Pentagons: Kabulas misija tiks pabeigta otrdien (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Džons Kērbijs
ASV Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Džons Kērbijs Foto: AFP/SCANPIX

Sagaidāms, ka pēdējo Afganistānā vēl palikušo ASV karavīru izvešana, kā plānots, notiks otrdien, pirmdien sacīja ASV Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Džons Kērbijs.

Kērbijs nesniedza detaļas par to, līdz cikiem izlidošana no Kabulas lidostas tiks pabeigta.

Ar pēdējo ASV karavīru izvešanu noslēgsies 20 gadus ilgusī ASV militārā misija Afganistānā.

Afganistānā palikušie komandieri turpina uzturēt kontaktus ar talibu amatpersonām, lai pēc divām haotiskām nedēļām, kad ASV un citu valstu karavīri strādāja pie savu pilsoņu un sabiedroto afgāņu izvešanas, nodrošinātu lidostas pamešanu bez aizķeršanās.

Līdz pirmdienai kopumā evakuēti vairāk nekā 122 000 cilvēku, arī 5400 ASV pilsoņi, norādīja Pentagons.

"Nedēļas nogalē un šodien evakuācija turpinājās. Vakar 26 ASV militārie lidaparāti, visi C-17, izlidoja ar aptuveni 1200 evakuējamajiem," žurnālistiem sacīja ģenerālmajors Henks Teilors.

"Operācijas Afganistānā tiks pabeigtas drīz," viņš sacīja.

Vairums valstu savas operācijas lidostā ir pabeigušas. Līdzās 26 ASV lidmašīnām aizvadītās dienas laikā evakuācijas lidojumus veikušas tikai divas citas lidmašīnas

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu