Reirs: Finanšu ministrija ir gatava uzklausīt pašvaldību aizņemšanās vēlmes (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu ministrs Jānis Reirs.
Finanšu ministrs Jānis Reirs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Finanšu ministrija ir atvērta diskusijai par aizņemšanās iespējām pašvaldībām, lai 2022.gada budžetā tiktu iestrādāti tādi aizņemšanās nosacījumi, kas būtu vērsti uz reģionāli sabalansētu Latvijas attīstību, pēc tikšanās ar Latvijas Pašvaldību savienību (LPS) pavēstīja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Ministrs atzina, ka pašvaldības vēlētos plašākas aizņemšanās iespējas un lielāku aizņemšanās limitu.

"Šī ir pirmā reize, kad sarunas par budžeta veidošanu sākam pēc vērienīgas administratīvi teritoriālās reformas. Pašvaldību viedoklis un diskusija ir ļoti būtiski. Mums ir svarīgi uzklausīt viedokli par pašvaldību vajadzībām un izaicinājumiem budžeta kontekstā, lai kopā varam strādāt, pārvarot Covid-19 izaicinājumus, turot atvērtu ekonomiku un pieejamu izglītību," pauda Reirs.

Viņš informēja, ka ar LPS pārrunātas trīs ar budžeta veidošanu saistītas tēmas, kas ir Finanšu ministrijas atbildības jomā - nodokļu ieņēmumi pašvaldību budžetos 2022.gadā, pašvaldību aizņēmumi un Eiropas Savienības fondu jautājumi.

Reirs norādīja, ka tikšanās laikā LPS tika informēta par situāciju, uzklausītas pašvaldību vajadzības nākamajam gadam, bet nekādi lēmumi netika pieņemti.

"Vērtējot šā gada augusta nodokļu izpildi, redzam, ka ekonomika pakāpeniski atkopjas no krīzes un iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) ir pildījies labi. Mēneša plāns ir pārpildīts, un plānojam, ka kopbudžeta nodokļu ieņēmumi 2021.gadā būs atbilstoši likumā "Par valsts budžetu 2021.gadam" plānotajam," pauda finanšu ministrs.

Viņš piebilda, ka pašvaldības vēlas saglabāt IIN garantijas arī nākamgad. "Nodokļu politikas stabilitāte un paredzamība ir mums svarīgs pamatprincips," uzsvēra Reirs.

Tikšanās laikā ar LPS Finanšu ministrija sniedza aktuālo informāciju par gatavošanos Latvijas Atveseļošanas fonda plāna ieviešanai un nākamajam fondu plānošanas periodam, kā arī vērsa uzmanību uz iespējām un kā nodrošināt investīciju nepārtrauktību.

Reirs uzsvēra, ka Eiropadomes lēmumu rezultātā, Latvijai šobrīd kopā pieejamais "investīciju portfelis" ir vairāk kā 10 miljardi eiro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu