Baidens brīdina par jaunu uzbrukumu Kabulā „tuvāko 24 līdz 36 stundu laikā” (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens
ASV prezidents Džo Baidens Foto: AP/Scanpix

Pēc postošā uzbrukuma Kabulas lidostai ASV prezidents Džo Baidens sagaida vēl vienu uzbrukumu tuvāko stundu laikā. Viņš arī paziņojis par jauniem atbildes triecieniem pret it kā atbildīgo „Islāma valsts” atzaru.

Neilgi pirms ASV misijas beigām Afganistānā situācija joprojām ir saspringta. ASV prezidents Džo Baidens brīdinājis par kārtējo uzbrukumu Kabulā. „Mūsu komandieri ir mani informējuši, ka uzbrukums ir ļoti iespējams nākamo 24 līdz 36 stundu laikā”, sacīja ASV prezidents. Viņš pavēlējis komandieriem veikt visus iespējamos pasākumus, lai aizsargātu ASV karaspēku.

Pagājušajā ceturtdienā Kabulas lidostā notika postošs pašnāvnieku uzbrukums. Tika nogalināti desmitiem cilvēku, to vidū 13 ASV karavīri. Tas bija vislielākos zaudējumus nesošais uzbrukums ASV armijai Hindukušā pēdējo desmit gadu laikā.

Ievērojot ierasto kārtību, ASV Aizsardzības departaments publicēja informāciju par nogalinātajiem karavīriem. Attiecīgi viņi bija vecumā no 20 līdz 31 gadam, vienpadsmit bija jūras kājnieki, bet pārējie divi armijas un jūras spēku pārstāvji. Bojāgājušo vidū bija arī divas sievietes.

Turpmākie uzbrukumi „Islāma valsts” atzariem

Tikmēr Baidens paziņojis par turpmākiem triecieniem pret „Islāma valsts” atzaru. „Šis uzbrukums [gaisa trieciens Nangarhāras provincē] nebija pēdējais,” sacīja Baidens.

„Mēs turpināsim vajāt, sagūstīt un likt maksāt visiem, kuri ir iesaistīti šajā uzbrukumā. Par to nav ne mazāko šaubu”, uzsvēra ASV prezidents.

ASV vēlas līdz otrdienai izvest no Afganistānas visus karavīrus. Tagad ir sākta karaspēka izvešana, sacīja Aizsardzības departamenta pārstāvis Džons Kirbijs. Kabulas lidosta joprojām tiek pilnībā kontrolēta.

ASV armija vēlas turpināt neaizsargāto cilvēku nogādāšanu drošībā līdz pat pēdējam brīdim. Sestdien aptuveni 1400 cilvēku pēc iepriekš veiktas ASV armijas pārbaudes gaidīja izbraukšanu no Kabulas transporta lidmašīnā, preses konferencē paziņoja ģenerālis Henks Teilors. Kopš augusta vidus ar gaisa transportu no valsts izvesti 117 000 cilvēku.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu