Pie Kabulas lidostas nogranduši divi sprādzieni; nogalināti 13 ASV karavīri (28)

Bojā gājuši 72 afgāņi; vairāk nekā 100 ievainoti
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ceturtdien pie Kabulas lidostas nogranduši divi pašnāvnieku sarīkoti sprādzieni, kuros nogalināti 13 ASV karavīri un 18 ievainoti, paziņojis ASV Armijas Centrālās pavēlniecības komandieris ģenerālis Kenets Makenzijs.

"Uzbrukumā tika nogalināti un ievainoti arī daudzi afgāņu civilisti," pavēstīja Makenzijs.

Saskaņā ar jaunākajiem datiem bojā gājuši 72 afgāņi, kas nozīmē, ka kopējais bojāgājušo skaits ir 85, vēsta aģentūra "Reuters". Taču informācija par bojāgājušo skaitu ir pretrunīga un bieži mainās.

Pēc viņa teiktā, sprādzienus sarīkoja divi pašnāvnieki no džihādistu grupējuma "Islāma valsts" un ASV sagaida, ka grupējums mēģinās sarīkot jaunus uzbrukumus Kabulā.

Makenzijs norādīja, ka ASV ir apņēmības pilna atriebties "Islāma valstij" par uzbrukumu. Neskatoties uz uzbrukumu, ASV turpinās evakuēt cilvēkus no Kabulas lidostas.

Radikālo islāmistu grupējums "Taliban" paziņoja, ka sprādzienos bojā gājuši vismaz 28 tā locekļi, vēsta aģentūra "Reuters".

Pentagona preses sekretārs Džons Kērbijs apstiprināja, ka pie lidostas notikuši divi sprādzieni, kuros ir upuri.

Viņš sacīja, ka viens sprādziens noticis pie lidostas vārtiem un vēl viens nograndis netālajā viesnīcā.

Pēc viņa teiktā, sprādzienos nogalināti vairāki amerikāņu karavīri un vairāki karavīri guvuši ievainojumus. Konkrētus skaitļus Kērbijs neminēja.

"Islāma valsts" propagandas atzars "Amaq" izplatīja paziņojumu, kurā grupējums uzņemas atbildību par teroraktu pie Kabulas lidostas.

Paziņojumā teikts, ka spridzinātājam izdevies nokļūt piecus metrus no ASV karvīriem un detonēt spridzekļu jostu.

Tomēr "Islāma valsts" paziņojumā pieminēts tikai viens sprādziens.

BBC ziņo, ka kopumā bojā gājuši 90 cilvēki, bet vēl 150 ievainoti.

Zabihulla Mudžahids piebilda, "Taliban" stingri nosoda uzbrukumu un spers visus soļus, lai vainīgos sauktu pie atbildības.

Mudžahids arī norādīja, ka uzbrukums noticis vietā, kur par drošību ir atbildīgi ASV spēki.

Foto: AFP/SCANPIX

Telekanāls "Fox News" un izdevums "The Wall Street Journal" vēsta, ka divos bumbu sprādzienos nogalināti 12 amerikāņu jūras kājnieki.

Pēc kāda aculiecinieka teiktā, sprādziens noticis cilvēku pūlī, kas cenšas iekļūt lidostā. Pēc viņa teiktā, vairāki cilvēki tikuši ievainoti vai nogalināti.

Afgāņu žurnālists Bilals Sarvari tviterī rakstīja, ka spridzinātājs pašnāvnieks uzspridzinājās lielā pūlī. Pēc tam vēl vismaz viens uzbrucējs atklājis uguni. Sarvari atsaucās uz vairākiem aculieciniekiem šajā apkārtnē. 

Pēc sprādziena ASV karavīri izmantoja asaru gāzi pie citiem lidostas vārtiem, lai izklīdinātu cilvēkus, sacīja kāds pie vārtiem sastaptais Kabulas iedzīvotājs. Viņš lēsa, ka tajā laikā tur atradās no 2000 līdz 4000 cilvēku. 

Baltais nams ziņo, ka ASV prezidents Džo Baidens tika informēts par uzbrukumu sēriju. Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons ceturtdienas vakarā sasaucis ārkārtas sanāksmi. Francijas prezidents Emanuels Makrons vizītes laikā Dublinā situāciju raksturoja kā "ārkārtīgi saspringtu".

Pie Kabulas lidostas pulcējas tūkstošiem cilvēku, kas vēlas pamest Afganistānu pēc tās nonākšanas talibu rokās.

ASV un Lielbritānija trešdienas vakarā brīdināja, ka Kabulas lidostā un tās apkārtnē ir augsts teroristu uzbrukuma draudu līmenis.

Tiem, kuri atrodas pie trim ieejām lidostas teritorijā, nekavējoties jādodas prom, jo ir draudi drošībai, norādīja ASV Valsts departaments.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu