērniem jāmācās. Viņi tiešām prot dzīvot "šeit un tagad” un priecāties par dzīvi. Tas mirklis prieka un draiskulības, ko tajā dienā nodaļā ienesa Dakteri klauni, spēja padarīt to dienu priecīgu, aizēnojot un liekot pat uz brīdi aizmirst, kādēļ bērns ir slimnīcā.”

Dakteri klauni
Dakteri klauni Foto: Eriks Dreimanis

Atbalstīt visus maratona braucējus (gan Dr. klaunu Jāni, gan bērnus, kuru atbalstam viņš dodas ceļā) ir atnākuši arī mediķi.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārste rezidente Poļina Popeiko atzīmēja, ka Dakteri klauni ir nozīmīgi palīgi bērnu slimnīcas personālam: “Kad bērnam ir bail, nav īsti skaidrs, kas notiek, viņš slikti jūtas —

Dakteris klauns ienes kaut ko jaunu, atšķirīgu no ikdienas slimnīcas rutīnas. Te parādās prieks, smaids, smiekli, kas dod bērnam spēkus  ātrāk veseļoties.

Dakteru klaunu klātbūtne palīdz mums vieglāk dibināt kontaktu ar bērnu, tas atvieglo mūsu darbu. Arī mums pašiem iespēja ar Dakteriem klauniem brīvā brīdī pajokot uzlabo omu visai dienai."

Slimnīcā Dakteri klauni atnāk ikdien. Viņu darbs ir gan sniegt atbalstu kritiskā brīdī, kad pēkšņi tiek slimnīcā, gan veidot ilgtermiņa attiecības ar mazajiem pacientiem un viņu ģimenēm, kuriem slimnīcā ir jābūt daudz ilgāk un biežāk, nekā gribētos.

Biedrības “Dr.Klauns” vadītāja Marianna Milovska skaidro: “Šis velomaratons ir daļa no mūsu labdarības akcijas “Palīdzi veseļoties, nevis ārstēties!” Maratona ideja labi atspoguļo Dakteru klaunu darbu — tas nav īss un ātrs vienreizējs pasākums. Skaidrs, ka mēs cenšamies atbalstīt ikvienu, kam ir jābūt slimnīcā. Tajā pašā laikā mums ir ļoti svarīgi būt blakus bērniem un viņu tuviniekiem regulāri, it īpaši tiem, kuriem ceļš uz veselību ir tas īstais maratons.”

Dakteri klauni
Dakteri klauni Foto: Eriks Dreimanis

Sekojiet līdzi Jāņa maršrutam un piedzīvojumiem ceļā Dakteru klaunu Facebook lapā.

Ja Dr. klauns Jaukulis ciemos arī jūsu pilsētā — meklējiet maratona busiņu, ņemiet līdzi sarkanos degunus un nāciet tikties ar Dr. klauniem!

Piedalīties labdarības akcijā un atbalstīt Dakterus klaunus var ikviens — ziedojot mājas lapā www.drklauns.lv, pērkot TIO saldējumu, vai arī veikalos “Rimi Latvia” izvietotajās ziedojumu kastītēs, vai turpat iegādājoties Dakteru klaunu sarkanos degunus.

Visi saziedotie līdzekļi tiks novirzīti Dakteru klaunu regulāram ikdienas darbam un palīdzēs viņiem būt tur, kur gaida mazie pacienti, viņu vecāki un mediķi, – Latvijas slimnīcās.

Piedalīties labdarības akcijā un atbalstīt Dakterus Klaunus var ikviens — ziedojot mājas lapā www.drklauns.lv, nopērkot “TIO” plombīra saldējumu, kā arī ziedot “Rimi” veikalos izvietotajās ziedojumu kastītēs vai “Rimi” e-veikalā, turpat var iegādāties arī Daktera Klauna sarkano degunu, vai izvēlēties novirzīt labdarības kampaņai savu “Mans Rimi” kartes uzkrājumu.

Visi saziedotie līdzekļi tiek novirzīti Dakteru Klaunu ikdienas darbam un palīdz viņiem būt tur, kur gaida mazie pacienti, viņu vecāki un mediķi – Latvijas slimnīcās.

Dr.Klaunu labdarības velomaratonu atbalsta uzņēmumi “Rimi”, “Virši”, “Veloprofs”, “Sante”, “MagnumNT”, “Bite”, TVNET.

Biedrība “Dr.Klauns” kā sabiedriska labdarības organizācija darbojas kopš 2012. gada, un tās pārstāvji – 35 profesionāli medicīnas klauni – katru dienu dodas uz Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu un citām slimnīcām Latvijā, lai psiholoģiski palīdzētu bērniem, atvieglojot mazo pacientu ikdienu, kamēr tie uzturas medicīnas iestādē. Dakteru klaunu projektu biedrība “Dr.Klauns” īsteno sadarbībā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu un Latvijā vadošā piena pārstrādes uzņēmuma “Food Union” un Pētera Avena labdarības fonda “Paaudze” atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu