Iestājoties rudens drēgnumam, laiks pievērst īpašu uzmanību rūpēm par fikusu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Līdzīgi kā daudzi citi istabas augi, fikusi ļoti mīl siltumu. To dzimtene ir tropiskie un subtropu reģioni. Maza vēja brīze, iespējams, nepadarīs fikusu kailu, tomēr tas nevar izturēt patiesus ziemas laikapstākļus. Fikusa ieziemošanas mērķis nav auga zelšana, bet gan izdzīvošana. Ideālā gadījumā ziemas periodā izdosies vien pēc iespējas samazināt lapu zudumu. Lūk, daži padomi, kā parūpēties par fikusu ziemas periodā.

Sāciet ar veselīgu fikusu

Šis padoms varētu šķist pašsaprotams, taču to nevajadzētu aizmirst. Ieziemojot veselīgu fikusu, ievērojami palielināsies auga izredzes tikt cauri dzīvam un veselam. Tāpēc siltākajos mēnešos noteikti pievērsiet uzmanību sava auga kopšanas vajadzībām.

Augam ir nepieciešama bagātīga augsne ar labu drenāžu, vienmērīgs augsnes mitrums, bet ne pārmērīga laistīšana līdz pilnībā mitrai augsnei. Fikusiem tīk ikmēneša mēslošana pavasarī un vasarā, savukārt rudenī un ziemā vēlams tos mēslot katru otro mēnesi. Ja fikuss vasaru pārlaidis uz balkona vai terases, pirms tā pārvietošanas uz iekštelpām noteikti pārbaudiet, vai lapotnē un podiņā nav kaitēkļu vai slimību pazīmju, piemēram, apēsta vai mainījusies lapotne. Ja augam piemetusies kaite, pēc iespējas ātrāk apstrādājiet augu un ievietojiet karantīnā, lai ierobežotu citu istabas augu saslimšanu.

Izvēlieties pareizo novietni iekštelpās

Izvēloties, kur mājās glabāt fikusu ziemas periodā, meklējiet vietu, kur ir daudz saules gaismas. Jūsu interesēs ir lutināt augu ar pēc iespējas vairāk gaismas. Fikusi ir saules augi savos dabiskajos biotopos, kas nozīmē, ka viņi dod priekšroku vismaz sešām stundām dienā tiešos saules staros. Ieteicams vismaz reizi nedēļā pagriezt fikusu par ceturtdaļu apgriezienu, lai visas augu daļas būtu vērstas pret gaismu no loga. Tādā veidā augs turpinās augt vienmērīgi. Ja iekštelpās ir grūti atrast dabisko gaismu, virs fikusa varat novietot nelielu augu audzēšanas lampu. Tikai atcerieties uz nakti to izslēgt, lai simulētu nakts un dienas ciklu.

Izvēloties piemērotāko novietni, nepakļaujiet savu fikusu gaisa temperatūras maiņām. Tas ietver aukstu gaisu un caurvēju no logiem un durvīm, kā arī karstu, sausu gaisu no apkures sistēmām. Temperatūras svārstības var vājināt un sabojāt augu. Sausais gaiss var izraisīt lapu izžūšanu un biršanu.

Mēģiniet novērst lapu krišanu

Lapu biršana ir problēma, ar ko jācīnās visu ziemas sezonu, taču augam nenāks par labu, ja reaģēsiet, to applūdinot ar ūdeni. Nepārspīlējiet! Dažu lapu zaudēšana, temperatūrai pazeminoties un gaisam kļūstot sausākam, ir neizbēgama. Tas ir dabisks veids, kā jūsu augs taupa savu enerģiju.

Tas varētu šķist pretintuitīvi, bet ziemā augu vajadzētu laistīt mazāk. Tas, kas īstenībā jūsu fikusam ir nepieciešams, ir vairāk mitruma. Fikusi nāk no apgabaliem, kur laikapstākļi ir mainīgi, bet karsto un auksto sezonu vietā ir lietainie un sausie periodi. Tāpēc ziemas jeb sausajā sezonā fikuss nav tik bieži jālaista. Tomēr pat sausajā sezonā tropos joprojām ir mitrs - mitruma saglabāšanai ieteicams augu miglot katru otro dienu, tas palīdzēs saglabāt to veselīgu un samazināt lapu zudumu.

Tad, kad laikapstākļi atkal paliek siltāki un dienas gaismas stundas kļūst garākas, atgriezieties pie regulārākas fikusa laistīšanas un barošanas. Turklāt, ja tā saknes podā ir savijušās pārāk cieši, pavasaris ir laiks, kad to pārstādīt. Piemērota izmēra pods palīdzēs saglabāt pēc iespējas vairāk veselīgu lapu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu