Viņi cerēja uz jaunu dzīvi ārvalstīs: vairāku Kabulas sprādzienos bojāgājušo stāsti (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Pagājušajā nedēļā, teroristam pašnāvniekam uzspridzinoties pie Kabulas lidostas, tika nogalināti aptuveni 170 cilvēki. Starp bojāgājušajiem bija afgāņu civilpersonas, kas mēģināja bēgt no islāmistu kustības “Taliban” režīma, cerot uz labāku dzīvi ārvalstīs. Vairāku šo cilvēku stāstus atstāsta aģentūra AP.

Atbildību par pagājušās nedēļas uzbrukumiem uzņēmās džihādistu grupējuma "Islāma valsts" vietējais atzars "Islāma valsts Horasānā".

25 gadus vecais Mohamends Džans Sultani nebija evakuējamo cilvēku sarakstos, tomēr viņš pagājušajā nedēļā atradās pie Kabulas lidostā, cerot izbraukt no valsts. Sultani ir Afganistānas čempions taekvondo - viņš cerēja, ka viņa sportiskie panākumi palīdzēs viņam un viņa ģimeni iekļūt lidostā.

Sultani gāja bojā teroristu sarīkotajā sprādzienā. Viņa sieva un pāra divi bērni, kas arī bija lidostā, izdzīvoja.

Bojāgājušā sportista tēvs Ali Rahmani norāda, ka viņa dēls neredzēja nākotni “Taliban” pārvaldītā Afganistānā.

“Viņš nezināja, kurp viņi dosies. ASV, Eiropa – tam nebija nozīmes,” stāsta Ali.

Pagājušās nedēļas uzbrukumā dzīvību zaudēja arī 20 gadus vecā Nadžima Sadeki, kura arī centās pamest valsti.

Jaunā sieviete bija pēdējā žurnālistikas kursa studente. Viņa bažījās, ka “Taliban” atgriešanās pie varas nozīmēs dramatisku sieviešu tiesību ierobežošanu. Tāpēc viņa cerēja aizbraukt no Afganistānas un savu žurnālistes karjeru veidot kādā citā valstī.

Sprādzienos gāja bojā gan Nadžima, gan viņas brālis un brālēns, kas viņu pavadīja līdz lidostai.

Žurnālistes karjeru Nadžima sāka pirms dažiem gadiem, izveidojot savu kanālu sociālajā tīklā “YouTube”. Pēc tam viņa strādājusi vairākos privātos Afganistānas medijos.

Kopš iepriekšējā “Taliban” režīma gāšanas pirms 20 gadiem sieviešu tiesību situācija Afganistānā ir būtiski uzlabojusies. Tomēr tas nav nācies viegli, jo Afganistānas sabiedrība joprojām ir ļoti konservatīva, it īpaši lauku reģionos.

Arī vairāki Nadžimas radinieki iebilda pret viņas nodarbošanos - daži no viņiem pilnībā pārtrauca attiecības.

“Taliban” pārņemot varu Afganistānā, Nadžima nolēma pamest valsti, uzskatot, ka jaunais režīms nozīmē viņas žurnālistes karjeras beigas.

Nadžima bija viena no tūkstošiem sieviešu, kas nenoticēja “Taliban” solījumiem, ka otrā kustības valdīšana būšot mērenāka un tolerantāka pret sievietēm.

Liktenīgajā dienā Afganistānu mēģināja pamest arī 34 gadus vecais Ali Reza Ahmadi, kurš gandrīz desmit gadus strādāja par žurnālistu. No Afganistānas Ahmadi centās izbraukt kopā ar brāli - viņi abi sprādzienos gāja bojā.

Kā pavēstīja kāds tuvs Ahmadi draugs, viņš pirms “Taliban” atgriešanās pie varas cīnījies ar depresiju un finansiālām problēmām. Tāpēc viņš bija lidostā, lai tiktu uz jebkuru citu valsti, kur būtu iespēja nokļūt.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu