Latvija uzņems vēl dažas afgāņu ģimenes (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Stringer

Kā šodien informēja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda (AP), Latvija plāno uzņemt vēl dažas ģimenes no Afganistānas.

Kā informēja Saeimas Preses dienestā, komisijas deputāti šodien sprieda, kā pašreizējā situācija Afganistānā ietekmēs Latviju, Eiropu un migrācijas politiku ES kopumā. Nestabilitāte Centrālāzijas valstī ir aktualizējusi ne tikai iekšējās, reģionālās un starptautiskās drošības draudus, bet arī jautājumu par iespējamām bēgļu plūsmām Eiropas virzienā.

Patlaban Latvija jau uzņēmusi vairākas personas ar ģimenēm, kuras strādā vai iepriekš strādājušas kādā no ES struktūrām Afganistānā. Kopumā uzņemti 15 cilvēki, kuri uzturas patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki", atsaucoties uz Iekšlietu ministrijas informatīvo ziņojumu par šodienas ES iekšlietu ministru padomes ārkārtas sanāksmi saistībā ar situāciju Afganistānā, sacīja Tērauda.

Komisijas priekšsēdētāja uzsvēra, ka ES atkārtoti paudusi apņemšanos evakuēt tos Afganistānas valstspiederīgos, kuri pēdējo gadu laikā ir sadarbojušies ar ES, kā arī nodrošināt viņu drošību. Taču, palielinoties migrācijas plūsmām no Afganistānas, Latvija neatbalsta izskanējušās idejas par mehānisku personu pārvietošanu uz ES vai vēlāku pārdali starp dalībvalstīm, pauda Tērauda.

Drošības situācijai Afganistānā kļūstot nestabilai, ASV un citas NATO, kā arī ES dalībvalstis pašlaik cenšas no Afganistānas evakuēt savus valstspiederīgos un tuvākos sadarbības partnerus, tostarp afgāņu līgumdarbiniekus, baidoties, ka "Taliban" grupējums varētu ar šīm personām izrēķināties.

Drošības un humanitārai situācijai pasliktinoties, tiek prognozēts, ka tas varētu izraisīt paaugstinātas migrācijas plūsmas uz ES, tādējādi radot arī papildu drošības izaicinājumus, teikts atbildīgās ministrijas sagatavotajā informācijā.

Kā ziņots, Latvija līdz šim ir uzņēmusi divus Eiropas Civilās aizsardzības un humānās palīdzības operāciju ģenerāldirektorāta (ECHO) Afganistānas biroja vietējos līgumdarbiniekus un viņu ģimenes, kas kopskaitā ir 15 personas, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Ministrijā norādīja, ka Latvija to darījusi, atsaucoties uz ES augstā pārstāvja Žuzepa Borela lūgumu glābt ECHO Afganistānas biroja vietējos līgumdarbiniekus.

Vienlaikus ĀM ir izrādījusi gatavību uzņemt vēl trīs ES struktūru darbiniekus ar ģimenēm, kā arī līdz pieciem afgāņu darbiniekiem, kas strādājuši NATO starptautiskajās struktūrās, kopā ar viņu ģimenēm.

Ministrijā klāstīja, ka tā sadarbībā ar Iekšlietu ministrijas dienestiem, Aizsardzības ministriju (AM) un starptautiskajiem partneriem strādā, lai palīdzētu vairākām pilsoņu kategorijām Afganistānā, kas savulaik palīdzējuši Latvijai un kas pēc "Taliban" ierašanās Kabulā ir apdraudēti. Šie afgāņi sadarbojās ar starptautiskajiem atbalsta sniedzējiem, lai nodrošinātu starptautisko drošību un veicinātu Afganistānas izaugsmi par pārvaldāmu valsti, kurā pastāv miers, drošība, likuma vara un kurā visiem iedzīvotājiem ir dotas vienādas iespējas, skaidroja ĀM.

Pirmkārt, tie esot Latvijas AM identificētie afgāņi, kas savulaik sadarbojušies ar Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) kontingentu Afganistānā. Tāpat tie ir afgāņi, kas strādājuši ES struktūrās Afganistānā. ĀM izrādījusi arī gatavību uzņemt afgāņus, kas strādājuši NATO starptautiskajās misijās.

Pēc ĀM sniegtās informācijas, ņemot vērā saspringto situāciju Afganistānā un Kabulas lidostā, šo cilvēku evakuācija ir ārkārtīgi sarežģīts process.

No AM identificētajiem afgāņu partneriem šobrīd ir izdevies palīdzēt diviem Afganistānas pilsoņiem ar ģimenēm, kam tika nodrošināta evakuācija no Kabulas. No turpmākas palīdzības šīs personas atteicās un uz Latviju doties neplāno.

ĀM informēja, ka ar ES un NATO partneriem tiek meklētas iespējas arī citiem afgāņu partneriem palīdzēt iekļūt Kabulas lidostā un ar kādu no lidmašīnām atstāt Kabulu vai arī citā ceļā pamest valsti, nepieciešamības gadījumā uzņemot tās Latvijā.

LETA jau rakstīja, ka 15.augustā islāmistu grupējuma "Taliban" kaujinieki bez cīņām ienāca Afganistānas galvaspilsētā Kabulā. Kopš augusta vidus talibi pārņēmuši savā kontrolē lielāko daļu valsts teritorijas, sakaujot Afganistānas drošības spēkus, pārvelkot tos savā pusē vai liekot tiem bēgt, neraugoties pat uz zināmu ASV aviācijas atbalstu.

Neskaidrās drošības situācijas dēļ Afganistānu steigā pameta vairums Rietumvalstu amatpersonu un iestāžu darbinieku.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu