Arhibīskaps Vanags pandēmijas laikā aicina vienam otru saprast ar cieņu un bez dusmām (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags
Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags Foto: Ekrānuzņēmums no video

Covid-19 pandēmijas laikā jāmēģina citam citu saprast bez dusmām un ar cieņu, sestdien Latvijas Republikas valstiskā statusa atjaunošanas 30.gadadienai veltītajā dievkalpojumā Rīgas Domā uzsvēra Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags.

Dievkalpojuma laikā Vanags pievērsās aktuālajiem notikumiem, norādot uz pandēmijas laikā radīto plaisu sabiedrībā. "Pirms 30 gadiem pretnostatījums starp mums un okupantiem bija skaidrāks, bet tagad pretnostatām cits citam, lai gan visi esam par Latviju," sacīja Vanags. Viņš arī pauda sašutumu par lāstiem un draudiem, ko no atsevišķiem sabiedrības locekļiem saņem mediķi, liekot Vanagam secināt, ka esam nonākuši "murgainā vietā".

Arhibīskapa ieskatā,

patlaban sabiedrībā prevalē vēstījums par Covid-19 un vakcināciju, tomēr Vanags aicināja mainīt vēstījumu, kas apliecinātu, ka esam kristīgas kultūras daļa; esam latvieši; Latvijas valsts piederīgie, kam jāceļ šī zeme; esam brāļi un māsas.

Vanags uzrunā arī pievērsās jautājumam par vakcīnu pret Covid-19 sastāvu, lietojot zinātnisku terminoloģiju un sadzīviskus piemērus. Kā piemēru arhibīskaps minēja publiskajā telpā izskanējušo informāciju, ka vakcīnas sastāvā ir alumīnijs, uz ko Vanags norādīja, ka bērni ikdienā ar pārtiku sevī uzņem daudz vairāk alumīnija. Tāpat viņš stāstīja, ka vakcīnas pret Covid-19 neizmaina cilvēka DNS un Dievs no vakcinētiem cilvēkiem nevar novērsties.

Viņš aicināja uzticēties zinātnei, norādot, ka tās metodes ir skrupulozas, ir nepieciešama zināmu soļu secība no novērojumiem uz pierādījumiem un, visbeidzot, atklājuma nodošana izvērtēšanai atzītām nozares autoritātēm.

"Lielākā daļas sabiedrības nav trenēta tā domāt, bet tā ir vieta, kur mums vajadzētu satikties, - reālajā pasaulē, kur tiek pieņemta laba zinātne," sacīja Vanags.

Viņš arī kliedēja atsevišķu sabiedrības locekļu bažas par zinātnieku uzpirkšanu. "Zinātniekus šķiro uzpirktos un neuzpirktos, atkarībā no tā, vai zinātnieks pauž manu pārliecību. Bet visus zinātniekus nevar uzpirkt," uzsvēra arhibīskaps.

Vienlaikus Vanags aicināja sabiedrību būt iecietīgai un vienam uz otru neskatīties ar izsmieklu un naidu. "Naids, izsmiekls un loterija neatnesīs svētīgu risinājumu, bet mūs brīvus padarīs patiesība [..].

Tie, kas nevakcinējas, nesēž zem galda ar folijas cepurītēm, un tie, kas cenšas vadīt krīzi, protams, kādās lietās kļūdās, bet viņi necenšas veikt genocīdu pret savu tautu," uzsvēra Vanags.

Viņš norādīja, ka ir virkne jautājumu, kurus vajadzētu izrunāt, tostarp par it kā piespiedu vakcināciju pret Covid-19. Viņš pauda sapratni par darba devēju un darba ņēmēju bažām, kā arī arhibīskaps saprot valdību, jo no tās prasa atbildību. " Mēģināsim cits citu saprast bez dusmām un ar cieņu, objektīvi," aicināja Vanags.

Runas noslēgumā arhibīskaps uzsvēra, ka viņš nerunā par politiku bet gan attiecībām. "Agrāk vai vēlāk pandēmija beigsies ar lielākiem vai mazākiem zaudējumiem. Pāri paliks attiecības - tādas, kādas paši būsim sagādājuši. Pirms 30 gadiem varēja nebūt brīvas Latvijas, bet tolaik mācītājs Juris Rubenis aicināja nešķelties. Šis ir laiks, kad atkal jāsaka: "Nešķelsimies!" Nevērsīsimies cits pret citu, nešausim uz savējiem! Nav lielākas greznības kā cilvēcīgas attiecības starp cilvēkiem," uzsvēra Vanags.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu